Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT: Sărbătoarea de primire a tinerilor
Salutul și omilia Sfântului Părinte Francisc

(Plaja Copacabana, Rio de Janeiro, joi, 25 iulie 2013)

SALUTUL

Preaiubiți tineri, bună seara!

Înainte de toate vreau să vă mulțumesc pentru mărturia de credință pe care o dați lumii. Mereu am auzit spunându-se că la cariocas nu le plac frigul și ploaia, dar voi arătați că credința voastră este mai puternică decât frigul și decât ploaia. Felicitări! Sunteți niște adevărați eroi!

Văd în voi frumusețea feței tinere a lui Cristos și inima mea se umple de bucurie! Îmi amintesc de prima Zi Mondială a Tineretului la nivel internațional. A fost celebrată în 1987 în Argentina, în orașul meu Buenos Aires. Păstrez vii în amintire aceste cuvinte ale fericitului Ioan Paul al II-lea adresate tinerilor: "Am atâta speranță în voi! Îmi doresc mai ales ca să reînnoiți fidelitatea voastră față de Isus Cristos și față de crucea sa răscumpărătoare" (Discurs adresat tinerilor (11 aprilie 1987): Insegnamenti X/1 [1987], 1261).

Înainte de a continua, aș vrea să amintesc tragicul accident din Guyana franceză pe care l-au avut tinerii care veneau la această Zi. Acolo și-a pierdut viața tânăra Sophie Morinière, și alți tineri au fost răniți.

Vă invit să facem un moment de tăcere și de rugăciune către Dumnezeu, Tatăl nostru, pentru Sophie, pentru răniți și pentru rude.

Anul acesta, Ziua se întoarce, pentru a doua oară, în America Latină. Și voi, tinerilor, ați răspuns așa de mulți la invitația Papei Benedict al XVI-lea, care v-a convocat pentru a o celebra. Îi mulțumim din toată inima! Lui care ne-a convocat astăzi, aici, îi trimitem un salut și aplauze puternice. Voi știți că înainte de a veni în Brazilia am discutat cu el și i-am cerut să mă însoțească în călătorie, cu rugăciunea. Și el mi-a spus: vă însoțesc cu rugăciunea și voi fi aproape la televizor. Astfel, în acest moment, ne privește. Privirea mea se extinde asupra acestei mari mulțimi: sunteți așa de mulți! Veniți din toate continentele! Sunteți adesea departe unii de alții nu numai geografic, ci și din punctul de vedere existențial, cultural, social, uman. Dar astăzi sunteți aici, ba chiar astăzi suntem aici, împreună, uniți pentru a împărtăși credința și bucuria întâlnirii cu Cristos, a faptului de a fi discipolii săi. Săptămâna aceasta, Rio devine centrul Bisericii, inima sa vie și tânără, pentru că voi ați răspuns cu generozitate și curaj la invitația pe care Isus v-a adresat-o pentru a rămâne cu El, pentru a fi prietenii săi.

Trenul acestei Zile Mondiale a Tineretului a venit de departe și a străbătut toată națiunea braziliană urmând etapele proiectului "Bota fé - Pune credință". Astăzi a sosit la Rio de Janeiro. De pe Corcovado, Cristos Răscumpărătorul ne îmbrățișează și ne binecuvântează. Privind această mare, plaja și pe voi toți, îmi vine în minte momentul în care Isus i-a chemat pe primii discipoli ca să-l urmeze pe malul lacului Tiberiadei. Astăzi Isus ne întreabă iar: Vrei să fii discipolul meu? Vrei să fii prietenul meu? Vrei să fii martor al Evangheliei mele? În inima Anului Credinței aceste întrebări ne invită să reînnoim angajamentul nostru de creștini. Familiile și comunitățile voastre locale v-au transmis marele dar al credinței, Cristos a crescut în voi. Astăzi dorește să vină aici pentru a vă întări în această credință, credința în Cristos viu care locuiește în voi, dar am venit și eu pentru a fi întărit de entuziasmul credinței voastre! Voi știți că în viața unui episcop sunt atâtea probleme care cer să fie rezolvate. Și cu aceste probleme și dificultăți, credința unui episcop se poate întrista. Ce urât este un episcop trist! Ce urât! Pentru ca să nu fie tristă credința mea am venit aici pentru a fi contagiat de entuziasmul vostru al tuturor!

Vă salut pe toți cu afect. Voi aici prezenți, veniți din cele cinci continente și, prin intermediul vostru, îi salut pe toți tinerii din lume, îndeosebi pe cei care doreau să vină la Rio de Janeiră și n-au putut veni. Celor care sunt în legătură prin intermediul radioului, televiziunii și internetului, le spun tuturor: Bine ați venit la această sărbătoare a credinței! În diferite părți ale lumii, chiar în acest moment, atâția tineri s-au adunat pentru a trăi împreună cu noi acest moment: să ne simțim uniți unii cu alții în bucurie, în prietenie, în credință. Și fiți siguri: inima mea vă îmbrățișează pe toți cu afect universal. Pentru că lucrul cel mai important astăzi este această reuniune a voastră și reuniunea tuturor tinerilor care ne urmăresc prin intermediul mijloacelor de comunicare. Cristos Răscumpărătorul, de pe vârful muntelui Corcovado, vă primește și vă îmbrățișează în acest oraș foarte frumos Rio!

Un salut deosebit adresez Președintelui Consiliului Pontifical pentru Laici, iubitul și neobositul cardinal Stanislaw Rylko, și tuturor celor care lucrează cu el. Îi mulțumesc monseniorului Orani João Tempesta, Arhiepiscop de São Sebastião do Rio de Janeiro, pentru cordialitatea cu care m-a primit - și doresc să spun aici că toți cariocas știu să primească bine, știu să ofere o mare primire - și îi mulțumesc pentru marea muncă pentru a realiza această Zi Mondială a Tineretului împreună cu episcopii săi auxiliari și cu diferitele dieceze din această Brazilie imensă. Exprim mulțumirea mea tuturor autorităților naționale, statale și locale și ce tuturor celorlalți care au fost implicați pentru a face să devină realitate acest moment unic de celebrare a unității, a credinței și a fraternității. Mulțumesc fraților Episcopi, preoților, seminariștilor, persoanelor consacrate și credincioșilor laici care îi însoțesc pe tineri, din diferite părți ale planetei noastre, în pelerinajul lor spre Isus. Tuturor și fiecăruia o îmbrățișare afectuoasă în Isus și cu Isus.

Frați și prieteni, bine ați venit la a XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului, în acest minunat oraș Rio de Janeiro!

*

OMILIA SFÂNTULUI PĂRINTE

Prieteni tineri,

"Ce bine ne este nouă aici!": a exclamat Petru, după ce l-a văzut pe Domnul Isus transfigurat, îmbrăcat în glorie. Putem repeta și noi aceste cuvinte? Eu cred că da, deoarece pentru noi toți, astăzi, este bine să fim aici împreună în jurul lui Isus! El e cel care ne primește și se face prezent în mijlocul nostru, aici la Rio. Și în Evanghelie am ascultat și cuvintele lui Dumnezeu Tatăl: "Acesta este Fiul meu cel ales; ascultați de el!" (Lc 9,35). Așadar, dacă, pe de o parte, Isus e cel care ne primește, pe de altă parte, și noi vrem să-l primim, să ascultăm cuvântul său pentru că tocmai primindu-l pe Isus Cristos, Cuvânt întrupat, Duhul Sfânt ne transformă, luminează drumul viitorului și face să crească în noi aripile speranței pentru a merge cu bucurie (cf. Scrisoarea enciclică Lumen fidei, 7).

Dar ce anume putem să facem? "Bota fé - pune credință". Crucea Zilei Mondiale a Tineretului a strigat aceste cuvinte de-a lungul întregului său pelerinaj prin Brazilia. "Pune credință": ce înseamnă? Atunci când se pregătește o mâncare bună și vezi că lipsește sarea, atunci tu "pui" sare; lipsește uleiul, atunci tu "pui" ulei... "A pune", adică a așeza, a vărsa. Așa este și în viața noastră, dragi tineri: dacă vrem ca ea să aibă într-adevăr sens și plinătate, așa cum voi înșivă doriți și meritați, spun fiecăruia dintre voi: "pune credință" și viața va avea un gust nou, viața va avea o busolă care indică direcția; "pune speranță" și fiecare zi a ta va fi luminată și orizontul tău nu va mai fi întunecat, ci luminos; "pune iubire" și existența ta va fi ca o casă construită pe stâncă, drumul tău va fi bucuros, pentru că vei întâlni atâția prieteni care merg cu tine. Pune credință, pune speranță, pune iubire! Cu toții uniți: "pune credință", "pune speranță", "pune iubire".

Dar cine ne poate dărui toate acestea? În Evanghelie auzim răspunsul: Cristos. "Acesta este Fiul meu cel ales; ascultați de el!". Isus ni-l aduce pe Dumnezeu și ne duce la Dumnezeu, cu El toată viața noastră se transformă, se reînnoiește și noi putem privi realitatea cu ochi noi, din punctul de vedere al lui Isus, cu înșiși ochii săi (cf. Scrisoarea enciclică Lumen fidei, 18). Pentru aceasta astăzi vă spun, fiecăruia dintre voi: "pune-l pe Cristos" în viața ta și vei găsi un prieten în care să ai încredere mereu; "pune-l pe Cristos" și vei vedea crescând aripile speranței pentru a parcurge cu bucurie viitorul; "pune-l pe Cristos" și viața ta va fi plină de iubirea sa, va fi o viață rodnică. Pentru că noi toți dorim să avem o viață rodnică, o viață care dăruiește viață celorlalți!

Astăzi, va face bine tuturor să ne întrebăm cu sinceritate: în cine ne punem încrederea noastră? În noi înșine, în lucruri sau în Isus? Cu toții avem adesea ispita de a ne pune în centru, de a crede că suntem axa universului, de a crede că numai noi suntem cei care construim viața noastră sau de a crede că ea este făcută fericită de avere, de bani, de putere. Dar cu toții știm că nu este așa! Desigur, averea, banii, puterea pot să dea un moment de beție, iluzia de a fi fericiți, dar, la sfârșit, acestea ne posedă și ne determină să avem tot mai mult, să nu fim niciodată sătui. Și ajungem să fim "umpluți", dar nu hrăniți, și este foarte trist a vedea un tineret "umplut", dar slab. Tineretul trebuie să fie puternic, să se hrănească din credința sa și nu să se umple cu alte lucruri! "Pune-l pe Cristos" în viața ta, pune-ți în El încrederea ta și nu vei fi dezamăgit niciodată! Vedeți, dragi prieteni, credința face în viața noastră o revoluție pe care am putea s-o numim copernicană: ne scoate din centru și îl pune în centru pe Dumnezeu; credința ne scufundă în iubirea sa care ne dă siguranță, forță, speranță. Aparent pare că nu se schimbă nimic, dar în adâncul nostru se schimbă totul. Când este Dumnezeu, în inima noastră locuiește pacea, dulceața, duioșia, curajul, seninătatea și bucuria, care sunt roadele Duhului Sfânt (cf. Gal 5,22); atunci existența noastră se transformă, modul nostru de a gândi și de a acționa se reînnoiește, devine modul de a gândi și de a acționa al lui Isus, al lui Dumnezeu. Dragi prieteni, credința este revoluționară și eu te întreb astăzi: ești dispus, ești dispusă să intri în acest val revoluționar al credinței? Numai intrând în acest val, viața ta tânără va căpăta sens și astfel va fi rodnică!

Dragă tinere, dragă tânără: "pune-l pe Cristos" în viața ta! În aceste zile, El te așteaptă: ascultă-l cu atenție și prezența sa va entuziasma inima ta; "pune-l pe Cristos": El te așteaptă și în Euharistie, Sacrament al prezenței sale, al jertfei sale de iubire, și te așteaptă și în omenitatea atâtor tineri care te vor îmbogăți cu prietenia lor, te vor încuraja cu mărturia lor de credință, te vor învăța limbajul iubirii, al bunătății, al slujirii. Și tu, dragă tinere, dragă tânără, poți să fii un martor bucuros al iubirii sale, un martor curajos al Evangheliei sale pentru a aduce în această lume a noastră un pic de lumină. Lasă-te iubit Isus, este un prieten care nu dezamăgește.

"Ce bine ne este nouă aici", a-l pune pe Cristos în viața noastră, a pune credința, speranța, iubirea pe care El ne-o dăruiește. Dragi prieteni, în această celebrare am primit imaginea Stăpânei Noastre de la Aparecida. Cu Maria, îi cerem ca să ne învețe să-l urmăm pe Isus, să ne învețe să fim discipoli și misionari. Asemenea Ei, vrem să-i spunem "da" lui Dumnezeu. Să cerem inimii sale de Mamă să mijlocească pentru noi, pentru ca inimile noastre să fie disponibile să-l iubească pe Isus și să-l facă să fie iubit. Dragi tineri, Isus ne așteaptă! Isus se bazează pe noi! Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat