Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 125 de ani de la nașterea ep. Anton Durcovici

S-au împlinit 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici. Programul evenimentelor prilejuite de această aniversare a cuprins, vineri, 17 mai 2013, sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, precum și un simpozion, desfășurat în aula sinodală, aducând în atenție personalitatea păstorului care a murit în închisoarea de la Sighetu Marmației.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 10.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, fiind prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare, și aproximativ 25 de preoți de la Institutul Teologic din Iași, de la Seminarul mic din Bacău și de la parohiile din Iași.

În deschiderea celebrării, episcopul de Iași a precizat că "în această zi celebrăm o floare a credinței: un păstor care s-a jertfit; putem descoperi în el o încurajare pe drumul credinței".

Folosindu-se de imaginea bobului de grâu care căzând în pământ moare pentru a aduce o nouă viață (simbolism preluat de la profetul Zaharia), Preasfințitul a dorit să arate roadele martiriului episcopului Anton. Totodată, a amintit de logica jertfei celei noi a păstorului care se jertfește pe sine pentru a aduce o nouă viață. Din pământul udat de sângele martirilor, sămânța așezată în el continuă să aducă roade.

Exemplul și cuvintele episcopului Anton au rămas întipărite în sufletele celor care l-au cunoscut și întâlnit. "Avem speranța vie - a continuat Preasfințitul - că în curând martiriul său va fi recunoscut ca model de sfințenie și de credință vie. Celebrarea celor 125 de ani de la nașterea sa se face în catedrala în care episcopul și-a început misiunea sa de păstor. În acest loc așezăm și rugăciunile noastre spunând împreună cu psalmistul: «Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul»".

După celebrarea sfintei Liturghii, care a fost animată de corul studenților de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, programul a continuat cu un simpozion.

Pr. Alois Moraru a prezentat pe scurt viața episcopului Anton Durcovici de la leagăn până la altar, ajutându-se de un material PowerPoint.

Emanuel Cosmovici a reliefat pe scurt perioada episcopatului lui Anton Durcovici, punctând în același timp și "jocurile" de culise prestate de securitatea din România, care căuta cu orice preț să-l înlăture pe episcop. Chiar și populația catolică din Moldova și-a arătat prețuirea pentru episcopul ei, opunându-se în numeroase rânduri intervenției brutale a Securității în satele catolice, care urma destabilizarea încrederii în păstor.

Dănuț Doboș a prezentat etapele realizării documentației postulatorii. În această acțiune de recuperare a memoriei episcopului Anton, o piedică a constituit-o teama celor care au fost alături și care l-au cunoscut pe episcopul Anton, teama pe care Securitatea a inoculat-o în conștiința acestor persoane, așa încât multe dintre ele au plecat la Domnul purtând cu ele mărturii importante.

A urmat o scurtă mărturie a lui Eduard Lisacoschi, care a fost ministrant pe vremea episcopului Anton. Însuși domnul Lisacoschi a suferit torturi, fiind arestat de Securitate cu puține zile înainte de arestarea episcopului Anton. Vizibil emoționat, domnul Lisacoschi și-a manifestat recunoștința și mulțumirea pentru bucuria de a fi slujit în mod direct pe episcopul Anton.

Continuând seria mărturiilor personale, pr. Anton Despinescu a precizat că în această zi se gândește la o frumoasă sărbătoare în ceruri a două suflete mari: în această zi când comemorăm ziua de naștere a episcopului martir Anton Durcovici, iar cu o zi înainte (16 mai 1954) a trecut la Domnul Mons. Vladimir Ghika, cel care va fi beatificat la 31 august 2013.

În continuare pr. Ștefan Lupu, coordonatorul Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a prezentat lucrarea "Bine ai venit, Stăpâne", avându-i ca autori pe preoții Ioan Mărtinaș și Gaspar Bacmeier. Lucrarea a fost publicată în anul 1948 la Editura "Presa Bună", cu prilejul consacrării și înscăunării episcopului de Iași, Anton Durcovici. Datorită valorii documentare deosebite și din cauza faptului că această lucrare este puțin cunoscută astăzi, departamentul a optat pentru retipărirea acesteia, într-o formă bogat ilustrată cu fotografii de epocă realizate la catedrala "Sfântul Iosif" din București și la catedrala "Adormirea Macii Domnului" din Iași.

Pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Durcovici, al cărui dosar este în analiză la Vatican, a prezentat pe scurt etapele de desfășurare a procesului de strângere a documentației pentru dosarul de beatificare, prezentând totodată cartea tipărită, Positio, ce conține toate aceste documente, precum și o broșură cu tezele celor nouă cenzori care au analizat documentația. Părintele a precizat că ceea ce trebuia făcut din partea sa a fost dus la îndeplinire, urmând ca în perioada următoare să fie prezentate cele două acte comisiei cardinalilor și episcopilor care vor trebui să dea acceptul pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici.

În încheierea simpozionului, PS Petru Gherghel le-a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la această comemorare, tuturor celor care lucrează la departamentul de cercetare și părintelui postulator al cauzei.

Evenimentele s-au încheiat cu binecuvântarea oferită de păstorul diecezei.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Predica PS Petru Gherghel la împlinirea a 125 de ani de la nașterea ep. Anton Durcovici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Manifestări prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat