Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Comemorarea episcopului martir Anton Durcovici

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie comemorativă, luni, 10 decembrie 2012, cu prilejul aniversarului morții episcopului Anton Durcovici. S-au împlinit 61 de ani de la jertfa sa de martir în închisoarea de la Sighet.

Au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Benone Lucaci, rector la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și alți preoți din Iași.

În cuvântul de omilie, rostit de Preasfințitul Aurel Percă, au fost aduse în memoria noastră momentele grele din perioada comunismului, prin care a trecut și episcopul Durcovici. Beatus populus cuius Deus Dominus (Ps 143,15) - "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul", aceasta a fost deviza PS Anton Durcovici, el care și-a oferit întreaga sa iubire pentru ca poporul să-l descopere și să-l iubească pe Dumnezeu. El este un model pentru noi în acest An al Credinței, deoarece credința sa a fost încercată în foc și a rămas statornic lui Cristos până la moarte.

Această celebrare a fost un moment de recunoștință prin rugăciune, în comuniune cu credincioșii din Roma (Italia) și Bad Deutsch-Altenburg (Austria), prin care s-a comemorat împlinirea a 61 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici și 63 de ani de la arestarea sa. La sfârșitul Liturghiei, cu toții s-au rugat pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici.

*

Dr. Anton Durcovici a avut, ca rector al Seminarului din București, o viață mistico-ascetică, sfântă. Ca episcop, a mers din parohie în parohie, vizitându-le, și a consfințit Dieceza de Iași Inimii Neprihănite a Mariei.

A fost foarte respectat de către cler, iar poporul Moldovei l-a primit ca pe acela care a fost trimis de Dumnezeu în timpurile de persecuție a Bisericii din România.

În drum spre Popești Leordeni, în apropiere de București, a fost arestat de temuta Securitate. De pe 26 iunie 1949 până pe 10 decembrie 1951 a fost, timp de doi ani și jumătate, în închisorile României batjocorât, maltratat și înfometat.

În noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951 a murit în închisoarea din Sighetu Marmației.

Preoții deținuți cu el l-au găsit gol pe cimentul din celula morții, în sânge și mizerie, înfometat până la moarte și maltratat pentru statornicia în credință.

Veneratul trup al episcopului martir a fost dus într-o groapă în cimitirul evreiesc din Sighetu Marmației.

Memoria episcopului martir Anton Durcovici este trăită în întreaga dieceză prin rugăciune adresată lui Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria pentru a fi ridicat cât mai curând la cinstea altarelor.

După încheierea fazei diecezane a procesului de beatificare a episcopului Anton Durcivici, care a avut loc la Iași, la 11 iunie 1999, dosarul, cuprinzând toate documentele, a fost depus la Congregația pentru Cauzele Sfinților din Vatican. La 8 februarie 2010 a început faza romană, avându-l ca postulator pe pr. doctorand Isidor Iacovici, numit de episcopul de Iași.

Spre amintire veșnică!

Cosmin Croitoru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Comemorarea episcopului martir Anton Durcovici

* * *

Cuvântul PS Petru Gherghel și predica PS Aurel Percă în cadrul Liturghiei.

* * *

PS Petru Gherghel: Trei zile speciale de rugăciune pentru beatificarea ep. Anton Durcovici

Bad Deutsch-Altenburg: Invitație la rugăciune plină de umilință și speranță pentru ep. Anton Durcovici


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat