Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema pentru a 47-a Zi Mondială a Păcii

"Fraternitatea, fundament și cale pentru pace". Aceasta este tema celei de-a 47-a Zile Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2014), prima a papei Francisc.

Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea și este celebrată în prima zi a fiecărui an. Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii este trimis Bisericilor particulare și cancelariilor din toată lumea, pentru a aminti de valoarea esențială a păcii și de necesitatea de a lucra neobosit pentru a o dobândi.

Papa Francisc a ales ca temă a primului său Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii fraternitatea. Încă de la începutul slujirii sale de episcop de Roma, papa a subliniat importanța de a depăși o "cultură a rebutului" și de a promova "cultura întâlnirii", pentru a merge spre realizarea unei lumi mai drepte și pașnice.

Fraternitatea este o zestre pe care fiecare bărbat și femeie o poartă cu sine ca ființă umană, fiu al unuia și aceluiași Tată. În fața multiplelor drame care lovesc familia popoarelor - sărăcie, foamete, subdezvoltare, conflicte, migrații, poluare, inegalitate, criminalitate organizată, fundamentalisme - fraternitatea este fundament și cale pentru pace.

Cultura bunăstării face să se piardă simțul responsabilității și al relației fraterne. Ceilalți, în loc să apară "semenii" noștri, apar antagoniști sau dușmani și adesea "transformați în lucruri". Nu este rar ca săracii și nevoiașii să fie considerați o "povară", un impediment în calea dezvoltării. Cel mult sunt obiect de ajutor de asistență sau vrednic de milă. Adică nu sunt văzuți ca frați, chemați să împărtășească darurile creației, bunurile progresului și culturii, să participe la aceeași masă a vieții în plinătate, să fie protagoniști ai dezvoltării integrale și inclusive.

Fraternitatea, dar și angajare care vine de la Dumnezeu Tatăl, solicită angajarea de a fi solidari împotriva inegalităților și a sărăciei care slăbesc trăirea socială, la îngrijirea fiecărei persoane, în special a celui mai mic și lipsit de apărare, la iubirea ei ca pe noi înșine, cu însăși inima lui Isus Cristos.

Într-o lume care mărește constant propria interdependență nu poate să lipsească binele fraternității, care învinge răspândirea acelei globalizări a indiferenței, la care a făcut referință papa Francisc de mai multe ori. Globalizarea indiferenței trebuie să lase loc unei globalizări a fraternității.

Fraternitatea să-și pună amprenta asupra tuturor aspectelor vieții, inclusiv economia, finanțele, societatea civilă, politica, cercetarea, dezvoltarea, instituțiile publice și culturale.

Papa Francisc, la începutul slujirii sale, cu un mesaj care este în continuitate cu acela al predecesorilor săi, propune tuturor calea fraternității, pentru a da o față mai umană lumii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat