Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Invitație la simpozion dedicat împlinirii a 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici

În sala de conferințe din cadrul Accademia di Romania din Roma, se va desfășura un simpozion "Il Vescovo Anton Durcovici (1888-1951) a 60 anni dal martirio" - "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951) la 60 de ani de la martiriu", organizat de Ambasada României în Italia, Ambasada României la Vatican și Accademia di Romania din Roma, luni, 12 decembrie 2011, începând cu ora 19 (ora locală a Italiei, respectiv ora 20 în România). Va fi organizată o expoziție de fotografie și proiecția unui film documentar dedicat împlinirii a 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici, fost păstor al Diecezei de Iași.

Vor interveni:

  • Pr. dr. Fabian Doboș, cu tema "Episcop Anton Durcovici: model de fidelitate față de Dumnezeu și față de Biserică"

  • Pr. drd. Alois Moraru, cu tema "Episcop Anton Durcovici: de la leagăn la mormânt"

  • Pr. dr. Wilhelm Dancă, cu tema "Episcop Anton Durcovici: teolog și păstor".

Pe lângă români rezidenți la Roma, se prevede participarea ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

*

Pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Durcovici, a redactat următorul text de invitație.

*

Cred că vă amintiți cu toții cum, de pe "foile îngălbenite" de vreme, unul dintre profesorii noștri de la Seminar, citându-l pe marele Tertulian, ne spunea că "sângele martirilor sămânța creștinilor". Și mare dreptate mai avea!

Mulțumind lui Dumnezeu, noi trăim astăzi un timp de pace; lipsit de persecuții, de anchete, de încarcerări nejustificate. Trăim, aș spune, un timp binecuvântat. Înaintea noastră însă s-au experimentat din toate cele expuse mai sus. Și Dumnezeu fie preamărit, avem destui înaintași care, prin cele pătimite, ne-au lăsat un veritabil exemplu de trăire a credinței.

Unul dintre ei este fără îndoială și episcopul nostru martir dr. Anton Durcovici, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 60 de ani.

Doar prin sacrificiul lui și al celor asemenea lui, unit cu cel al lui Cristos, astăzi, diecezele din România au preoți și laici prezenți în toată lumea. Iar acolo unde sunt, fie acasă, fie în străinătate, sunt o mărturie vie a înaintașilor lor.

"Martiriul episcopului nostru Anton Durcovici este, așadar, sămânța vie care a căzut sub brazda ogorului diecezei sale pentru a da rod însutit. Moldova creștină scăldată în sângele său se renaște astăzi liberă și răscumpărată. Noul popor născut din sângele martirilor săi din primul și din cel de-al doilea mileniu, restaurat permanent de Domnul, trece de la ura comunistă la civilizația iubirii deschise valorilor autentice ale vieții" (E. Ferent, Martiriul iubirii lui Cristos, p. 159).

Așa cum veți vedea și în invitația alăturată, vă invit la Roma, la simpozionul special organizat cu ocazia împliniri a 60 de ani de la moartea episcopului nostru martir.

Vă invit nu doar fizic, ci și spiritual, vă invit, dacă este posibil, să ne unim cu toții într-un lanț de rugăciune, lanț care să-l înlocuiască în mod simbolic pe cel purtat fără vreo vină de înaintașii noștri în închisorile comuniste.

Așadar, luni, 12 decembrie, de la ora 19.00, la Roma, la Accademia di Romania.

Accademia di Romania este situată în Piazza José de San Martin, 1, Roma.

Pr. Isidor Iacovici, postulator


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat