Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg (AT): 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici

Aniversarea, la 17 mai 2013, a 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată de două momente deosebite în parohia sa de naștere, Bad Deutsch-Altenburg: rugăciune comună la piatra comemorativă și deschiderea expoziției de fotografii.

Deși a fost un timp ploios, ne-am adunat câteva persoane în ziua de 17 mai pentru a ne ruga în apropierea locului unde a fost casa natală a martirului nostru.

În seara zilei de 24 mai 2013 s-a deschis în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" din Bad Deutsch-Altenburg expoziția de fotografii care amintesc de viața, activitatea, suferința și moartea episcopului Anton Durcovici. Aceasta a coincis cu așa-numita "Noapte lungă a bisericilor" (în limba germană: "Lange Nacht der Kirchen), acțiune promovată de Arhiepiscopia de Viena, prin care bisericile rămân deschise mai multe ore, iar comunitățile parohiale organizează diferite manifestări religioase.

După sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a fost însoțit la altar de pr. Pavel Balint, paroh de Bad Deutsch-Altenburg și pr. Felix Măriuț, însoțitor al Preasfințitului, a fost prezentată biserica din punct de vedere istoric și arhitectural tuturor celor interesați din localitate și împrejurimi.

Deschiderea solemnă a expoziției de fotografii "Durcovici" s-a făcut prin citirea diferitelor texte preluate din Calendarul 2013 - "Episcop martir Anton Durcovici", apărut la Editura Sapientia. Preasfințitul Aurel a citit scurte fragmente în limba română, după care textele au fost redate integral în limba germană, traducerea fiind făcută de pr. Florin Farcaș, paroh de Mannersdorf (Austria). Expoziția de fotografii poate fi vizitată până la 3 noiembrie 2013 numai duminica, înainte de sfânta Liturghie de la ora 10.00, și apoi până la ora 11.30.

Semnificativ este faptul că aranjarea panourilor s-a făcut chiar sub Calea crucii din biserică, amintind astfel de drumul suferințelor îndurate eroic de episcopul Anton Durcovici. De asemenea, impresionant a fost și faptul că textele alese au fost citite în fața tablourilor, evocându-se astfel momentele istorice ale martiriului episcopului Durcovici.

În timpul rezervat rugăciunii în tăcere, a fost expus un arbore în miniatură, de crengile căruia atârnau bilete cu diferite texte biblice, care puteau fi luate spre meditare.

La încheiere, atât parohul comunității cât și episcopul Aurel și-au exprimat speranța, menționând că procesul de beatificare este în faza finală. Apoi toți împreună s-au rugat pentru ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Durcovici, folosind textul de pe iconița recent tipărită la Iași.

Pr. Pavel Balint

decan și paroh de Bad Deutsch-Altenburg

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 și 24 mai: Bad Deutsch-Alteburg (AT): 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat