Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ERC: Anul Credinței și provocările noii evanghelizări (despre cursurile de formare permanentă pentru preoții din Dieceza de Iași, ediția 2013)

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Cler, organizează, în luna septembrie 2013 în colaborare cu Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, cursuri de formare permanentă pentru clerul Diecezei de Iași. Sunt zile în care împreună, ca prezbiteriu al diecezei, suntem chemați să formulăm o reflecție comună și stimulantă și să analizăm problemele cele mai importante de care se leagă slujirea și viața preotului și formarea sa continuă în slujba poporului lui Dumnezeu. Titlul general al cursurilor este: "Anul Credinței și provocările noii evanghelizări".

Care este contextul în care se vor desfășura cursurile de anul acesta? De ce acest titlu? Contextul este dat în primul rând de celebrarea Anului Credinței, voit de papa Benedict al XVI-lea și continuat de Sfântul Părinte Francisc. În Scrisoarea Porta fidei, papa Benedict ne amintește tuturor că "a trece prin poarta credinței înseamnă a ne înscrie pe un drum care durează toată viața" (nr. 1). Caracterul continuu al formării permanente ne pune înainte problematici care pe măsură ce înaintăm "în statură și în har", ne solicită și ne provoacă mintea și inima noastră de preoți. Pe de o parte datorită noilor scenarii care ni se înfățișează în societate și în Biserică, iar pe de altă parte datorită experiențelor de viață și de slujire pe care le-am parcurs între timp.

Tot în acest An al Credinței avem posibilitatea să readucem în memoria noastră, a preoților, câteva dintre documentele de căpătâi ale credinței catolice, de la a căror publicare comemorăm un număr mai mare sau mai mic de ani: 50 de ani de la deschiderea solemnă a Conciliului Vatican II (1962-2012), 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (1992-2012), 20 de ani de la publicarea exortației apostolice postsinodale Pastores dabo vobis, a fericitului Ioan Paul al II-lea (1992-2012), 30 de ani de la promulgarea Codului de Drept Canonic (1983-2013). Sunt documente esențiale ale Bisericii, de un real folos pe drumul convertirii și al reînnoirii. Ele constituie acel depositum fidei, acea "doctrină a Bisericii, sigură și imutabilă" (fericitul papă Ioan al XXIII-lea, Gaudet Mater Ecclesia, Discursul de deschidere a Conciliului Vatican II), care trebuie aprofundată și expusă pentru a fi de folos timpurilor noastre. De altfel, la începutul Anului Credinței, Congregația pentru Doctrina Credinței, în Nota cu indicații pastorale pentru Anul Credinței (nr. 6), ne invita să organizăm aceste zile de formare permanentă a clerului, având ca instrument de lucru documentele Conciliului Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice, tratând teme ca "vestirea lui Cristos înviat", "Biserica, sacrament de mântuire", "misiunea evanghelizatoare în lumea de astăzi", "credință și necredință", "credință, ecumenism și dialog interreligios", "credința și viața veșnică", "hermeneutica reformei în continuitate", "Catehismul în grija pastorală obișnuită".

A doua parte a titlului are în vedere noua evanghelizare, tematică dezbătută la Sinodul Episcopilor de anul trecut. Cum trebuie să privească preotul noua evanghelizare? Sinodul Episcopilor a subliniat faptul că noua evanghelizare nu are în vedere o "altă" evanghelizare a lumii creștine, ci mai degrabă reîntoarcerea la evanghelia și la vestea cea bună propovăduită de Biserică. Un pas pe care noi, ca slujitori ai Bisericii trebuie să-l facem mai întâi pentru a-i conduce la acest obiectiv și pe cei care ne-au fost încredințați. Și dincolo de preocuparea conceptuală, părinții sinodali ne cheamă să reflectăm asupra a ceea ce face ca evanghelizarea să fie într-adevăr "nouă". Ce trebuie să schimbăm sau să adăugăm noi, ca Biserică, noi, ca slujitori ai Bisericii, noi, ca martori primari ai acestui mesaj, pentru ca această evanghelizare să fie cu adevărat "nouă"? Noua evanghelizare are în vedere în primul rând o verificare a credinței și ea a fost propusă în contextul apelului la convertire făcut cu ocazia Anului Credinței. Un apel la convertire care a redescoperit valoarea sfințeniei, atât de necesară pentru toți slujitorii și membri Bisericii. Aceste idei au reieșit foarte clar din lineamenta, dar și din mesajul final al Sinodului Episcopilor. Papa Paul al VI-lea în exortația apostolică Evangelii nuntiandi (1975) sublinia deja faptul că Biserica are nevoie să fie în mod continuu evanghelizată și la rândul său să evanghelizeze. Nu numai prin ceea ce spune, ci și prin modul său de a trăi, de a se organiza, prin modul său de a-și exercita autoritatea, prin modul său de a folosi resursele sale umane și economice, prin modul său de a valorifica în interiorul său diferitele carisme și slujiri, prin modul său de a stabili relații, prin modul său de a judeca cultura și de a intra în dialog cu oamenii de astăzi, prin modul său de a se simți "Biserică în lumea contemporană".

Acestor tematici cu caracter teologic și pastoral li se adaugă un alt obiectiv important al cursurilor de formare: întărirea spiritului frățesc al preoților și împărtășirea experienței de viață și de slujire, care la rândul său devine pentru ceilalți prilej de creștere și de înaintare pe drumul credinței. Avem în vedere un program de întâlniri care presupun o actualizare teologică, pastorală și spirituală, dar consideră importante în egală măsură și momentele petrecute împreună ca preoți și ca prezbiteriu, astfel încât în acest An al Credinței să devenim mai atenți la deschiderea noastră personală către Dumnezeu și la creșterea în credință a turmei noastre. Nu este doar o ocazie de a procura noi materiale care ne sunt de folos în acțiunea pastorală, ci mai degrabă o posibilitate de a ne opri pentru câteva zile din activitățile noastre și de a evalua trăirea noastră sacerdotală, măsurând-o în acest an cu "metrul" credinței.

Credința este crezută, credința este celebrată, credința este trăită, credința este alimentată de rugăciune. Aceste căi ne sunt indicate de Catehismul Bisericii Catolice ca principalele direcții de acțiune ale noii evanghelizări. Acestea sunt și modalitățile prin care preotul poate crește în omenie în contextul actual, prin care poate propune o imagine autentică a Preoției și prin care poate contribui la reînnoirea permanentă a Bisericii și a misiunii sale în lume.

Ne pregătim să parcurgem, așadar, o etapă importantă pe drumul de reînnoire a vieții preoțești: o perioadă de formare care ne interpelează, atât la nivel personal, cât și la nivel comunitar. Nădăjduim ca aceste zile să devină și pentru noi un adevărat prilej de reînnoire, primind harul lui Dumnezeu, cel care face posibilă convertirea, sporind sentimentul de responsabilitate pentru cauza Bisericii și trăind în adevărată comuniune cu Dumnezeu și cu (con)frații noștri.

pr. Eduard Soare,
responsabil al Oficiului pentru Cler

* * *

Pagina specială: Cursuri de formare permanentă pentru cler, 2-19 septembrie 2013, la Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat