Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus din 2 iunie 2013

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Joia trecută am celebrat sărbătoarea Corpus Domini, care în Italia și în alte țări este mutată în această duminică. Este sărbătoarea Euharistiei, Sacrament al Trupului și al Sângelui lui Cristos.

Evanghelia ne propune relatarea minunii pâinilor (Lc 9,11-17); aș vrea să mă opresc asupra unui aspect care mă uimește întotdeauna și mă face să reflectez. Suntem pe malul lacului Galileii, seara se apropie; Isus se preocupă pentru oamenii care de atâtea ore sunt cu El: sunt mii și le este foame. Ce este de făcut? Și discipolii își pun problema și îi spun lui Isus: "Dă drumul mulțimii" pentru ca să meargă în satele apropiate pentru a găsi de mâncare. În schimb Isus spune: "Dați-le voi să mănânce" (v. 13). Discipolii rămân descumpăniți și răspund: "Nu avem decât cinci pâini și doi pești", ca și cum ar spune: abia cât poate să ne ajungă nouă.

Isus știe bine ce trebuie făcut, însă vrea să-i implice pe discipolii săi, vrea să-i educe. Atitudinea discipolilor este atitudinea umană, care caută soluția cea mai realistă, care să nu creeze prea multe probleme: Dă drumul mulțimii - spun ei - fiecare să se descurce așa cum poate, de altfel ai făcut deja mult pentru ei: ai predicat, ai vindecat bolnavii... Dă drumul mulțimii!

Atitudinea lui Isus este complet diferită și este dictată de unirea sa cu Tatăl și de compasiunea față de oameni, acea milostivire a lui Isus față de noi toți: Isus simte problemele noastre, simte slăbiciunile noastre, simte nevoile noastre. În fața acelor cinci pâini, Isus se gândește: iată providența! Din acest puțin, Dumnezeu poate să scoată necesarul pentru toți. Isus se încrede total în Tatăl ceresc, știe că pentru El toate sunt posibile. De aceea le spune discipolilor să le spună oamenilor să se așeze în grupuri de câte cincizeci - nu este întâmplător acest lucru, deoarece asta înseamnă că nu mai sunt o mulțime, ci devin comunitate, hrănite de pâinea lui Dumnezeu. Apoi ia acele pâini și peștii, ridică ochii spre cer, recită binecuvântarea - este clară referința la Euharistie - apoi le frânge și începe să le dea discipolilor, iar discipolii le împart... și pâinile și peștii nu se termină, nu se termină! Iată minunea: mai mult decât o înmulțire, este o împărtășire, însuflețită de credință și de rugăciune. Au mâncat toți și a rămas: este semnul lui Isus, pâine a lui Dumnezeu pentru omenire.

Discipolii au văzut, dar n-au perceput bine mesajul. Au fost cuprinși, asemenea mulțimii, de entuziasmul succesului. Încă o dată au urmat logica umană și nu aceea a lui Dumnezeu, care este aceea a slujirii, a iubirii, a credinței. Sărbătoarea Corpus Domini ne cere să ne convertim la credința în Providență, să știm să împărțim puținul care suntem și pe care-l avem și să nu ne închidem niciodată în noi înșine. Să cerem Mamei noastre Maria să ne ajute în această convertire, pentru a-l urma cu adevărat mai mult pe acel Isus pe care-l adorăm în Euharistie. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat