Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Ziua Internațională a Vârstnicului

Bucurie, emoții și sentimente de aleasă prețuire, astfel se pot sintetiza momentele de sărbătoare care au dorit să marcheze Ziua Internațională a Vârstnicului, marți, 2 octombrie 2012, la Căminul pentru persoane vârstnice din Gherăești, din cadrul Asociației Caritas Roman.

Evenimentul a cuprins mai multe momente care au dorit să reliefeze imaginea vârstnicului și locul prioritar pe care îl ocupă el în activitatea noastră și în atenția Bisericii. Este necesară o sensibilitate a inimii, acea sensibilitate capabilă de a se opri alături de suferința unui om, a celui vârstnic nu dintr-o simplă curiozitate, ci cu toată disponibilitatea de a-i fi alături, de a-i dărui timp, curaj și atenție, de a-i oferi un serviciu de caritate umană și creștină.

În cadrul sfintei Liturghii celebrată de pr. Anton Dancă, la care am participat cu înaltă trăire spirituală, am prezentat sfintei Fecioare Maria, Regina Preasfântului Rozariu, pe care Biserica o cinstește în mod deosebit în această lună, toate intențiile inimilor noastre, înțelegând că, dacă suferința este un mister greu de pătruns, ajutorul acordat, solidaritatea creștină oferită din iubire pentru alții poate aduce roade benefice de mântuire. Întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune a transformat omul din interiorul nostru și l-a situat printre cei care doresc să stea în fața lui, răspunzând misiunii de a da mărturie despre iubire în suferință.

Într-o lume a indiferenței, al individualismului și a fragmentării sociale, care astăzi se pare, influențează toate nivelele conviețuirii civile este necesară formarea unei noi mentalități care să cultive apropierea dintre generații, să educe la respect, la demnitate și la adevăr, valorizând persoana în toate perspectivele vieții sale - copil, tânăr, adult, bătrân - garantând astfel o continuitate armonioasă și o transmitere a patrimoniului de valori morale, creștine și umane spre viitor.

Să confirme acest lucru au fost elevii claselor a IV-a, A și B, de la Școala generală din Gherăești, conduși de doamnele învățătoare Ermina Dănculesei și Mariana Nicolau care au pregătit programul artistic cu tema "Cine nu are un bătrân să-l cumpere!". Copiii au umplut de bucurie atmosfera de sărbătoare cu cântecele, poeziile și dansul lor, dar mai ales au mângâiat, au adus o rază de speranță prin gingășia gesturilor, zâmbetelor și florilor oferite cu drag, fiecăruia dintre vârstnici.

A fost o zi semnificativă, în care am oprit pentru o clipă timpul în scurgerea lui, retrăind toți, preoți, persoane consacrate, colaboratori, voluntari împreună cu ei bucuria copilăriei, iar ei privind cu încredere la noi au dobândit curajul de a porni siguri pe drumul vieții; o simbioză perfectă a două trăiri care se întrepătrund minunat: vârstnicul imaginea trecutului, comoară inestimabilă de valori, și copilul imaginea viitorului, dorința speranței în mai bine.

O societate multigenerațională va avea viitor dacă va fi bine construită și consolidată pe respectul față de viață și oameni. Existența vârstnicilor în viața noastră, în lumea de astăzi este un dar prețios, o resursă umană și spirituală, un semn al timpului modern care valorizat în semnificația lui, ne poate îmbogăți existența învățându-ne a o trăi frumos și a-i înțelege sensul.

Asociația Caritas Roman
și Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Gherăești: Ziua Internațională a Vârstnicului


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat