Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc a ajuns la Rio de Janeiro

Luni, 22 iulie 2013, papa Francisc a ajuns în Brazilia, la Rio de Janeiro, pentru a participa la a 28-a Întâlnire Mondială a Tinerilor Catolici. Papa a decolat din Roma la ora 8.53 (ora Italiei), iar după 12 ore de zbor a ajuns la destinație, Rio de Janeiro, unde, timp de o săptămână va fi împreună cu cei aproximativ 2.000.000 de tineri catolici adunați din lumea întreagă.

Prima zi a papei Francisc la Rio de Janeiro ne-a lăsat imaginea entuziasmului impetuos al poporului brazilian care l-a primit cu mare căldură și afecțiune pe succesorul lui Petru.

Pontiful a sosit la Rio cu ocazia primei sale călătorii apostolice internaționale, prilejuite de Ziua Mondială a Tinerilor, ajunsă la cea de-a 18-a ediție.

Trimisul Radio Vatican, Roberto Piermarini oferă mai multe detalii:

Încă din primul moment, pontiful a dorit să pună amprenta proprie asupra acestei călătorii, îmbrățișând poporul brazilian la propriu, dat fiind că a dorit să traverseze cu jeep-ul descoperit traseul prin mulțimea în sărbătoare, parcurgând străzile centrale ale orașului, de la catedrală până eliport, de unde - cu elicopterul - a mers la Palatul Guanabara pentru a se întâlni cu președinta Braziliei, Dilma Rousseff care, în precedență, îl întâmpinase și la aeroport, împreună cu arhiepiscopul de Rio, Mons. Tempesta.

Nu putea fi trecut cu vederea nici autoturismul modest, de culoare albă, cu care a străbătut cea mai mare parte din drumul de la aeroport, o mașină "în perfect stil Bergoglio", am putea spune.

Cum s-a putut vedea din imaginile televizate, angajații serviciului de securitate au avut nu puțină bătaie de cap în efortul de a-i îndepărta pe tinerii care se îngrămădeau să-l salute pe pontif, în momentele în care autoturismul în care se afla s-a blocat în traficul congestionat al orașului.

Acestui popor entuziast, papa i-a dedicat primul discurs, plin de afecțiune paternă:

"Aprendi que para ter acesso ao Povo Brasileiro, é preciso ingressar pelo portal ...

"Am învățat că pentru a avea acces la poporul brazilian trebuie să intri pe poarta inimii sale imense; să-mi fie așadar permis în acest moment să bat cu delicatețe la această poartă pentru a petrece această săptămână cu voi. Nu am nici aur, nici argint, dar vă aduc darul cel mai prețios care mi-a fost dat: pe Isus Cristos!"

Papa a mulțumit bunăvoinței divine care i-a dat posibilitatea să revină în iubita sa Americă Latină, spunând:

"Am venit să-i întâlnesc pe tinerii sosiți din toată lumea, atrași de brațele deschise ale lui Cristos Mântuitorul, tineri care vorbesc limbi diferite, aparțin unor culturi diverse dar care sunt uniți - dincolo de orice diferență - de un limpede adevăr și de o iubire autentică". "Și când sunt cuceriți de experiența lui Cristos, energia pe care o emană este extraordinară", a evidențiat Sfântul Părinte.

"A juventude é a janela pela qual o futuro entra no mundo ...

"Tinerii sunt fereastra prin care viitorul intră în lume, fapt ce ne pune în fața unor mari provocări. Generația noastră se va revela la înălțimea promisiunii aflate în fiecare tânăr când va ști să-i ofere spațiu și baze solide asupra cărora să-și poată construi viața, garantându-i securitatea și educația și transmițându-i valori de durată pentru care viața să merite să fie trăită".

Gândul s-a îndreptat spre așteptările atâtor tineri care au protestat săptămânile trecute în Brazilia pentru a cere un viitor mai bun.

În discursul său, președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a spus că manifestațiile de protest au fost un act democratic și o oportunitate pentru a reînnoi speranța într-o lume mai bună.

Referindu-se la papa Francisc, doamna Rousseff a spus că ne aflăm "în fața unui lider religios sensibil la aspirațiile de justiție socială ale popoarelor noastre" și a reînnoit promisiunea de luptă împotriva sărăciei, mai ales în Africa.

Marți, zi de odihnă pentru pontif, în rezidența din Sumaré, pentru a se adapta la fusul orar brazilian și a se reface după cele 12 ore de călătorie cu avionul în vederea înfruntării obligațiilor oficiale ale Zilei Mondiale a Tinerilor care se va încheia pe 28 iulie.

După Radio Vatican

* * *

Înregistrarea transmisiunii video a sosirii și a programului papei, din ziua de luni, 22 iulie:

* * *

Evenimentele de la Rio de Janeiro pot fi urmărite în transmisiuni video pe pagina Youtube a Vaticanului:
https://www.youtube.com/user/vatican?feature=watch


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat