Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a marelui eveniment din Anul Credinței, "Ziua seminariștilor, novicilor, novicelor și a celor care sunt pe drumul vocațional (1 iulie 2013)

Luni, 1 iulie 2013, la ora 11.30, în aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun a avut loc Conferință de presă de prezentare a marelui eveniment din Anul Credinței, "Ziua seminariștilor, novicilor, novicelor și a celor care sunt pe drumul vocațional" care se va desfășura de la 4 la 7 iulie 2013. (Nota traducătorului: La această întâlnire va participa și o delegație din Dieceza de Iași: 2 seminariști împreună cu vice-rectorul Institutului Teologic din Iași, pr. Eduard Soare; alți novici și novice împreună cu vicarul episcopal pentru viața consacrată, pr. Alois Fechet).

Au intervenit: E.S. Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări; E.S. Mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări; Mons. Graham Bell, subsecretar al aceluiași consiliu pontifical.

Publicăm în continuare intervenția E.S. Mons. Rino Fisichella:

* * *

Anul Credinței continuă în drumul său și are acum o altă etapă cu zilele dedicate seminariștilor, novicelor și novicilor și ale celor care sunt pe drum vocațional. Programul se desfășoară în lumina unui titlu simptomatic, "Mă încred în tine!", pentru a indica actul cu care tinerii mai găsesc forța și curajul de a se consacra Domnului în viața sacerdotală și consacrată ca semn de generozitate față de Domnul care cheamă pentru a-l urma. Nu putea să lipsească în acest An un moment așa de expresiv. Dorința de a evidenția bucuria atâtor tineri care percep vocația și, în pofida diferitelor dificultăți ale vieții, fac cu curaj un act care îi pune în joc pe ei înșiși în întregime și existența lor. De fapt, vocația la această viață cere să se lase multe, adesea totul, pentru a arăta că a deveni discipoli ai lui Cristos este adevărata cucerire. A avea încredere în cuvântul său și a orienta existența în slujirea Bisericii, deci în slujirea celorlalți, este o alegere care angajează mult, dar cere forța necesară care provine din întâlnirea cu Cristos.

Cu emoție deosebită îi vom primi în zilele următoare, grație și generozității unor binefăcători, circa șase mii de tineri care provin din toate părțile lumii. Vin ca reprezentanți ai atâtor alte mii și mii de tineri care în mod spiritual vor fi uniți cu ei în a da mărturie despre vocația lor. Provin din 66 de țări, dintre care unele foarte îndepărtate: Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, China, Japonia, Vietnam, Zimbabwe, Tanzania, Uruguay, Chile... și atâtea alte țări care atestă catolicitatea Bisericii și fundamentul comun al vocației. Programul se desfășoară cu momente care au caracter public și altele care au caracter mai mult intern.

Joi, 4 iulie, va fi momentul pelerinajului la mormântul lui Petru. Va începe la grădinile de la Castel Sant'Angelo și se va desfășura pe toată Via della Conciliazione pentru a se termina în fața bazilicii "Sfântul Petru" după ce s-a făcut mărturisirea de credință în fața altarului mărturisirii unde se află mormântul apostolului, cu o reflecție a cardinalului Angelo Comastri.

Vineri, 5 iulie, dimineața va fi dedicată catehezelor pe grupuri lingvistice. Au fost găsite mai multe biserici în centrul istoric care vor găzdui tinerii pe diferitele limbi: italiană, engleză, franceză, poloneză, spaniolă, portugheză și germană. După-amiază s-a gândit să se ofere o vizită meditată la câteva locuri sacre care au relicve ale diferiților sfinți care au avut o relație specială cu Roma și care reprezintă o etapă importantă pentru drumul vocațional: Augustin și Monica, Francisc de Assisi, sfânta Ecaterina, sfântul Filip Neri, sfântul Ignațiu de Loyola, sfântul Alois Gonzaga și sfântul Ioan Berchmans, sfântul Gașpar del Bufalo și sfânta Tereza de Lisieux. Ziua se va încheia la Piața Campodglio unde se va ține o sărbătoare animată de Carlo Conti. Împreună cu cântăreții Rosalia Misseri și Gi? di Tonno, vor da mărturia lor un tânăr seminarist din SUA, un altul din Nigeria și o novice italiană.

Sâmbătă, 6 iulie, ca de obicei, dimineața va fi dedicată sacramentului reconcilierii și timpului pentru adorația euharistică. În schimb, pentru superiorii formatori care-i însoțesc pe tineri se va ține un moment de reflecție despre raportul de formare a tinerilor seminariști și consacrați în vederea noii evanghelizări, în aula magna a Universității Lateran. După-amiază, în aula Paul al VI-lea, un scurt moment inițial de rugăciune, cu reflecția dictată de cardinalul Mauro Piacenza, prefect al Congregației pentru Cler, pentru a aștepta după aceea întâlnirea cu papa Francisc, care va fi martor privilegiat al vocației sale și va oferi tinerilor argumente asupra cărora să reflecteze în parcursul lor vocațional. Îl vor preceda alți martori: pr. Robert Barron, rector al Seminarului Mundelei din SUA și fondator al "Word of Fire Ministries" pentru noua evanghelizare; sr. Maria Piccione, călugăriță de clauzură din Ordinul Sfântul Augustin din Mănăstirea de la Lecceto; Juan Manuel Cotelo, jurnalist și regizor, printre altele, al filmului Ultimul pisc, unde descrie aventura lui Pablo Domínguez Prieto, preot de 42 de ani mort într-un accident alpin. După-amiaza va fi condusă de jurnalistul de televiziune Rosario Carello și va avea prezența norocosului grup The Priests, din Irlanda, și a sorei Glenda Valesca Hernandez Aguayo din Chile. La sfârșit, se va face prin toate grădinile vaticane procesiunea mariană, care se va încheia în fața bazilicii "Sfântul Petru" cu reflecția finală a cardinalului J. Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața Consacrată.

Duminică, 7 iulie, la ora 9.30, în bazilica "Sfântul Peru", va avea loc celebrarea sfintei Liturghii prezidate de papa Francisc, după care va urma ca de obicei rugăciunea Îngerul Domnului.

Aceste zile, după cum se vede, preced zilele intense de la Rio de Janeiro pentru Ziua Mondială a Tineretului. Suntem siguri că și în acele zile va reveni importantă tema vocației la Preoție și la viața consacrată. Biserica se așteaptă încă mult de la generozitatea atâtor tineri care simt această vocație. Oferind în zilele următoare mărturia bucuroasă a celor care au început deja acest parcurs, vrea să arate frumusețea urmării lui Cristos în slujirea Bisericii printr-o angajare care durează toată viața și care umple de sens existența personală. Ne dorim ca din zilele așa de intense de rugăciune, de reflecție, de prietenie, de cântare și de bucurie să se poată dezvolta în toți, începând de la participanți, adevăratul sens de participare activă și rodnică la viața Bisericii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat