Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg: Invitație la rugăciune plină de încredere și speranță pentru ep. Anton Durcovici

Bad Deutsch-Altenburg, Austria,
1 decembrie 2011

Către cinstitoarele și cinstitorii episcopului martir dr. Anton Durcovici!

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea episcopului Durcovici, ocazie de ne gândi mai mult la jertfa supremă a lui pentru credință și Biserică.

Spre Bad Deutsch-Altenburg, locul său de naștere, au venit multe persoane din Austria și din străinătate pentru a vizita expoziția landului Austria de Jos, precum și locurile de cult de la noi, respectiv capela "Sfânta Elisabeta" și biserica monumentală romano-gotică "Adormirea Maicii Domnului". Astfel am avut ocazia să le vorbesc despre dânsul și să le dăruiesc o fotografie a lui. Același lucru l-a făcut și pr. prof. dr. Lucian Farcaș, care m-a înlocuit pe timpul concediului de vară.

Aș dori să menționez, în ordinea cronologică a vizitei lor, doar câțiva oaspeți din România: cercetașii din Bacău, fam. Moroșanu din București, PS Petru Gherghel, episcopul diecezan de Iași, pr. Georg Sporschil, pr. Mihai Budău, vicar episcopal, împreună cu alți preoți, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, PS Florentin, episcopul greco-catolic de Cluj, pr. Isidor Iacovici, postulator causae, pr. Fabian Doboș, care l-au vizitat și pe dl. Anton din Hainburg, nepotul episcopului Durcovici, precum și unele familii provenite din zona Romanului și stabilite la Viena.

La 30 noiembrie am început și cursul de pregătire pentru Mirul din anul 2012, ocazie de a le povesti celor tineri despre episcopul Durcovici, care a fost arestat în drum spre conferirea Mirului.

O surpriză deosebită ne-a făcut dl. prof. Victor Grigor din Baia Mare, prin faptul că a dăruit comunității parohiale de la noi un mozaic pe care a întipărit chipul episcopului nostru martir. Ceremonia festivă a avut loc în sala de sport a Școlii generale. Așa cum arată și fotografia, toți copiii împreună cu învățătoarele lor au pronunțat cu bucurie și entuziasm "Bischof Anton Durcowitsch - Episcopul Anton Durcovici!" ca un semn de omagiu la adresa acestei personalități locale.

Artistului Grigor i-a reușit să scoată în evidență pe tablou un chip suferind, dar plin de hotărâre. Tabloul a primit deja în capela "Sfânta Elisabeta" un loc deosebit, urmând să-l dezvelim pe 10 decembrie, în cadrul sfintei Liturghii de ajun de duminică. După aceea vom deschide expoziția de fotografii "Durcovici" în sala parohială (expoziții asemănătoare vor fi la Iași și la Roma).

Fotografiile pe care le-am pus la dispoziție au ca scop să arate ce facem noi, aici, în Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului martir: noi îl pomenim și ne rugăm pentru declararea lui ca fericit. În același timp, ne rugăm și pentru ajutorul și întărirea celor care se ocupă trup și suflet de procesul anevoios de beatificare din Roma.

Aș dori să vă invit să vă uniți cu noi, cei de aici, din Bad Deutsch-Altenburg, în rugăciunea novenei (2-10 decembrie) de pregătire a declarării ca fericit a episcopului nostru martir dr. Anton Durcovici.

Vă salut cu tot dragul din Bad Deutsch-Altenburg.

Pr. Pavel Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Bad Deutsch-Altenburg: Invitație la rugăciune plină de încredere și speranță pentru ep. Anton Durcovici


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat