Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Liturghie cu episcopii, preoții, călugării, călugărițele și seminariștii prezenți la Rio pentru ZMT 2013

(Catedrala "Sfântul Sebastian" din Rio de Janeiro, sâmbătă, 27 iulie 2013)

Preaiubiți frați întru Cristos,

Privind această catedrală plină de episcopi, preoți, seminariști, călugări și călugărițe veniți din toată lumea, mă gândesc la cuvintele din psalmul de la Liturghia de astăzi: "Să te laude popoarele, Dumnezeule" (Ps 66).

Da, suntem aici pentru a-l lăuda pe Domnul, și facem asta reafirmând voința noastră de a fi instrumentele sale pentru ca nu numai unele popoare să-l laude pe Dumnezeu, ci toate. Cu aceeași parresia a lui Paul și Barnaba vestim Evanghelia tinerilor noștri, pentru ca să-l întâlnească pe Cristos, lumină pentru drum, și să devină constructorii unei lumi mai fraterne. În acest sens, aș vrea să reflectez cu voi asupra a trei aspecte ale vocației noastre: chemați de Dumnezeu; chemați să vestim Evanghelia; chemați să promovăm cultura întâlnirii.

1. Chemați de Dumnezeu. Este important să reînsuflețim în noi această realitate, pe care adesea o considerăm sigură în mijlocul multelor activități zilnice: "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi", ne spune Isus (In 15,16). Înseamnă a merge din nou la izvorul chemării noastre. Pentru aceasta, un episcop, un preot, un consacrat, o consacrată, un seminarist nu poate să fie "uituc": pierde referința esențială la momentul inițial al drumului său. A cere harul, a-l cere Fecioarei, ea care avea memorie bună; a cere harul de a fi persoane care păstrează amintirea acestei prime chemări. Am fost chemați de Dumnezeu și chemați pentru a rămâne cu Isus (cf. Mc 3,14), uniți cu El. În realitate, această trăire, această rămânere în Cristos marchează tot ceea ce suntem și facem. Și această "viață în Cristos" este exact ceea ce garantează eficacitatea noastră apostolică, rodnicia slujirii noastre: "V-am constituit ca să mergeți și să aduce rod, iar rodul vostru să rămână" (In 15,16). Nu creativitatea pastorală, nu întâlnirile sau planificările asigură roadele, ci faptul de a fi fideli față de Isus, care ne spune cu insistență: "Rămâneți în mine și eu în voi" (In 15,4). Și noi știm bine ce anume înseamnă: a-l contempla, a-l adora și a-l îmbrățișa, în întâlnirea noastră cotidiană cu El în Euharistie, în viața noastră de rugăciune, în momentele noastre de adorație; a-l recunoaște prezent și a-l îmbrățișa și în persoanele mai nevoiașe. Acel "a rămâne" cu Cristos nu este o izolare, ci este o rămânere pentru a merge la întâlnirea cu alții. Aici vreau să amintesc câteva cuvinte ale fericitei Maici Tereza de Calcutta. Spune așa: "Trebuie să fim foarte orgolioase de vocația noastră care ne dă oportunitatea de a-l sluji pe Cristos în cei săraci. În «favelas», în «cantegriles», în «villas miseria» trebuie să se meargă pentru a-l căuta și a-l sluji pe Cristos. Trebuie să mergem la ei așa cum preotul merge la altar, cu bucurie" (Mother Instructions, I, pag. 80). Isus este Bunul Păstor, este adevărata noastră comoară; vă rog, să nu-l ștergem din viața noastră! Să înrădăcinăm tot mai mult în El inima noastră (cf. Lc 12,34).

2. Chemați să vestim Evanghelia. Preaiubiți episcopi și preoți, mulți dintre voi, dacă nu toți, ați venit pentru a-i însoți pe tinerii voștri la Ziua lor Mondială. Și ei au ascultat cuvintele mandatului lui Isus: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19). Este angajarea noastră de Păstori să-i ajutăm să facă să ardă în inima lor dorința de a fi discipoli misionari ai lui Isus. Desigur, în fața acestei invitații mulți ar putea să se simtă înspăimântați, crezând că a fi misionari înseamnă a părăsi în mod necesar țara, familia și prietenii. Dumnezeu cere să fim misionari. Unde suntem? Acolo unde El însuși ne așează, în patria noastră sau unde ne așează. Să-i ajutăm pe tineri. Să avem urechea atentă pentru a asculta iluziile lor - au nevoie să fie ascultați -, pentru a asculta succesele lor, pentru a asculta dificultățile lor. Trebuie să ne așezăm, ascultând poate aceeași broșură, dar cu o muzică diferită, cu identități diferite. Răbdarea de a asculta! Asta vă cer cu toată inima! În confesional, în direcțiunea spirituală, în însoțire. Să știm să pierdem timp cu ei. A semăna costă și obosește, obosește foarte mult! Și este mult mai gratificator a se bucura de recoltă! Ce viclenie! Cu toții ne bucurăm mai mult cu recolta! Însă Isus ne cere ca să semănăm cu seriozitate.

Să nu precupețim eforturile noastre în formarea tinerilor! Sfântul Paul folosește o expresie frumoasă, pe care a făcut-o să devină realitate în viața sa, adresându-se creștinilor săi: "Copiii mei, pentru care îndur din nou chinurile nașterii până când Cristos se va forma în voi" (Gal 4,19). Și noi s-o facem să devină realitate în slujirea noastră! Să-i ajutăm pe tineri să redescopere curajul și bucuria credinței, bucuria că sunt iubiți personal de Dumnezeu, acest lucru este foarte dificil, însă atunci când un tânăr înțelege asta, când un tânăr simte asta cu ungerea pe care i-o dăruiește Duhul Sfânt, acest "a fi iubit personal de Dumnezeu" îl însoțește apoi toată viața; să redescopere bucuria că Dumnezeu l-a dat pe Fiul său Isus pentru mântuirea noastră. Să-i educăm la misiune, să iasă, să meargă, să fie "callejeros de la fe" [pribegii credinței]. Isus a făcut așa cu discipolii săi: nu i-a ținut alipiți de sine ca o cloșcă și puișorii săi; i-a trimis! Nu putem rămâne închiși în parohie, în comunitățile noastre, în instituția noastră parohială sau în instituția noastră diecezană, când atâtea persoane sunt în așteptarea Evangheliei! A ieși trimiși. Nu înseamnă pur și simplu a deschide ușa pentru ca să vină, pentru a primi, ci înseamnă a ieși prin ușă pentru a căuta și a întâlni! Să-i determinăm pe tineri pentru ca să iasă. Desigur că vor face bazaconii. Să nu ne fie frică! Apostolii le-au făcut înaintea noastră. Să-i determinăm să iasă. Cu curaj să ne gândim la pastorație pornind de la periferie, pornind de la cei care sunt mai departe, de la cei care de obicei nu frecventează parohia. Ei sunt invitații VIP. A merge pentru a-i căuta la răscrucile drumurilor.

3. A fi chemați de Isus, a fi chemați pentru a evangheliza și al treilea: a fi chemați pentru a promova cultura întâlnirii. În multe locuri, și în general în acest umanism economicist care ne-a fost impus în lume, s-a impus o cultură a excluderii, o "cultură a rebutului". Nu există loc nici pentru bătrân, nici pentru copilul nedorit; nu există timp pentru a ne opri cu acel sărac pe marginea drumului. Uneori pare că pentru unii raporturile umane sunt reglementate de două "dogme" moderne: eficiența și pragmatismul. Dragi episcopi, preoți, călugări și chiar voi, seminariști care vă pregătiți pentru slujire, să aveți curajul de a merge împotriva curentului la această cultură. Să aveți curajul! Amintiți-vă un lucru, mie mi-a făcut foarte bine și îl meditez frecvent: luați Prima Carte a Macabeilor, vă amintiți când mulți [nu macabei] au voit să se adapteze la cultura epocii: "Nu...! Să lăsăm, nu...! Să mâncăm de toate, ca toată lumea...Bine, Legea da, dar nici chiar așa...". Și au ajuns să părăsească credința pentru a intra în curentul acestei culturi. Să aveți curajul de a merge împotriva curentului la această cultură eficientistă, la această cultură a rebutului. Întâlnirea și primirea tuturor, solidaritatea - un cuvânt care se ascunde în această cultură, ca și cum ar fi un cuvânt rău -, solidaritatea și fraternitatea, sunt elementele care fac într-adevăr umană civilizația noastră.

A fi slujitori ai comuniunii și ai culturii întâlnirii! Aș vrea să fiți aproape obsesivi în acest sens. Și să faceți asta fără a fi îngâmfați, impunând "adevărurile noastre", ci conduși de certitudinea umilă și fericită a celui care a fost găsit, atins și transformat de Adevărul care este Cristos și nu poate să nu-l vestească (cf. Lc 24,13-35).

Iubiți frați și surori, suntem chemați de Dumnezeu, cu nume și prenume, fiecare dintre noi, chemați să vestim Evanghelia și să promovăm cu curaj cultura întâlnirii. Fecioara Maria să fie modelul nostru. În viața sa a dat "exemplu al acelei iubiri materne de care trebuie să fie însuflețiți toți aceia care, în misiunea apostolică a Bisericii, conlucrează la regenerarea oamenilor" (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Constituția dogmatică Lumen gentium, 65). Să-i cerem să ne învețe să ne întâlnim în fiecare zi cu Isus. Și atunci când ne prefacem că nu-i nimic, pentru că avem multe lucruri de făcut și tabernacolul rămâne abandonat, să ne ia de mână. Să-i cerem asta! Privește, Mamă, când sunt dezorientat, condu-mă de mână. Să ne determine să ieșim în întâmpinarea atâtor frați și surori care sunt în periferie, cărora le este sete de Dumnezeu și nu au cine li-l vestească. Să nu ne arunce afară din casă, ci să ne determine să ieșim din casă. În felul acesta suntem discipoli ai Domnului. Fie ca Ea să ne acorde tuturor acest har!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat