Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Constituirea Asociației "Anton Durcovici"

Miercuri, 26 iunie 2013, la sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 18.00, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, părintele Iosif Dorcu, preot decan de Iași, a făcut cunoscută decizia episcopală de constituire a Asociației "Anton Durcovici" pe teritoriul Diecezei de Iași.

Această decizie a fost luată în urma inițiativei unui grup de preoți și laici de a forma o mișcare spirituală de rugăciuni și de promovare a cunoașterii și venerării vrednicului episcop dr. Anton Durcovici prin diferite și multiple acțiuni ce urmează a fi aplicate în diferite momente și în diverse parohii și case de formare spirituală ale diecezei de Iași.

După sfânta Liturghie, în Casa Comunității de lângă biserică a avut loc o reuniune deosebită, coordonată de pr. Pavel Chelaru, parohul comunității gazdă.

Preasfințitul Petru Gherghel a spicuit din decizia episcopală privind înființarea Asociației "Anton Durcovici" și a înmânat documentele constitutive președintelui și secretarului acestei mișcări (pr. Pavel Chelaru și pr. Alois Moraru). Această asociație are ca punct de pornire o întrunire care a avut loc în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, în ziua de 10 iunie 2013, iar dintre intențiile manifestate atunci se pot concretiza multiple acțiuni: crearea unor grupuri de rugăciune pentru beatificarea ierarhului martir; răspândirea rugăciunii pentru beatificare în rândul bolnavilor și bătrânilor; pregătirea unor manifestări științifice sau de popularizare; realizarea și prezentarea unor spectacole teatrale și cenacluri literare; organizarea unor pelerinaje pe urmele episcopului martir; promovarea și distribuirea de filme, montaje fotografice, cărți și pliante; intervenții în mijloacele de comunicație socială; dezbateri și prezentări în cadrul asociațiilor și grupărilor din Dieceza de Iași; difuzarea figurii episcopului în cadrul orelor de Religie și a altor activități scolastice; inserarea vieții ierarhului nostru martir în cadrul unor manifestări ecumenice; alte inițiative care să aibă ca scop mediatizarea vieții și virtuților episcopului martir Anton Durcovici.

A urmat o expunere fotografică și istorică, prezentată de pr. Alois Moraru, care a căutat să capteze atenția publicului prin numeroase date din viața, activitatea și martiriul episcopului Anton Durcovici. S-a insistat asupra datei de 26 iunie 1949, când cel de-al cincilea episcop de Iași a fost arestat, începând astfel drumul suferinței și al morții martirice.

O emoționantă mărturie a fost oferită apoi de domnul Eduard Lisacovschi, care ne-a spus că "a fost contemporan cu episcopul Durcovici" și a fost arestat pentru că a fost ministrantul episcopului martir. Dânsul a participat, la 14 aprilie 1948, la ceremoniile prilejuite de înscăunarea Preasfințitului Anton Durcovici ca episcop de Iași, povestindu-ne câteva amintiri pe care le-a păstrat din acele vremuri.

În urma reuniunii din 10 iunie, domnul Ion Coșa, regizor la "Teatrul din Clopotniță" din Bacău, s-a angajat, alături de domnul Laurențiu Budău și alți specialiști, să realizeze o piesă de teatru despre viața și martiriul episcopului Durcovici, de aceea a prezentat în câteva minute stadiul proiectului și modul de realizare al acestui act dramatic.

După câteva întrebări și răspunsuri, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit inițiatorilor acestei întruniri, precum și participanților, dorind succes Asociației "Anton Durcovici".

Conferința s-a încheiat cu o rugăciune și cu binecuvântarea episcopală.

Paula Leahu și pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iunie: Roman: Constituirea Asociației "Anton Durcovici"


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat