Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lectură continuă a scrierilor sfântului Luca

Sâmbătă, 8 iunie 2013, biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din București va fi gazda unui eveniment deosebit din viața Bisericii Catolice din România: timp de 8 ore se va citi continuu Evanghelia după sfântul Luca și Faptele Apostolilor. Acest eveniment este organizat de pr. paroh Eduard Giurgi, pr. Maximilian Lucaci, o comisie formată din credincioși și persoane consacrate din Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" în colaborare cu Surorile Pauline.

Ideea acestei lecturi continue a pornit de la un grup de persoane pasionate de Biblie din Franța. În 2008, la Roma, a avut loc citirea integrală a Bibliei timp de șapte zile și șase nopți, fără întrerupere și comentarii. Atunci lectura a fost deschisă de papa emerit Benedict al XVI-lea care a citit primul capitol din Cartea Genezei. Și surorile Pauline din Cehia organizează de câțiva ani lectura a diverse cărți din Biblie pentru a face tuturor caritatea adevărului.

Uneori termenul "caritate" este redus la solidaritate sau la simplul ajutor umanitar. Dar papa emerit Benedict al XVI-lea ne amintește că maxima operă de caritate este chiar evanghelizarea, adică "slujirea cuvântului": "Nu există acțiune mai benefică, deci caritabilă față de aproapele decât a frânge pâinea Cuvântului lui Dumnezeu, a-l face părtaș de vestea cea bună a evangheliei, a-l introduce în relația cu Dumnezeu" (Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare, 2013).

În Anul Credinței, dorim "să regăsim gustul de a ne hrăni din cuvântul lui Dumnezeu" (Porta fidei, nr. 3) fiind convinși că credința vine din ascultare: "Și cum să creadă dacă nu au auzit?" (Rom 10,14).

Fericitul Giacomo Alberione spunea că Dumnezeu și-a adresat cuvântul său divin tuturor oamenilor. De aceea îi invita pe toți să citească Biblia și să o asculte cu iubire, "asemenea unui fiu care, aflat departe de casa tatălui, citește scrisoarea tatălui său" (G. Alberione, "Leggete le Sacre Scritture").

Această inițiativă este așadar o ocazie de a asculta și a reflecta asupra textelor sacre: un dar de a aprofunda Noul Testament pentru cine este familiar cu el, de a cunoaște și gusta cuvântul lui Dumnezeu pentru ceilalți; o oportunitate de a face spațiu cuvântului lui Dumnezeu în tăcerea inimii, de a ne ruga cu el.

La amvon se vor alterna aproximativ 75 de lectori, printre care credincioși din parohia gazdă, familii și tineri din diverse parohii din București, persoane consacrate, preoți și personalități ale lumii culturale și mass-media. Fragmentele citite vor avea o durată cuprinsă între 5 și 10 minute. La fiecare oră și jumătate, lectura va fi intercalată de un scurt moment muzical ce va însoți reflecția asupra fragmentelor biblice citite.

Cu toții suntem invitați să participăm la această zi deosebită, atât personal la biserică, cât și prin intermediul mijloacelor de comunicare ce vor transmite direct evenimentul: site-ul www.arcb.ro și Radio Maria (www.radiomaria.ro).

De asemenea, vă îndemn să vă rugați pentru ca sămânța cuvântului ce va fi semănată să aducă roade în inima participanților și ca această inițiativă să-i ajute pe credincioși să devină ei înșiși semănători ai cuvântului în viața lor zilnică.

pr. Eduard Giurgi, paroh al Parohiei "Preasfânta Inimă a lui Isus"

și sr. Paula Burcă, Fiicele Sfântului Paul

Program - 8 iunie 2013

- ora 7.00: Sfânta Liturghie

- orele 8.00 - 16.30: Lectura continuă a cuvântului

(Evanghelia după sfântul Luca și Faptele Apostolilor)

- ora 16.30: Sfânta Liturghie


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat