Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași-Sighet: Pelerinaj la Memorialul Durerii și la Cimitirul Săracilor

Vineri, 11 mai 2012, un grup de 44 de credincioși din Iași, însoțiți de părintele Petru Sescu, paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la inițiativa căruia s-a organizat acest pelerinaj, au pornit spre Sighetu Marmației, la Memorialul Durerii și la Cimitirul Săracilor, pentru a se ruga și pentru a aduce un pios omagiu aceluia care a fost episcop de Iași, Anton Durcovici.

PS Durcovici, care a fost ales de Dumnezeu pentru a-i fi slujitor, a apărat Biserica lui Cristos, turma care i-a fost încredințată cu prețul vieții. A preferat înjosirea, batjocura, disprețul, loviturile și tratamentul cumplit la care l-au supus torționarii săi, pentru ca noi, fii lui spirituali de astăzi, să facem parte încă din Biserica vie a lui Cristos. Martorii spun că atât de cumplit a fost bătut, încât nu i se mai putea recunoaște fața. Ne este greu și numai să ne imaginăm astăzi ce a putut trăi în acei ani negri ai detenție. Și-a dat viața asemenea lui Isus, a fost bătut, scuipat, dezbrăcat, disprețuit, tratat ca ultimul om sau chiar mai puțin de atât, înfometat și însetat pentru ca noi toți, astăzi, să ne putem bucura că suntem și vom rămâne una, sfântă, catolică și apostolică Biserică.

A fost torturat pentru că nu a acceptat să devină "Iuda" zilelor noastre. A fost torturat pentru că Dumnezeu era stăpânul sufletului său, speranța, iubirea, adevărul și viața. A fost torturat pentru că gura lui nu a acceptat să tacă, mărturisindu-și credința chiar și în acei ani negri de prigoană ai Bisericii și mai apoi în acel timp al detenției, prin tot ceea ce a spus și prin tot ceea ce a trăit.

A fost torturat pentru că a luptat până la capăt ca Dumnezeu să fie cunoscut și iubit, pentru că nu și-a părăsit turma, deși a avut posibilitatea s-o facă. Iubirea de aproapele și speranța că Dumnezeu răsplătește toată suferința îndurată din dragoste pentru el l-au făcut să trăiască și să moară ca un sfânt. Știa că va muri, dar speranța că într-o zi acest popor va avea parte de lumina învierii a fost crezul său. Ultimele sale cuvinte, deși puțin diferite, seamănă atât de mult cu ale lui Isus: "Mor de foame și de sete...".

De aceea, noi toți avem obligația morală să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru beatificarea acestui suflet sfânt, pentru ridicarea lui la cinstea altarelor. Avem nevoie cu toții să știm, să cunoaștem și să avem ca model viața acestui om, care ne-a arătat prin exemplul său ce înseamnă să-l iubești pe Dumnezeu și pe aproapele, ce înseamnă să-ți trăiești credința, ce înseamnă să-l lauzi pe Dumnezeu chiar și în cele mai întunecate clipe, ce înseamnă să-ți trăiești viața aducând lumină acolo unde din punct de vedere uman nu mai este nimic de făcut. Să vezi lumina de la capătul tunelului chiar și atunci când însuși tunelul pare că este o fantasmă.

Vineri seara, cei care au avut posibilitatea, au participat la frumoasa și deosebita adorație care a avut loc în spațiul special amenajat pentru rugăciune, din clădirea Memorialului. A doua zi, la ora 8.30, am avut șansa de a vizita acest spațiu al suferinței și al durerii. Locul unde poți descoperi adevărul despre perioada în care mulți dintre noi au trăit, dar fără a o cunoaște.

Întâmpinați de o înregistrare audio a vocii doamnei Ana Blandiana, am fost ajutați să ne facem o idee despre ceea ce urma să vizităm. Am aflat că, în anul 1993, Fundația Academia Civică a preluat clădirea fostei închisori și - după o muncă titanică, până în anul 2000 - s-a realizat ceea ce noi vizităm astăzi. Fiecare celulă a devenit o mică sală de muzeu, purtând un nume distinct și prezentând cronologic toate temele represiunii comuniste. Ceea ce însă nu se poate vedea cu ochii trupului putem vedea cu ochii sufletului.

Am descoperit la Sighet un univers al suferinței. Și fiecare atom al acestui univers ascunde în sine un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar care își păstrează gândurile, sentimentele și memoria proprie. Te cutremuri privind sutele de cazuri. Fixând un singur chip înțelegi suferința, chinul, infernul pe care l-au trăit între acele ziduri. Pășind în tăcere, parcă auzi gemetele de durere fizică și sufletească ale fiecăruia în parte. Emoții intense au pus stăpânire pe inimile și sufletele noastre... Ne-am oprit în mod special la celula neagră (celula de pedeapsă), cea în care ep. Anton Durcovici a trecut la viața veșnică. Acolo unde acest om sfânt a adus Domnului ultima și cea mai prețioasă jertfă a viații sale. Am pășit cu grijă și aleasă prețuire, meditând fiecare în tăcere la suferința celor care erau aruncați în acel spațiu pentru a muri singuri și părăsiți. Am privit acele lanțuri și acele cătușe din mijlocul celulei..., care mai purtau încă amintirea suferințelor cumplite ale acelor muribunzi. Ne-am rugat și am cântat împreună un requiem, arătând prin aceasta episcopului Anton Durcovici că nu-l vom uita niciodată și că vom cinsti mereu amintirea ființei sale. Apoi am vizitat capela și curtea interioară a închisorii. Lumânările pe care le-am aprins în cinstea celor răposați ridicau către cer rugăciunile noastre mute, trăirile care-și făcuse loc în mintea și inima fiecăruia dintre noi. Simțeam că singurele cuvinte care se potriveau în acel moment erau: Iartă-ne, Doamne, iartă-l pe poporul tău și în veci nu te supăra pe noi.

Am descoperit într-o celulă multe poezii, cu autor necunoscut..., dar care prin conținutul lor au reușit să ne facă să descoperim tot chinul, zbuciumul, lupta și suferințele cumplite prin care au trecut trupurile și sufletele acestor oameni. Dar toate aceste chinuri nu au reușit să-i facă să renunțe la acela care este și va rămâne mereu iubire.

Spun acest lucru pentru că pe unul din pereți era afișată următoarea mărturie:

"Nu știu cine făcea parte din comisie, nu știu la ce întrebări trebuia să răspund, dar știu că încercam să termin rugăciunea «Tatăl Nostru», și nu mai știam cuvintele..., mintea mea devenise o mare pată întunecată...".

De câtă suferință este nevoie ca să uiți prima rugăciune așezată pe buzele unui om din fragedă copilărie? De câtă suferință este nevoie ca să uiți rugăciunea care face parte din ființa noastră umană? Greu, foarte greu de dat un răspuns, nu putem spune decât: Iartă-ne, Doamne, iartă-l pe poporul tău și în veci nu te supăra pe noi.

Timpul s-a scurs repede, iar cele 60 de minute au fost prea puține pentru a putea parcurge atent fiecare celulă, dar sentimentele pe care le-am trăit aici nu le vom uita niciodată. Când am privit spre ceas, era deja timpul pentru procesiunea, care la ora 9.30 pornea spre locul unde cei care au murit în acest loc de exterminare au fost în mare taină ascunși în gropi comune știute doar de cei care au avut ordin să le facă. Ne-am alăturat și noi acestei procesiuni, am parcurs cu toții drumul spre acest loc, care acum este un spațiu gol pe care crește iarba..., o iarbă de un verde crud, proaspăt cosită. Am pășit cu mare grijă și compasiune pe acest pământ sfânt stropit cu sângele nevinovat al martirilor zilelor noastre. Un foișor care a fost folosit ca altar pentru celebrarea sfintei Liturghii în rit bizantin era singurul lucru care parcă striga tuturor: "Suntem aici, să nu ne uitați niciodată!" O mare mulțime de credincioși veniți de pretutindeni, persoane consacrate și mulți preoți au participat la această comemorare. Sfânta Spovadă și sfânta Împărtășanie au fost modul suprem prin care cei prezenți au putut să-și aducă omagiul lor și veșnica recunoștință. La sfârșit toți cei pregătiți au primit sfânta Împărtășanie cu pâine și vin. Personal am simțit parfumul și aroma vinului care acoperea întru-totul gustul pâinii. Și în acel moment gândul a zburat la jertfa și sângele martirilor Bisericii noastre, m-am gândit că sângele lor de martiri ai credinței a contribuit la parfumul și aroma vinului din acel potir, transformat în sângele Domnului nostru Isus Cristos.

Nu voi putea uita niciodată experiențele trăite în acest pelerinaj.

După terminarea sfintei Liturghii am fost cu toții invitați să gustăm din bunătățile pregătite de credincioșii greco-catolici din Sighet. Am fost plăcut impresionați de ospitalitatea și generozitatea lor, de deschiderea și iubirea lor față de aproapele. Aceste momente plăcute trăite în prezența lor ne-au dat speranța că sacrificiul înaintașilor noștri nu a fost zadarnic, că acest grâu îngropat în ascuns sub brazdă întunecată a dat roade bogate de bunătate, pace, bucurie, înțelegere și lumină. Am trăit o experiență inedită, constatând cu uimire cât de bine și frumos pot trăi oameni de diferite naționalități și confesiuni dacă au în comun iubirea lui Dumnezeu.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest timp de cunoaștere și har.

Mariana Ifrim

*

Când spui Sighet, te gândești la suferință, la durere, la uitare.

Acest pelerinaj a fost ca o aducere aminte. Toți martirii noștri, toți cei care au murit pentru credință trebuie să aibă rădăcini adânci în memoria noastră.

Am beneficiat de ospitalitatea deosebită a familiilor din localitate. Familia la care am fost cazată a trăit istoria. Am aflat cum bunica familiei a reușit să scape de pușcărie. Familia ei era greco-catolică. Comuniștii nu-ți dădeau posibilitatea să alegi. Era ortodoxism sau închisoare. Doamna era în biserică cu un prunc în brațe în momentul când au venit comuniștii cu listele la semnat pentru abandonarea credinței; a reușit să găsească un loc în casa Domnului, să se ascundă până la plecarea lor. Așa a reușit să-și ducă credința mai departe, a continuat ca romano-catolică. A crescut șapte băieți în credința lui Dumnezeu, fiind în permanență aproape de ei.

Ana Doboș

*

În acest pelerinaj m-au impresionat în primul rând organizarea și faptul că m-am simțit ca într-o familie.

Am simțit puternice emoții pentru înaintașii noștri care au luptat pentru ca noi să avem libertate în trăirea credinței.

Nu voi uita toată viața ospitalitatea și exemplul de credință între naționalități și confesiuni diferite.

Maria Martoncă

*

Pelerinajul de la Sighet m-a ajutat să dau sens suferinței și să apreciez suferința celor care au murit cu demnitate pentru a-și apăra credința lor și a celor care i-au urmat. Vineri seara am avut ocazia de a participa la câteva momente de adorație pe holul închisorii. De-o parte și de alta, celulele tăcute parcă ne aduceau înapoi din timp suferințele celor care le-au ,,locuit". Corul tinerilor de la Facultatea de Teologie din Iași și un recital instrumental al celor de la Cluj au amânat sfânta Liturghie greco-catolică și adorația euharistică. M-a impresionat profund celula ,,Neagra", cu lanțurile prinse în beton în mijlocul celulei, fără lumină, fără geamuri într-un întuneric total unde episcopul nostru Anton Durcovici și-a petrecut ultimele clipe pe acest pământ în suferință, frig, foame și mizerie..., asemănându-se cu Cristos. Mă gândeam că dacă ar vorbi aceste lanțuri cât sânge au văzut curgând pe aici... pentru ca noi să putem fi liberi. În curtea închisorii ,,Cortegiul decapitaților" a fost foarte sugestiv, cele 18 siluete umane mergând spre un zid care le închide orizontul. Fiecare transmitea stări diferite de reacție la suferință, care implorau mila de la Dumnezeu, care păreau să întrebe: "De ce eu?"

Damian Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Iași-Sighet: Pelerinaj la Memorialul Durerii și la Cimitirul Săracilor


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat