Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Mesajul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia Congresului Euharistic Național din Germania (Köln, 5-9 iunie 2013)

Către venerații frați

Cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop de Köln,

Monseniorul Robert Zollitsch, președinte al Conferinței Episcopale Germane

Sub motoul "Doamne, la cine să mergem?" (In 6,68) se adună în aceste zile catolicii din Germania, precum și credincioșii care provin din țările vecine, cu ocazia Congresului Euharistic Național la Köln. Evenimentul se inserează în lunga tradiție de venerare a Euharistiei, prezentă în acest oraș, unul dintre primele care a celebrat, începând din secolul al XIII-lea, Sărbătoarea Corpus Domini cu procesiuni ale preasfântului sacrament, și sediu al unui Congres Euharistic Mondial în 1909. De aceea, îl trimit cu plăcere de la Roma pe cardinalul Paul Josef Cordes ca Trimis Special al meu pentru a manifesta comuniunea mea spirituală vie cu catolicii germani și pentru a exprima comuniunea universală a Bisericii. Tatăl ceresc să dăruiască tuturor participanților roade îmbelșugate de har din venerarea lui Cristos euharisticul.

"Doamne, la cine să mergem?". Cu această întrebare, în fața neînțelegerii multor ascultători ai lui Isus, care ar vrea să profite în mod egoist de el, sfântul Petru se face purtător de cuvânt al ucenicilor fideli. Discipolii nu se opresc în satisfacerea lumească a celor care s-au săturat (cf. In 6,26) și care, totuși, se străduiesc pentru hrana pieritoare (cf. In 6,27). Cu siguranță și Petru știe ce este foamea; timp îndelungat nu a găsit hrana care să-l poată sătura. Apoi a intrat în relație cu omul din Nazaret. L-a urmat. Acum el îl cunoaște pe Învățătorul său nu numai din auzite. În raporturile zilnice cu el a crescut o încredere fără rezerve. Aceasta este credința în Isus; și nu fără motiv Petru așteaptă de la Domnul dorita viață din belșug (cf. In 10,10).

"Doamne, la cine să mergem?". Și noi, membri ai Bisericii de astăzi, ne punem această întrebare. Chiar dacă el este probabil mai șovăitor în gura noastră decât pe buzele lui Petru, răspunsul nostru, ca acela al apostolului, poate să fie numai persoana lui Isus. Desigur, el a trăit în urmă cu două mii de ani. Totuși noi putem să-l întâlnim în timpul nostru când ascultăm cuvântul său și suntem aproape de el, în mod unic, în Euharistie. Conciliul Vatican II o numește "acțiunea sacră prin excelență, a cărei eficacitate nu o poate atinge cu același titlu și în același grad nici o altă acțiune a Bisericii" (constituția Sacrosanctum Concilium, 7). Sfânta Liturghie să nu cadă pentru noi într-o rutină superficială! Să luăm tot mai mult din profunzimea ei! Tocmai ea ne inserează în imensa operă de mântuire a lui Cristos, face ageră vederea noastră spirituală prin iubirea sa: prin "profeția sa în desfășurare" cu care, în Cenacol, a început dăruirea de sine pe cruce; prin victoria sa irevocabilă asupra păcatului și asupra morții, pe care o vestim cu mândrie și în mod sărbătoresc. "Trebuie să învățăm să trăim sfânta Liturghie", a spus într-o zi fericitul Ioan Paul al II-lea tinerilor, într-un seminar roman, care l-au întrebat despre reculegerea profundă cu care celebra (Vizită la Colegiul Pontifical Germanic Ungaric, 18 octombrie 1981). "Să învățăm să trăim sfânta Liturghie!" La asta ne ajută, ne introduce, rămânerea în adorație în fața Domnului euharistic în tabernacol și primirea sacramentului reconcilierii.

"Doamne, la cine să mergem?". În sfârșit, această întrebare și-o pun unii contemporani, care - în mod lucid sau cu presentiment confuz - sunt încă în căutarea Tatălui lui Isus Cristos. Lor Răscumpărătorul vrea să le iasă în întâmpinare prin intermediul nostru, care, grație Botezului, am devenit frații și surorile sale, și care, în Euharistie, am primit puterea de a duce împreună cu el misiunea de mântuire. Cu viața noastră și cu cuvintele noastre trebuie să le vestim lor ceea ce am recunoscut împreună cu Petru și cu Apostolii: "Doamne, tu ai cuvintele viții veșnice" (In 6,68). Mărturia noastră îi va înflăcăra așa cum am fost noi înflăcărați de Cristos. Noi toți, episcopi, preoți, diaconi, călugări și laici avem angajarea de a-l duce pe Dumnezeu lumii și lumea la Dumnezeu.

A-l întâlni pe Cristos, a ne încredința lui Cristos, a-l vesti pe Cristos - sunt pilaștrii credinței noastre, care se concentrează, mereu din nou, în punctul focal al Euharistiei. Celebrarea Congresului Euharistic, în timpul acestui An al Credinței, vestește cu reînnoită bucurie și certitudine: Stăpânul Bisericii trăiește în ea. Cu salutul meu cordial împart din inimă vouă tuturor binecuvântarea apostolică.

Din Vatican, 30 mai 2013, solemnitatea Preasfântul Trup și Sânge al lui Cristos

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat