Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Într-o lume care nu vrea să știe nimic despre lumea de dincolo

Prea așezați comod în caracterul limitat

De José Maria Gil Tamayo

Tocmai Solemnitatea Tuturor Sfinților și Comemorarea Credincioșilor Răposați, pe care tocmai le-am celebrat și le celebrăm, și săptămânile următoare care încheie anul creștin, sunt cele în care Biserica ne amintește de realitățile ultime ale existenței, Novissimi, și în același timp de invită să promovăm virtutea speranței. Totuși - tocmai cum au denunțat episcopii spanioli în documentul Așteptăm învierea morților și viața veșnică - actualmente, după cum prezintă datele cercetărilor sociologice, în multe țări occidentale oamenii nu arată o mare dorință supranaturală, adică dorința după o lume de dincolo de moarte, dimpotrivă s-au așezat comod în caracterul limitat și nu vor să știe nimic despre lumea de dincolo ci să urmărească bunăstarea, stare de care doresc să-i facă părtași chiar și pe cei morți.

Ne-am obișnuit cu faptul că în fiecare an în aceste zile în opinia publică nu se vorbește despre lumea de dincolo, ci despre creșterea costurilor serviciilor funerare și chiar despre respectivele "mode". Nu lipsește nici straniul și păgânul Halloween. Moartea, judecat, iadul și paradisul, în afară de purgator, nici măcar să nu fie numite! Sunt abia citate, dar fără claritatea și aprofundarea necesare, în predica de înmormântare, unde se tinde să se oprească mai mult asupra elogiului funebru și asupra consolării credincioșilor, dar abia că se citează această parte din Crez.

Acesta este climatul postmodern în care, dat fiind insuccesul utopiilor lumești, oamenii au fost contagiați de o crescândă deziluzie generală și, pentru a compensa, chiar de surogate esoterice de transcendență. "Atrage atenția - au spus episcopii spanioli în documentul citat mai sus - faptul că nu puțini dintre cei care spun că sunt catolici, deși declară că ei cred în Dumnezeu, afirmă că nu se așteaptă ca viața să continue dincolo de moarte. Ce Dumnezeu este cel în care spun că cred cei care gândesc că nu a învins moartea și că moartea are ultimul cuvânt asupra vieții ființei umane? Nu este cu siguranță Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, Dumnezeul cel viu și adevărat" (nr. 2).

Dar acestea sunt datele repetatelor studii sociologice, conform cărora, cât privește Spania - dar acest lucru este valabil în general și pentru alte țări limitrofe - numai patru cetățeni din zece cred în viața de după moarte. În cer cred circa patruzeci la sută, îl pun la îndoială treizeci la sută și același procentaj refuză să creadă în existența sa.

Cât privește iadul, cifrele se inversează pentru că majoritatea oamenilor nu cred în iad, în timp ce au îndoieli același procentaj care se îndoiesc de cer. Cât privește purgatorul, abia o minoritate din populație crede în existența sa.

Aceste date arată fără îndoială o contradicție scandaloasă cu credința în Dumnezeul creștin și aceasta continuă să aibă consecințe în existența noastră pământească, efecte care merg de la pierderea sensului vieții la decăderea solidarității, trecând prin lipsa de speranță și prin creșterea fricii de a înfrunta viitorul cu decizii durabile. O serie de carențe de valori necesare, chiar și pentru a depăși crizele sociale și economice, care în același timp revelează o dramatică fragmentare vitală: valori fărâmițate, nu există mod mai bun de a spune asta, dar fără a renunța la distracție și divertisment, așa cum arată acea banalizare a sfârșitului vieții ființei umane care este Halloween, sărbătoare publicizată încontinuu de mijloacele de comunicare, de la școli la institute și la licee, trecând prin locurile de distracție și prin programele televizate.

În această panoramă nu este straniu că Biserica și-a propus să facă o cotitură, făcând din recuperarea speranței o misiune urgentă și prioritară în noua evanghelizare.

Așa o promovează multe din documentele sale, ca de exemplu Ecclesia in Europa a lui Ioan Paul al II-lea și magnifica enciclică Spe salvi a Papei Benedict al XVI-lea.

Chiar în această miercuri Papa a spus în cateheza sa că "dacă noi îl reducem pe om exclusiv la dimensiunea sa orizontală, la ceea ce se poate percepe în mod empiric, viața însăși își pierde sensul său profund. Omul are nevoie de veșnicie și orice altă speranță pentru el este prea scurtă, este prea limitată. Omul este explicabil numai dacă există o Iubire care depășește orice izolare, chiar și pe cea a morții, într-o totalitate care transcende chiar și spațiul și timpul. Omul este explicabil, își află sensul său cel mai profund numai dacă există Dumnezeu. Și noi știm că Dumnezeu a ieșit din îndepărtarea sa și s-a apropiat, a intrat în viața noastră și ne spune: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25-26)".

Prin urmare, astăzi mai mult ca oricând ne revine nouă creștinilor să dăm "cont despre speranța care este în noi" (1Pt 3,15) și să recuperăm mărturisirea bucuroasă și curajoasă din articolul final al Crezului: "... în viața veșnică. Amin".

(După L'Osservatore romano, 2-3 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat