Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus din 7 iulie 2013

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Înainte de toate, doresc să împărtășesc cu voi bucuria că am întâlnit, ieri și astăzi, un pelerinaj special din Anul Credinței: cel al seminariștilor, al novicilor și al novicelor. Vă cer să vă rugați pentru ei, pentru ca iubirea lui Cristos să se formeze tot mai mult în viața lor și să devină adevărați misionari ai împărăției lui Dumnezeu.

Evanghelia din această duminică (Lc 10,1-12.17-20) ne vorbește chiar despre asta: despre faptul că Isus nu este un misionar izolat, nu vrea să împlinească singur misiunea sa, ci îi implică pe discipolii săi. Și astăzi vedem că, în afară de cei doisprezece apostoli, cheamă alți șaptezeci și doi și îi trimite în sate, doi câte doi, ca să anunțe că împărăția lui Dumnezeu este aproape. Acest lucru este foarte frumos! Isus nu vrea să acționeze singur, a venit să aducă în lume iubirea lui Dumnezeu și vrea s-o răspândească folosind stilul comuniunii, stilul fraternității. Pentru aceasta, formează imediat o comunitate de discipoli, care este o comunitate misionară. Imediat îi antrenează la misiune, să meargă.

Dar atenție: scopul nu este să socializeze, să petreacă timpul împreună, nu, scopul este să vestească împărăția lui Dumnezeu, și acest lucru este urgent! Și astăzi este urgent! Nu este timp de pierdut în vorbării, nu trebuie așteptat consensul tuturor, trebuie să se meargă și să se vestească. Tuturor se duce pacea lui Cristos, și dacă n-o primesc, se merge înainte. Câți misionari fac asta! Seamănă viață, sănătate, întărire la periferiile lumii. Cât de frumos este acest lucru! A nu trăi pentru sine însuși, a nu trăi pentru sine însăși, ci a trăi pentru a merge ca să faci binele! Există atâția tineri astăzi în piață: gândiți-vă la asta, întrebați-vă: Isus mă cheamă să merg, să ies din mine pentru a face binele? Pe voi, tinerilor, pe voi, adolescenți și adolescente, vă întreb: Voi sunteți curajoși pentru asta, aveți curajul să auziți glasul lui Isus? Este frumos a fi misionari!... Ah, sunteți buni! Îmi place asta!

Acești șaptezeci și doi de discipoli, pe care Isus îi trimite înaintea sa, cine sunt? Pe cine reprezintă? Dacă cei doisprezece sunt apostolii, deci îi reprezintă și pe episcopi, succesorii lor, acești șaptezeci și doi pot să-i reprezinte pe ceilalți slujitori hirotoniți, preoți și diaconi; dar în sens mai larg putem să ne gândim la celelalte slujiri în Biserică, la cateheți, la credincioșii laici care se angajează în misiunile parohiale, la cel care lucrează cu bolnavii, cu diferitele forme de neputință și de marginalizare; dar întotdeauna ca misionari ai evangheliei, cu urgența împărăției care este aproape. Toți trebuie să fie misionari, toți pot să simtă acea chemare a lui Isus și să meargă înainte și să vestească împărăția!

Spune evanghelia că cei șaptezeci și doi s-au întors din misiunea lor plini de bucurie, pentru că au experimentat puterea numelui lui Cristos împotriva răului. Isus confirmă asta: acestor discipoli el le dă forța de a-l învinge pe cel rău. Însă adaugă: "Nu vă bucurați pentru că vi se supun duhurile, ci bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,20). Nu trebuie să ne lăudăm ca și cum am fi noi protagoniștii: protagonist este unul singur, este Domnul! Protagonist este harul Domnului! El este unicul protagonist! Și bucuria noastră este numai aceasta: a fi discipolii săi, prietenii săi. Să ne ajute sfânta Fecioară Maria să fim buni lucrători ai evangheliei.

Dragi prieteni, bucuria! Nu vă fie frică să fiți bucuroși! Nu vă fie frică de bucurie! Acea bucurie care ne-o dă Domnul atunci când îl lăsăm să intre în viața noastră, să lăsăm ca el să intre în viața noastră și să ne invite să ieșim în afară la periferiile vieții și să vestim evanghelia. Nu vă fie frică de bucurie! Bucurie și curaj!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat