Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT: Tinerii români în Săptămâna Misionară

România este reprezentată la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro de un grup de tineri, din Dieceza de Iași, Eparhia de Cluj-Gherla, Dieceza de Timișoara, Arhidieceza de București, Eparhia de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Aceștia sunt însoțiți de preoți și de responsabilii naționali pr. Felix Roca (Dieceza de Iași) și Codruța Fernea (Eparhia de Cluj-Gherla). În perioada 17-21 iulie 2013 s-a desfășurat la Rio de Janeiro Săptămâna Misionară. Acest timp petrecut în diecezele din Brazilia a oferit tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaște credința și cultura locului.

Tinerii din România au fost găzduiți de Arhidieceza de Niteroi, în parohia "Nossa Senhora de Fatima", Manilha-Itaborai. Alături de noi, în parohie au fost tineri din Germania și Slovenia.

Începutul de săptămână a fost dedicat sosirii tinerilor în parohie. Programul a oferit posibilitatea de a participa la momente spirituale, culturale și caritative.

Deschiderea oficială a Săptămânii Misionare s-a desfășurat miercuri, în Parohia ,,Sfântul Ioan Botezătorul", din Itaborai, la care au fost prezenți tineri pelerini, preoți și autoritățile locale. Aceasta a fost dedicată culturii. În prima parte a zilei a fost susținută o prezentare a credinței și culturii braziliene, în continuare a urmat prezentarea istorică a locului. După-amiază tinerii au avut posibilitatea a de vizita obiectivele istorice din Itaborai. Seara s-a încheiat în parohia gazdă cu o petrecere care a marcat începutul iernii.

A doua zi a fost dedicată spiritualității. Aceasta s-a desfășurat în Parohia ,,Sfântul Apostol Petru" din Tangua. Dimineață, tinerii au participat la un moment de adorație euharistică, urmat de recitarea Rozariului Divinei Îndurări. Momentul principal al zilei a fost marcat de participarea la sfânta Liturghie celebrată de Jose Francisco, arhiepiscop de Niteroi.

A treia zi a fost dedicată solidarității. Pelerinii s-au adunat în Parohia "Nossa Senhora da Conceicao" din Rio Bonito. Acestora le-a fost prezentată activitatea socio-caritativă desfășurată de Centrul Social Parohial și au vizitat: grădinița pentru copiii care provin din familii cu situații materiale dificile, centru de îngrijire pentru persoane vârstnice, centru pentru recuperarea persoanelor dependente de droguri, centru pentru persoane cu dizabilități. Ziua s-a încheiat la Manilha, cu participarea la serata pastorală, organizată de comunitate.

Familia a fost în centrul celei de-a patra zile. A fost un timp dedicat comuniunii, tinerii având posibilitatea de a fi împreună cu familiile la care au fost găzduiți.

Săptămâna Misionară s-a încheiat duminică, la sanctuarul ,,Isus Răstignit", Porto das Caixas. Pelerini din diverse colțuri ale lumii au prezentat diferite momente culturale specifice țării din care provin. Grupul din România a susținut un program tradițional cu cântece și joc. A urmat sfânta Liturghie. La omilie, părintele predicator a spus: ,,Ziua Mondială a Tineretului este un mister care adună în jurul lui Cristos toate națiunile. Fericitul Ioan Paul al II-lea este cel care a inițiat această întâlnire, însă Cristos este cel care a creat-o. Tinerețea este cel mai frumos moment din viața tinerilor. Nu o pierdeți, nu înlocuiți dragostea lui Cristos, nu pierdeți speranța în Isus".

Săptămâna Misionară a fost cu adevărat un timp în care tinerii pelerini din România au putut cunoaște spiritul poporului brazilian, ospitalitatea familiilor și credința vie, manifestată cu entuziasm în celebrările liturgice.

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-21 iulie: ZMT: Tinerii români în Săptămâna Misionară (fotografii preluate de pe pagina facebook a ZMT România )

***


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat