Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica PS Petru Gherghel la împlinirea a 125 de ani de la nașterea ep. Anton Durcovici

În lume veți avea necazuri, însă curaj, eu am învins lumea (In 16,37)

Preasfințite Aurel,
Sfințiile voastre părinți concelebranți,
Dragi seminariști, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

În lecturile pe care le-am proclamat la această sfântă Liturghie specială, ocazionată de împlinirea celor 125 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici, în imaginea apostolului Paul și mai ales în imaginea lui Isus din sfânta evanghelie, cel ce a ales să-și dea viața pentru noi, oile sale, se oglindește în mod minunat imaginea vrednicului nostru păstor, care a ales și el să-și ofere viața pentru noi, fiii săi spirituali. Murind pentru noi și pentru credința și fidelitatea noastră, el rămâne cu adevărat păstorul care nu ne uită și nu ne-a părăsit. Spiritul său ne însoțește și ne întărește în drumul nostru de credință și de iubire.

În Evanghelia după sfântul Matei (26,1), Isus, folosindu-se de cuvântul Scripturii (așa cum precizează el) - "voi bate păstorul și oile din turmă se vor risipi" -, îi avertizează pe apostoli că ei toți se vor scandaliza în noaptea aceasta, știind că ei încă mai gândeau în termeni lumești, și vor fugi, lăsându-l singur.

Chiar dacă Petru și ceilalți au ținut să-l asigure că nu-l vor lăsa singur, nu mult după aceasta, după ce a fost prins și arestat "discipolii, părăsindu-l, au fugit" (Mt 26,56).

A fost nevoie de o intervenție de dincolo de lume, o intervenție divină prin care Păstorul să-și dea viața pentru oile sale, ca ele să aibă viață și să se readune.

După înviere, întâlnindu-i și oferindu-le salutul său și darul Duhului Sfânt, i-a întărit în credință, transformându-i în vestitorii curajoși ai evangheliei.

"Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare rămâne singur, dar dacă moare aduce rod bogat" (In 12,24) - avea să le spună Isus grecilor veniți la sărbătoare, voind să-i asigure că a sosit pentru el ceasul glorificării, când va fi ridicat de la pământ și-i va atrage pe toți la sine. O logică nouă pentru rolul păstorului care-și dă viața pentru oile sale și care le oferă un alt curaj și o nouă speranță.

Când păstorul este bătut, ucis, eliminat, preciza profeția lui Zaharia, Dumnezeu însuși intervine și ia apărarea turmei: "Atunci voi întinde mâinile peste cei slabi. În toată țara două treimi vor fi exterminați și vor pieri, o treime însă vor fi apărați și vor fi păstrați. Voi face ca această treime să treacă prin foc și vor fi purificați, așa cum se purifică argintul; îi voi proba așa cum se probează aurul. Voi invoca numele meu și eu îi voi asculta. Voi spune, acesta e poporul meu, iar poporul va spune: Domnul este Dumnezeul meu". La această realitate făcea referință Isus știind că Dumnezeu, păstorul suprem, intervine și face ca turma încercată să fi ocrotită și purificată ca să ajungă să devină și să rămână poporul său.

Celebrând această sfântă Liturghie, în ziua de comemorare a păstorului nostru, la 125 de ani de la naștere, și celebrând victoria lui Cristos, păstorul adevărat care nu rămâne în mormânt, ci, ieșind biruitor din mormânt, îi întărește pe ai săi cu Spiritul său Sfânt, retrăim, în credință, o istorie care se repetă și care ne umple de speranță.

Speranțele celor care doreau împrăștierea turmei și așteptările lor au fost răsturnate prin logica jertfei celei noi și veșnice a păstorului care se oferă să moară ca să aducă rod bogat și o nouă viață, după logica bobului de grâu, pe care ne-o amintește și pe care o trăiește chiar Isus, care, ca să aducă rod adevărat, se dăruiește pe sine, intrând în pământ pentru a muri și a aduce viață nouă.

Tactica celui rău și a dușmanilor lui Isus nu a avut decât un succes aparent, doar trei zile.

Această metodă a continuat pe tot parcursul istoriei și a făcut ca atâția să-i cadă victime, dar viața, care a ieșit biruitoare în lupta cu moartea și întunericul, a crescut din ce în ce mai mult, ba chiar a făcut ca scriitorul bisericesc Tertullian să constate: Sanguis martirum semen cristianorum est, așa încât din pământul udat de sângele păstorilor și a martirilor să crească însutit și înmiit numărul creștinilor.

De când Isus a spus ucenicilor săi, în mod deschis, că va merge la Ierusalim și că va suferi mult din partea bătrânilor, a mai marilor preoților și a scribilor, că va fi ucis, dar a treia zi va învia (cf. Mt 16,21), din momentul când el a ieșit biruitor din mormânt și s-a arătat femeilor sfinte, ucenicilor și apostolilor în diferite momente, de atunci o nouă forță și o nouă epocă a început - epoca biruinței vieții asupra morții, a binelui asupra păcatului, a luminii asupra întunericului; o sămânță nouă, divină a fost așezată pe pământul nostru care nu mai încetează să producă roade pentru noua împărăție. El este biruitorul și tot cel care crede în el nu va dispărea pentru totdeauna, nu va muri pentru vecie, ci va avea viața fără de sfârșit și va ieși biruitor.

Afirmația apostolului Paul, care îi încuraja pe credincioșii din Roma: "Dacă murim cu Cristos, credem că vom și trăi cu el, știind că Cristos înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui" (Rom 6,9), ne umple de adevărat curaj de a-l urma și (dacă e cazul) de a muri cu el mai întâi pentru lume și pentru păcat, știind că urmează ca victoria lui să însemne victoria noastră.

Cunoscând acest drum al iubirii Fiului lui Dumnezeu, care a ales să vină pe pământ și să ne invite să mergem pe urmele lui, nu putem uita, în consecință, un lucru esențial: "Dacă lumea vă urăște să știți că pe mine m-a urât înainte de voi... Amintiți-vă de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este servitorul mai mare decât stăpânul său. Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi; dacă au ținut cuvântul meu, îl vor ține și pe al vostru" (In 15,18-20). "V-am spus acestea ca să nu vă scandalizați. Mai mult, vine ceasul când cel care vă va ucide va crede că aduce cult lui Dumnezeu. Și vor face acestea pentru că nu l-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe mine" (In 16,1-3). Evanghelistul Ioan adăuga la sfârșitul aceluiași capitol o concluzie la tot ceea ce le-a spus în mod deschis: "Iată vine ceasul, ba a și venit când veți fi împrăștiați fiecare pe la casele sale și mă veți lăsa singur: dar nu sunt singur pentru că Tatăl este cu mine. V-am spus toate acestea ca să aveți pace în mine. În lume veți avea necazuri, însă curaj eu am învins lumea" (In 16,25-33).

"Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece", ne asigură Isus.

Ceea ce a spus, ceea ce a trăit, mergând înaintea noastră, rămâne mereu valabil.

Și astăzi Cristos predică, suferă, moare și învie prin ucenicii săi și, într-un chip deosebit, prin martorii și martirii săi.

În numărul imens care a crezut și a împlinit programul său de mărturie a iubirii se înscrie și episcopul nostru pe care îl comemorăm și pentru cauza căruia ne rugăm astăzi.

Dispunând de o formare creștină solidă în familia în care s-a născut acum 125 de ani și având un suflet mereu dispus pentru iubire și jertfă după exemplul mamei sale, trecând prin școli înalte și împlinind misiuni care l-au impus ca mare teolog și educator, a fost mereu în atenția superiorilor din țară și din Italia.

Viața lui a fost o continuă mărturie a unei credințe vii, o totală dăruire lui Cristos, care l-a ales să fie un apostol după inima sa. Chiar dacă slujirea sa ca episcop de Iași a fost de scurtă durată, exemplul său și profunzimea convingerilor sale l-a făcut să rămână întipărit în sufletul tuturor acelora care l-au întâlnit și care i-au stat alături. Imaginea lui rămâne ca o comoară pentru noi și avem o speranță vie că va ajunge să fie recunoscut ca un adevărat model de sfințenie și un ocrotitor al preoților seminariștilor, persoanelor consacrate și al poporului credincios din dieceză, din țară și din Austria, Bad Deutsch-Altenburg, unde s-a născut. Ne rugăm lui Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Domnului, ca în veci să ne rămână vie amintirea sufletului său cucernic și nobil. Amin

Iași, 17 mai 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat