Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT: Întâlnirea cu tinerii argentinieni în catedrala San Sebastián

(Joi, 25 iulie 2013)

Mulțumesc..., mulțumesc pentru că sunteți aici, mulțumesc că ați venit... Mulțumesc celor care sunt înăuntru și multe mulțumiri celor care au rămas afară. Celor treizeci de mii care, după cum îmi spun alții, sunt afară. Îi salut de aici. Sunt sub ploaie... mulțumesc pentru acest gest de a se fi apropiat, mulțumesc că ați venit la Ziua Tineretului. Îi sugerasem lui doctor Gasbarri, care este persoana care gestionează, care organizează călătoria, să găsească un locșor pentru o întâlnire cu voi și la mijlocul zilei a aranjat totul. Vrea să-i mulțumesc public și doctorului Gasbarri pentru ceea ce a reușit să facă astăzi.

Doresc să vă spun ceea ce sper drept consecință a Zilei Tineretului: sper ca să fie gălăgie. Aici va fi gălăgie, va fi. Aici la Rio va fi gălăgie, va fi. Însă eu vreau ca să fie gălăgie în dieceze, vrea ca să se iasă afară, vreau ca Biserica să iasă pe străzi, vrea ca să ne apărăm de tot ceea ce este mondenitate, imobilism, de ceea ce este comoditate, de ceea ce este clericalism, de tot ceea ce este a fi închiși în noi înșine. Parohiile, școlile, instituțiile sunt făcute pentru a ieși afară..., dacă nu fac asta, devin o ONG și Biserica nu poate să fie o ONG. Să mă ierte episcopii și preoții, dacă unii după aceea vă vor crea dezordine. Este sfatul. Mulțumesc pentru ceea ce puteți face.

Uitați-vă, eu cred că în acest moment, această civilizație mondială a mers dincolo de limite, a mers dincolo de limite pentru că a creat un atare cult al zeului ban încât suntem în prezența unei filozofii și a unei practici de excludere a celor doi poli ai vieții care sunt promisiunile popoarelor. Excluderea bătrânilor, desigur. Cineva s-ar putea gândi că este un soi de eutanasie ascunsă, adică nu se are grijă de bătrâni; dar există și o eutanasie culturală, pentru că nu sunt lăsați să vorbească, nu sunt lăsați să acționeze. Și excluderea tinerilor. Procentul pe care-l avem de tineri fără loc de muncă, fără serviciu, este foarte ridicat și avem o generație care nu are experiența demnității câștigate prin muncă. Adică această civilizație ne-a făcut să excludem cele două vârfuri care sunt viitorul nostru. Așadar tinerii trebuie să iasă în evidență, trebuie să se impună; tinerii trebuie să iasă pentru a lupta pentru valori, pentru a lupta pentru aceste valori; și bătrânii trebuie să deschidă gura, bătrânii trebuie să deschidă gura și să ne învețe! Transmiteți-ne înțelepciunea popoarelor!

În poporul argentinian eu cer, din toată inima, bătrânilor: nu încetați să fiți rezerva culturală a poporului nostru, rezervă care transmite dreptatea, care transmite istoria, care transmite valorile, care transmite memoria poporului. Și voi, vă rog, nu fiți împotriva bătrânilor: lăsați-i să vorbească, ascultați-i și mergeți înainte! Dar să știți, să știți că în acest moment voi, tinerilor, și bătrânii, sunteți condamnați la același destin: excluderea. Nu vă lăsați excluși! Este clar! Pentru aceasta cred că trebuie să munciți. Credința în Isus Cristos nu este o glumă, este un lucru foarte serios. Este un scandal că Dumnezeu a venit să se facă unul dintre noi. Este un scandal că a murit pe o cruce. Este un scandal: scandalul Crucii. Crucea continuă să provoace scandal. Dar este unicul drum sigur: cel al Crucii, cel al lui Isus, cel al Întrupării lui Isus. Vă rog, nu "bateți" (așa cum se bate crema, n.t.) credința în Isus Cristos. Există cremă de portocale, există cremă de mere, există cremă de banane, dar vă rog nu beți "cremă" de credință.

Credința este întreagă, nu se "bate". Este credința în Isus. Este credința în Fiul lui Dumnezeu făcut om, care m-a iubit și a murit pentru mine. Așadar: faceți gălăgie; aveți grijă de extremele populației, care sunt bătrânii și tinerii; nu vă lăsați excluși și să nu fie excluși bătrânii. Al doilea: nu "bateți" credința în Isus Cristos. Fericirile. Ce trebuie să facem, părinte? Uite, citește Fericirile care îți vor face bine. Dacă vrei să știi ce trebuie să faci în mod concret, citește Matei capitolul 25, care este protocolul cu care vom fi judecați. Cu aceste două lucruri aveți Planul de acțiune: Fericirile și Matei 25. Nu aveți nevoie să citiți altceva. Vă cer asta cu toată inima. Bine; vă mulțumesc pentru această apropiere. Îmi pare rău că sunteți închiși în țarc, însă vă spun un lucru. Eu, uneori, experimentez asta: ce lucru urât este a fi închiși în țarc. Vă mărturisesc asta din inimă, dar să vedem... Vă înțeleg. Mi-ar fi plăcut să fiu mai aproape de voi, dar înțeleg că, din motive de siguranță, nu se poate. Mulțumesc că ați venit, mulțumesc că vă rugați pentru mine; vă cer asta din inimă, am nevoie. Am nevoie de rugăciunile voastre, am atâta nevoie. Mulțumesc pentru asta. Ei bine, vreau să vă dau Binecuvântarea și după aceea vom binecuvânta imaginea Fecioarei care va străbate toată Republica... și crucea sfântului Francisc, care vor călători în mod misionar. Dar nu uitați: faceți gălăgie; aveți grijă de cele două extreme ale vieții, de cele două extreme ale istoriei popoarelor, care sunt bătrânii și tinerii; și nu "bateți" credința. Și acum să ne rugăm, pentru a binecuvânta imaginea Fecioarei și apoi să vă dau Binecuvântarea.

Ne ridicăm în picioare pentru Binecuvântare, dar mai întâi vreau să mulțumesc pentru ceea ce a spus mons. Arancedo, deoarece ca un uituc autentic nu i-am mulțumit. Deci, mulțumesc pentru cuvintele tale!

RUGĂCIUNE

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Bucură-te, Marie...

Doamne, Tu ai lăsat-o în mijlocul nostru pe Mama ta pentru ca să ne însoțească.

Pentru ca să aibă grijă de noi și să ne ocrotească în drumul nostru, în inima noastră, în credința noastră.

Pentru ca să ne facă discipoli așa cum Ea a fost discipolă și misionari așa cum și Ea a fost misionară.

Pentru ca să ne învețe să ieșim pe străzi.

Pentru ca să ne învețe să ieșim din noi înșine.

Binecuvântăm această imagine, Doamne, care va străbate țara.

Pentru ca Ea, cu blândețea sa, cu pacea sa, să ne indice drumul.

Doamne, Tu ești un scandal. Tu ești un scandal: scandalul Crucii. O Cruce care este umilință, blândețe; o Cruce care ne vorbește despre apropierea lui Dumnezeu. Binecuvântăm și această imagine a Crucii care va străbate țara.

Multe mulțumiri, ne vedem în aceste zile. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Rugați-vă pentru mine! Nu uitați asta!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat