Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj adresat Meeting-ului pentru prietenia dintre popoare (Rimini, 18-24 august 2013)

Cu ocazia celei de-a 34-a ediții a Meeting-ului pentru prietenia dintre popoare, care s-a deschis în această dimineață la Rimini despre tema "Urgența omul", Sfântul Părinte Francisc a trimis episcopului Mons. Lambiasi, prin intermediul cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, mesajul pe care-l prezentăm în continuare:

Excelența voastră,

Cu bucurie transmit salutul cordial al Sfântului Părinte Francisc Excelenței voastre, organizatorilor și tuturor participanților la Meeting-ul pentru Prietenia dintre Popoare, ajuns la a XXXIV-a ediție. Tema aleasă - "Urgența omul" - interceptează marea urgență de evanghelizare despre care Sfântul Părinte a vorbit de mai multe ori, urmându-i pe predecesorii săi, și a trezit în el profunde considerații pe care le prezint în continuare.

Omul este calea Bisericii: așa scria fericitul Ioan Paul al II-lea în prima sa enciclică, Redemptor hominis (cf. nr. 14). Acest adevăr rămâne valabil mai ales în timpul nostru, în care Biserica, într-o lume tot mai globalizată și virtuală, într-o societate tot mai secularizată și lipsită de puncte de referință stabile, este chemată să redescopere propria misiune, concentrându-se pe esențial și căutând noi căi pentru evanghelizare.

Omul rămâne un mister, care nu poate fi redus la orice imagine despre el care se formează în societate și pe care puterea lumească încearcă s-o impună. Mister de libertate și de har, de sărăcie și de măreție. Dar ce anume înseamnă că omul este "calea Bisericii"? Și mai ales, ce anume înseamnă pentru noi astăzi a parcurge această cale?

Omul este cale a Bisericii pentru că este calea parcursă de însuși Dumnezeu. Încă de la începuturile omenirii, după păcatul strămoșesc, Dumnezeu pornește în căutarea omului. "Unde ești?" - îl întreabă pe Adam care se ascunde în grădină (Gen 3,9). Această întrebare, care apare la începutul Cărții Genezei, și care nu încetează să răsune de-a lungul întregii Biblii și în orice moment al istoriei pe care Dumnezeu, în decursul mileniilor, a construit-o cu omenirea, ajunge prin întruparea Fiului la exprimarea sa cea mai înaltă. Afirmă sfântul Augustin în comentariul său la Evanghelia lui Ioan: "Rămânând la Tatăl, [Fiul] era adevăr și viață; îmbrăcându-se cu trupul nostru, a devenit cale" (I, 34, 9). Așadar, Isus Cristos este "calea principală a Bisericii", dar pentru că el "este și calea fiecărui om", omul devine "prima și fundamentala cale a Bisericii" (cf. Redemptor hominis, 13-14).

"Eu sunt poarta", afirmă Isus (In 10,7): adică eu sunt poarta de acces pentru fiecare om și pentru fiecare lucru. Fără a trece prin Cristos, fără a concentra asupra lui privirea inimii noastre și a minții noastre, nu vom înțelege nimic din misterul omului. Și astfel, aproape pe nesimțite, vom fi constrânși să împrumutăm de la lume criteriile noastre de judecată și de acțiune și de fiecare dată când ne vom apropia de frații noștri în omenitate vom fi ca acei "hoți și tâlhari" despre care vorbește Isus în evanghelie (cf. In 10,8). De fapt, și lumea este, în modul său, interesată de om. Puterea economică, politică, mediatică are nevoie de om pentru a se perpetua și a se umfla pe ea însăși. Și pentru aceasta caută adesea să manipuleze masele, să inducă dorințe de a șterge ceea ce are omul mai prețios: raportul cu Dumnezeu. Puterea se teme de oamenii care sunt în dialog cu Dumnezeu pentru că acest lucru face liberi și neasimilabili.

Iată deci urgența-om pe care Meeting-ul pentru Prietenia dintre Popoare o pune anul acesta în centrul reflecției sale: urgența de a-l restitui pe om sieși, demnității sale preaînalte, unicității și prețiozității oricărei existențe umane de la concepere până la sfârșitul natural. Trebuie să luăm din nou în considerare sacralitatea omului și în același timp să spunem cu forță că numai în raportul cu Dumnezeu, adică în descoperirea și adeziunea la propria vocație, omul poate să ajungă la adevărata sa statură. Biserica, ea căreia Cristos a încredințat cuvântul său și sacramentele sale, păstrează cea mai mare speranță, cea mai autentică posibilitate de realizare pentru om, la orice latitudine și în orice timp. Ce mare responsabilitate avem! Să nu ținem pentru noi această comoară prețioasă pe care toți, în mod conștient sau inconștient, o caută. Să mergem cu curaj în întâmpinarea bărbaților și femeilor din timpul nostru, a copiilor și a bătrânilor, a celor "învățați" și a oamenilor fără nici o instruire, a tinerilor și a familiilor. Să mergem în întâmpinarea tuturor, fără a aștepta ca să ne caute alții! Să imităm în aceasta pe Învățătorul nostru, care a părăsit cerul său pentru a se face om și pentru a fi aproape de fiecare. Nu numai în biserici și în parohii, așadar, ci în orice loc să ducem parfumul iubirii lui Cristos (cf. 2Cor 2,15). În școli, în universități, în locurile de muncă, în spitale, în închisori; dar și în piețe, pe străzi, în centrele sportive și în locurile unde se întâlnesc oamenii. Să nu fim avari de a dărui ceea ce noi înșine am primit fără niciun merit! Nu trebuie să ne fie frică să-l vestim pe Cristos în ocaziile potrivite ca și în cele nepotrivite (cf. 2Tim 4,2), cu respect și cu sinceritate.

Aceasta este misiunea Bisericii, aceasta este misiunea fiecărui creștin: să slujească omul, mergând în căutarea lui până în meandrele sociale și spirituale cele mai ascunse. Condiția de credibilitate a Bisericii în această misiune a sa de mamă și învățătoare este, însă, fidelitatea sa față de Cristos. Deschiderea spre lume este însoțită, și într-un anumit sens făcută posibilă, de ascultarea față de adevărul de care Biserica însăși nu poate să dispună. "Urgența, omul", așadar, înseamnă urgența de a ne întoarce la Cristos, de a învăța de la el adevărul despre noi înșine și despre lume, și cu el și în el să mergem în întâmpinarea oamenilor, mai ales a celor mai săraci, față de care Isus a manifestat mereu predilecție. Și sărăcia nu este numai cea materială. Există o sărăcie spirituală care se cuibărește în omul contemporan. Suntem săraci în iubire, însetați de adevăr și dreptate, cerșetori de Dumnezeu, așa cum a subliniat mereu cu înțelepciune slujitorul lui Dumnezeu Mons. Luigi Giussani. De fapt, sărăcia cea mai mare este lipsa lui Cristos, și atât timp cât nu-l vom duce pe Isus oamenilor, vom face prea puțin pentru ei.

Excelență, îmi doresc ca aceste scurte gânduri să poată fi de ajutor pentru cei care iau parte la Meeting. Sanctitatea sa Francisc îi asigură pe toți de apropierea sa în rugăciune și de afectul său; dorește ca întâlnirile și reflecțiile din aceste zile să poată aprinde în inimile tuturor participanților un foc care să alimenteze și să susțină mărturia lor adusă evangheliei în lume. Și din inimă vă trimite dumneavoastră, responsabililor și organizatorilor manifestării, precum și tuturor celor prezenți, o specială binecuvântare apostolică.

Unesc și eu un salut cordial și mă folosesc de împrejurare pentru a vă transmite sincerele mele urări Excelenței voastre.

Cardinal Tarcisio Bertone,
secretar de stat al Sanctității sale

Excelenței sale Mons. Francesco Lambiasi,
episcop de Rimini

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat