Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare în memoria episcopului martir Anton Durcovici

În catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a desfășurat, sâmbătă, 10 decembrie 2011, o sfântă Liturghie cu recviem, în memoria celor 60 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici.

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, fiind prezent și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Au participat preoți profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic, alți preoți din Iași, studenții recent sfințiți diaconi și credincioși din Iași.

La predică, printre altele, PS Anton Coșa a menționat: "Am fost convocați astăzi în această catedrala de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, la o celebrare deosebită, pentru a invoca iubirea lui Dumnezeu asupra episcopului martir Mons. Anton Durcovici, păstor al Diecezei de Iași în perioada 5 aprilie 1948 - 26 iunie 1949, un om de credință, plin de Duh Sfânt, un adevărat păstor, după exemplul și imaginea lui Cristos, Păstorul cel bun, care și-a dat viața pentru turma sa (...) Vărsându-și sângele pentru credința Bisericii, a semănat în ogorul acesteia sămânța vieții și a luminii, sămânță care va da roade necontenit (...) Suntem plini de speranță că în curând el va fi ridicat la cinstea altarelor în întreaga Biserică Romano-Catolică, dar noi, fiii săi spirituali, suntem îndemnați să ne rugăm fără încetare și să cerem mijlocirea și ocrotirea sa asupra comunităților noastre, asupra familiilor, precum și asupra întregii societăți în care trăim, o societate lovită de atâtea încercări, fiind convinși că dânsul veghează și însoțește poporul său până la capăt, până la întâlnirea cu Păstorul suprem în parusie".

La sfârșit, toți cei prezenți au rostit rugăciunea specială "pentru obținerea beatificării episcopului dr. Anton Durcovici", "spre cinstirea Bisericii întregi și spre binecuvântarea poporului român".

Episcopul martir Anton Durcovici a murit la 10 decembrie 1951, în "celula morții" din închisoarea Sighetu Marmației. Trupul său a fost dus într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al aceleiași localități.

Silviu-Cristian Salca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Celebrare în memoria episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat