Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Popești Leordeni: Comemorarea episcopului Anton Durcovici

Duminică, 30 iunie 2013, în Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Popești Leordeni, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, a avut loc un moment comemorativ dedicat episcopului martir Anton Durcovici.

La eveniment au participat pr. Ioan Solomon parohul comunității, prof. dr. Dănuț Doboș, pr. dr. Emil Moraru din partea Academiei Anton Durcovici și un mare număr de credincioși din parohie. Evenimenul face parte din șirul de manifestări care comemorează împlinirea a 64 de ani de la arestarea episcopului Anton Durcovici.

În conferința sa, istoricul Dănuț Doboș a scos în evidență fermitatea cu care episcopul martir și-a dus până la capăt misiunea de păstor dând mărturia supremă a martiurului pentru credința în Cristos.

În dimineața zilei de 26 iunie 1949, ep. Anton Durcovici, însoțit de pr. Rafael Friedrich, se îndreptau de la palatul arhiepiscopal din București spre biserica din Popești Leordeni, unde erau așteptați de câteva sute de tineri, pentru acordarea sacramentului sfântului Mir. Episcopul nu a mai ajuns vreodată la Popești Leordeni, deoarece în zona Cimitirului Bellu a fost răpit de o echipă de securiști și dus în arestul Securității din București.

Profesorul Dănuț Doboș a ținut să le amintească celor prezenți că: momentul arestării a fost prima stațiune din Calea Crucii pentru episcopul Anton Durcovici, celelalte stațiuni consumându-se în arestul Securității din București și la Penitenciarul din Jilava, iar ultima stațiune fiind la închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației,unde episcopul, după luni de tortură și suferință, a murit de foame la 10 decembrie 1951.

În acei ani de opresiune episcopul și-a îndemnat credincioșii la rezistență prin credință și cultură. O propunere de mare actualitate așa cum a arătat, în ziua de 16 iunie 2013, părintele profesor Ștefan Lupu, de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, organizator al Caravanei Anton Durcovici în Parohia Popești-Leordeni cu scopul cultivării memoriei vrednicului păstor.

După momentul comemorativ credincioșii au primit câte o iconiță cu imaginea episcopului Anton ca o reparație istorică deoarece acesta avea obiceiul ca în parohiile pe care le vizita să împartă credincioșilor câte o iconiță cu imaginea sa, iar singura parohie în care nu a avut această posibilitate a fost cea din Popești Leordeni.

Cu prilejul comemorării a 64 de ani de la arestarea episcopului Anton Durcovici, Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, a trimis Sfinției sale pr. Ioan Solomon o scrisoare în care amintește importanța pe care a avut-o episcopul Anton atât pentru Arhidieceza de București cât și pentru Dieceza de Iași, iar noi privind la mărturia lui de credință să fim întăriți în mărturisirea lui Cristos.

Comemorarea episcopului martir Anton Durcovici, anticipă marele eveniment al ridicării la cinstea altarelor a unui alt mare mărturisitor al credinței, Fericitul Vladimir Ghika, care va avea loc la București, la data de 31 august 2013.

Pr. Lucian Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie: Popești Leordeni: Comemorarea episcopului Anton Durcovici


 


lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat