Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Carte dedicată episcopului Durcovici în anul 1948, reeditată la Editura "Sapientia"

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Bine ai venit, Stăpâne!, scrisă de pr. Ioan Mărtinaș și pr. Gaspar Bachmeier în anul 1948, cu ocazia înscăunării episcopului dr. Anton Durcovici la Iași. Cartea a fost reedidată acum de pr. dr. Ștefan Lupu și stud. Petru Ciobanu, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea PS Anton Durcovici. Cartea apare în colecția Istoria Bisericii, formatul 14x20 cm, are 92 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

Este o mare bucurie pentru orice dieceză orfană atunci când Marele Preot, Isus Cristos, prin vicarul său, papa de la Roma, ștergându-i lacrimile, îi dă un nou păstor, un nou episcop, un nou părinte, unui nou mire care, păstorind-o și conducând-o la ape de odihnă (cf. Ps 23,2), împărtășește toate bucuriile și speranțele, grijile și tristețile acelora cărora a fost chemat să le fie părinte și păstor.

La 27 septembrie 1944, departe de iubita dieceză și de poporul credincios din Moldova, murea primul episcop indigen al Ieșilor, PS Mihai Robu. Trecerea la Tatăl a episcopului Robu venea într-un moment destul de dificil pentru întreaga Moldovă. Erau încă sângerânde rănile provocate de tunurile și mitralierele celui de-al Doilea Război Mondial. La aceasta se adăugau norii grei ai ciumei roșii care începea să-și facă simțită aversiunea față de credința catolicilor din România.

În acele condiții, Sfântul Părinte Papa Pius al XII-lea îl numește pe PS Marcu Glaser, episcop titular de Cezaropolis, ca administrator apostolic al Diecezei de Iași, așteptând timpuri mai propice și mai pline de speranță pentru numirea unui episcop titular de Iași.

Se părea că astfel de timpuri au venit în anul 1947, când același pontif roman îl numește pe Mons. Anton Durcovici, vicarul general al Arhidiecezei de București, episcop de Iași. Numirea poartă data de 30 octombrie 1947, consacrarea episcopală având loc la 5 aprilie 1948, în solemnitatea Bunei-Vestiri, în catedrala din București, episcop consacrator fiind PS Gerald Patrick O'Hara, nunțiul apostolic în România, episcopii co-consacratori fiind ÎPS Alexandru Th. Cisar, arhiepiscop de București, și PS Marcu Glaser. Intronizarea ca episcop de Iași a avut loc la 14 aprilie 1948, în solemnitatea sfântului Iosif.

Pentru a marca marea bucurie a numirii, consacrării și intronizării PS Anton Durcovici, preoții Ioan Mărtinaș și Gaspar Bachmeier au editat în anul 1948 o carte ce cuprinde acte, cuvântări și însemnări omagiale la consacrarea și înscăunarea Excelenței Sale Mons. Dr. Anton Durcovici ca episcop de Iași. Titlul cărții, unul sugestiv - "Bine ai venit, Stăpâne!" - exprimă bucuria cu care Dieceza de Iași își primește păstorul.

"Să ținem în mare cinste pe episcopi, dar să ne fie teamă de muncile lor". Cu aceste cuvinte ale lui Prosper din Aquitania se deschide cartea la care ne referim. În "Cuvânt înainte", cei doi editori trasează profilul slujirii episcopale, recurgând la Sfânta Scriptură și la sfinții părinți ai Bisericii. Sintetizând, spunem și noi cu editorii că episcopul "este un nou apostol trimis pe lume, o piatră de temelie a unei dieceze, piatră miliară în istoria bisericească, punct de razim al bătăliilor spirituale, proptea puternică a credinței creștine, stâlp pe care se sprijinește clădirea spirituală a Bisericii lui Hristos".

Anunțul numirii Mons. Anton Durcovici ca episcop de Iași a fost făcut de către administratorul apostolic Marcu Glaser prin circulara din 27 noiembrie 1947. După ce evocă amintirea episcopului Mihai Robu și menționează slujirea sa ca administrator apostolic al Diecezei de Iași, el anunță marea bucurie a numirii unui nou episcop de Iași, a cărui biografie o prezintă pe scurt.

Urmează apoi două bule pontificale emise de Papa Pius al XII-lea. Prima este bula de numire a "iubitului Fiu Anton Durcovici" ca episcop de Iași, a doua fiind bula adresată clerului și credincioșilor Diecezei de Iași prin care se anunță alegerea lui Anton Durcovici ca păstor al Episcopiei de Iași. Ambele bule poartă data de 30 octombrie 1947. Ca un crescendo, după publicarea documentelor papale, editorii cărții prezintă "Impresii cu ocazia consacrării", secțiune în care este descrisă ceremonia de consacrare ca episcop a Mons. Anton Durcovici, ceremonie care a avut loc la 5 aprilie, "zi senină de primăvară, aducătoare de bucurie și nădejdi".

Este prezentată întreaga ceremonie de consacrare, de la pornirea procesiunii din palatul mitropolitan în care "smeritul ales al Domnului... pășea încet, cu capul plecat, pătruns negreșit de greutatea sarcinei ce urma să i se așeze pe umeri", până la binecuvântarea solemnă de la altar dată de episcopul consacrator. În final găsim o listă de personalități religioase și laice care au participat la eveniment.

Ceremonia de la catedrala din București a continuat cu o recepție la Nunțiatura Apostolică. În cadrul acestei recepții au luat cuvântul Excelența Sa Nunțiul O'Hara, Î.P.S. Alexandru Th. Cisar, arhiepiscopul Bucureștilor, P.S.S. Mons. Marcu Glaser, administrator apostolic al Diecezei de Iași, P.S.S. Mons. Dr. Ioan Suciu, episcop locotenent mitropolitan al Blajului, P.C.S. Anton Bișoc, ministrul provincial al franciscanilor din Moldova. Discursurile acestor personalități bisericești sunt prezentate în rezumat. "Tuturor le răspunde noul episcop P.S.S. Mons. Dr. Anton Durcovici".

"Înscăunarea noului episcop de Iași" este următorul eveniment pe care-l aduc în fața cititorilor pr. Ioan Mărtinaș și pr. Gaspar Bachmeier. Și ceremonia înscăunării este prezentă cu lux de amănunte.

Pentru a oferi o descriere mai amplă, editorii încep prin a prezenta sosirea la Iași a noului episcop, cu trenul de la București, în dimineața zilei de 13 aprilie 1948, întâmpinat fiind la gară de Mons. Marcu Glaser, preoții de la catedrală și seminar și seminariștii ieșeni. Edificantă este imaginea oferită: aceea a unei nunți tainice și mistice dintre Biserică și episcop, un "alter Christus". În seara aceleeași zile, în cadrul unei adunări a consilierilor diecezani, Mons. Anton Durcovici prezintă bulele de numire și de înștiințare a clerului și credincioșilor, urmând ca a doua zi, la 14 aprilie, să aibă loc ceremonia de înscăunare a noului episcop de Iași, "zi istorică pentru Biserica Catolică din Moldova; zi senină de primăvară, cu soare luminos, cu pomi înfloriți, cu miros de flori și nădejdi de belșug, progres și vieață nouă". Ceremonia, începută la ora nouă, este descrisă pe larg, evidențiate fiind mai ales momentele cele mai importante. Merită menționate discursurile P.S.S. Mons. Dr. Marcu Glaser, al canonicului Gheorghe A. Horvath în numele arhiepiscopului de București, al părintelui Wilhelm Clofanda, în numele clerului diecezan, al părintelui Alois Herciu, în numele provincialului și a provinciei franciscane, pentru ca, după înmânarea cheilor catedralei, să ia cuvântul PS Anton Durcovici care accentuează valoarea de slujire a misiunii sale episcopale. Omilia a fost ținută de Pr. Ioan Mărtinaș, care evidențiază "vrednicia și îndatoririle episcopului".

După ceremonie a urmat "Prezentarea felicitărilor în fața palatului episcopal", când episcopul nou înscăunat la Iași a fost felicitat de poporul credincios. În numele populației catolice ieșene a luat cuvântul colonelul Ștefan Siclodi, în numele coloniei italiene felicitările au fost prezentate de profesorul Grilla, din partea credincioșilor polonezi PS Anton Durcovici a fost felicitat de Vladimir Svijevski, iar din partea mamelor creștine din Iași noul păstor a fost felicitat de doamna consilier Pașnicu. Și studențimea catolică i-a spus episcopului Durcovici "Bine ai venit!" prin studentul în medicină Anton Bertalan. La sfârșit, tuturor le-a mulțumit noul mire al Bisericii Catolice din Moldova. Sărbătoarea a continuat cu "Agapa frățească", ce a fost "caracterizată de intimitate și veselie". Și aici s-au făcut auzite o serie de locuțiuni, întrucât "buna dispoziție și bucuria întâlnirii a transformat în oratori aproape jumătate din participanți". Și-au arătat iscusința oratorică, rând pe rând Pr. Gheorghe Peț, paroh de Butea, canonicul Gheorghe Horvath, paroh de Bărăția, canonicul Gustav Müller, paroh de Popești (București), Pr. Felix Rafaelli, paroh de Horlești, Pr. Mihai Demeter, paroh de Buruienești, Pr. Gheorghe Patrașcu, paroh de Luizi-Călugăra etc. Și de această dată, cu cuvinte înălțătoare, tuturor le mulțumește episcopul Anton Durcovici. Frumusețea zilei a fost întipărită pe fotografii, pe care cartea le prezintă cititorilor.

Frumoase omagii aduse PS Anton Durcovici sunt două poezii strecurate în paginile cărții: una scrisă de parohul de Buruienești, Pr. Mihai Demetrescu OMC, alta de studentul teolog Petru Ciobanu.

De o mare importanță este pastorala episcopului de Iași Anton Durcovici, care poartă data de 14 aprilie 1948, dată la care în acel an Biserica Catolică îl celebra pe sfântul Iosif, patronul Bisericii universale. În această primă scrisoare adresată turmei sale, noul episcop evidențiază figura Mielului lui Dumnezeu, prezent și pe stema sa episcopală, și aduce la cunoștință poporului credincios versetul scripturistic ales drept motto de către noul episcop de Iași: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul (Ps 143,15).

Cartea se încheie cu o "Scurtă privire istorică asupra catolicismului și episcopiilor catolice din Moldova" și cu câteva informații "Din vieața noului episcop de Iași".

Ediția retipărită, apărută acum la Editura "Sapientia" reprezintă omagiul nostru la cei 125 de ani de la nașterea PS Anton Durcovici. Față de ediția originală a cărții "Bine ai venit, Stăpâne!" i-a fost adăugat, prin bunăvoința PS Petru Gherghel, o reevocare a figurii de păstor a episcopului Anton Durcovici într-o "Binecuvântată aducere aminte".

Este o onoare și o bucurie pentru Editura "Sapientia" de a readuce în fața credincioșilor catolici din România cartea "Bine ai venit, Stăpâne!", ca un prinos de mulțumire lui Dumnezeu atotputernicul pentru păstorul și părintele Anton Durcovici, în speranța că în curând, prin bunăvoința lui Cristos și mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, acest vrednic episcop și mire al Bisericii Catolice din Moldova va fi ridicat la cinstea altarelor.

Pr. dr. Ștefan Lupu,
Stud. Petru Ciobanu

*

Bine ai venit, Stăpâne,
Ioan Mărtinaș, Gaspar Bachmeier, Ed. "Sapientia", 2013, 14x20, 92 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat