Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT: Întâlnirea cu voluntarii de la a XXVIII-a ZMT

(Pavilionul 5 din Rio Centro, Rio de Janeiro, duminică 28 iulie 2013)

Preaiubiți voluntari, bună seara!

Nu puteam să mă întorc la Roma fără să fi mulțumit în mod personal și afectuos fiecăruia dintre voi pentru munca și dăruirea cu care ați însoțit, ajutat, slujit miile de tineri pelerini; pentru multele gesturi mici care au făcut această Zi Mondială a Tineretului o experiență de neuitat de credință. Cu zâmbetele fiecăruia dintre voi, cu gentilețea, cu disponibilitatea la slujire, ați dovedit că "mai fericiți suntem când dăm decât atunci când primim" (Fap 20,35).

Slujirea pe care ați desfășurat-o în aceste zile mi-a readus în minte misiunea sfântului Ioan Botezătorul, care a pregătit drumul pentru Isus. Fiecare, în felul său, a fost un instrument pentru ca mii de tineri să aibă "pregătit drumul" pentru a-l întâlni pe Isus. Și aceasta este slujirea cea mai frumoasă pe care o putem îndeplini ca discipoli misionari. A pregăti drumul pentru ca toți să-l poată cunoaște, întâlni și iubi pe Domnul. Vouă care în această perioadă ați răspuns cu atâta promptitudine și generozitate la chemarea pentru a fi voluntari la Ziua Mondială a Tineretului aș vrea să vă spun: fiți mereu generoși cu Dumnezeu și cu alții: nu se pierde nimic, ba chiar este mare bogăția de viață care se primește!

Dumnezeu cheamă la alegeri definitive, are un proiect cu fiecare: a-l descoperi, a răspunde la propria vocație înseamnă a merge spre realizarea fericită a propriei vieți. Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfințenie, să trăim viața sa, dar are un drum pentru fiecare. Unii sunt chemați să se sfințească întemeind o familie prin sacramentul căsătoriei. Există unii care spun că astăzi căsătoria este "demodată". Este demodată? [Nu...]. În cultura provizoriului, a relativului, mulți predică faptul că important este "să te bucuri" de moment, că nu merită să te angajezi pentru toată viața, să faci alegeri definitive, "pentru totdeauna", pentru că nu se știe ce rezervă ziua de mâine. Eu, în schimb, vă cer să fiți revoluționari, vă cer să mergeți împotriva curentului; da, în asta vă cer să vă răzvrătiți împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteți în stare să vă asumați responsabilități, crede că voi nu sunteți capabili să iubiți cu adevărat. Eu am încredere în voi tinerii și mă rog pentru voi. Să aveți curajul de "a merge împotriva curentului". Și să aveți și curajul să fiți fericiți.

Domnul cheamă pe unii la preoție, să se dăruiască Lui în mod mai total, pentru a-i iubi pe toți cu inima Bunului Păstor. Pe alții îi cheamă să-i slujească pe alții în viața călugărească: în mănăstiri dedicându-se rugăciunii pentru binele lumii, în diferitele sectoare ale apostolatului, oferindu-se pentru toți, în special pentru cei mai nevoiași. Eu nu voi uita niciodată acea zi de 21 septembrie - aveam 17 ani - când, după ce m-am oprit în biserica San José de Flores pentru a mă spovedi, am simțit pentru prima dată că Dumnezeu mă chema. Să nu vă fie frică de ceea ce vă cere Dumnezeu! Merită să spuneți "da" lui Dumnezeu. În El este bucuria!

Dragi tineri, poate că vreunul încă nu este hotărât ce anume să facă cu viața sa. Cereți-i Domnului, El vă va face să înțelegeți drumul. Așa cum a făcut tânărul Samuel care a simțit înlăuntrul său glasul insistent al Domnului care îl chema, dar nu înțelegea, nu știa ce să spună și, cu ajutorul preotului Eli, până la urmă a răspuns acelui glas: Doamne, vorbește pentru că eu te ascult (cf. 1Sam 3,1-10). Întrebați-l și voi pe Domnul: Ce vrei să fac, care drum trebuie să-l urmez?

Dragi prieteni, vă mulțumesc încă o dată pentru ceea ce ați făcut în aceste zile. Mulțumesc grupurilor parohiale, mișcărilor și noilor comunități care i-au pus pe adepții lor în slujba acestei Zile. Mulțumesc! Nu uitați tot ceea ce ați trăit aici! Puteți să vă bazați mereu pe rugăciunile mele și știu că pot să mă bazez pe rugăciunile voastre. Un ultim lucru: rugați-vă pentru mine!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat