Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: La 63 de ani de la înscăunarea Mons. Anton Durcovici

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, joi, 14 aprilie 2011, la ora 18.30, PS Petru Gherghel, pr. Iosif Dorcu și pr. Vasile Petrișor au concelebrat o sfântă Liturghie cu ocazia împlinirii a 63 de ani de la înscăunarea Mons. Anton Durcovici ca episcop de Iași.

În acest an s-au împlinit 63 de ani de la urcarea pe scaunul episcopal de la Iași a episcopului martir. Pe 5 aprilie 1948, PS Durcovici a fost consacrat episcop în catedrala "Sfântul Iosif" din București, de către ES Gerald Patrik O'Hara, nunțiu apostolic, iar nouă zile mai târziu, la 14 aprilie același an, a venit la Iași și a urcat pe scaunul său episcopal.

Pentru a marca acest moment, PS Petru a celebrat o sfântă Liturghie în amintirea acestui fapt istoric. Liturghia a fost transmisă la Radio Maria.

La predică Preasfințitul Gherghel a amintit de mesajul de primire în catedrala din Iași a episcopului Anton Durcovoci. În acest text se descria misiunea și importanța unui episcop pentru dieceza sa. El este ca un părinte pentru turma încredințată de succesorul lui Petru. De asemenea, el trebuie să fie un om de caracter și gata oricând să-și dea viața pentru Cristos și pentru turma sa. Episcopul Durcovici a fost un adevărat păstor și părinte pentru Dieceza de Iași. El a înfruntat persecuțiile comuniste și a rămas statornic în dreapta credință până la sfârșit.

La final toți cei prezenți la Liturghie, dar și pe cei care ascultau prin Radio Maria transmisiunea în direct, s-au rugat lui Dumnezeu ca PS Anton Durcovici să fie ridicat cât mai curând la cinstea altarelor.

"Episcopul nostru martir, Anton Durcovici, este pentru noi un sâmbure de credință. Sângele său a fost cel care ne-a întărit în fața persecuțiilor comuniste, confirmând spusele lui Tertulian: «Sângele martirilor este sămânța creștinilor»".

Claudiu Bulai


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat