Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Parohia Romano-Catolică
A-2405 Bad Deutsch-Altenburg (Austria)
Pfarrer Maurergasse 5
Tel.: 02165/62243
Fax: 02165/63358
E-mail: pfarre@a1.net
26.11.2009

Scrisoare către cinstitorii episcopului martir dr. Anton Durcovici

Anul acesta pomenim cea de-a 58-a zi a morții sale. Întrucât ne aflăm până în iunie 2010 în Anul Sfintei Preoții, mă folosesc de această ocazie pentru a scoate la lumină viața preoțească a episcopului nostru martir cu ajutorul a trei autori de cărți și a unui manuscris medieval.

  • În cartea Sacramente, Declarații de iubire ale lui Dumnezeu în celebrările Bisericii (2005, pag. 145), PS dr. Alois Schwarz, episcopul diecezan de Gurk Klagenfurt (Austria) scrie: "A fi preot are legătură cu atingerea. Acest gest uman este exprimarea iubirii de la om la om și, prin acesta, către Dumnezeu. A fi preot înseamnă a fi luat părintește de mână și a recunoaște iubirea în oameni, a se lăsa atins de bucurie și mulțumire dar și de griji și nevoi. Un preot simte ocrotirea în mâinile lui Dumnezeu".

  • Din această perspectivă aș dori să citez din cartea Fascinația adevărului (2005, pag. 111) a pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași: "În ce mă privește, nu l-am cunoscut direct, de aceea nu pot să spun cât era de pătruns de prezența lui Dumnezeu în timpul adorației și rugăciunilor sale personale, ce se terminau deseori după miezul nopții. De asemenea, am auzit de la alții că era o persoană ce se distingea prin calitățile sale morale și spirituale (...). Dar există ceva ce mă face să afirm că acest episcop catolic de Iași l-a văzut pe Dumnezeu: a primit să stea în pușcărie, să sufere și să moară din iubire".

  • Pr. prof. dr. Eduard Ferenț, profesor de teologie dogmatică în Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, a scris în cartea despre episcopul dr. Anton Durcovici Martirul iubirii lui Cristos (2000 - pag. 150) următoarele: "Din viața lui spirituală emana luminozitatea și strălucirea chipului care îi uimeau pe cei din jur. Pe chipul său era întipărită toată bogăția sa lăuntrică. Într-un cuvânt, era modelul vieții interioare a unui preot sfânt, vas ales al Providenței pentru o lucrare și mai mare pe care avea s-o înfăptuiască ca episcop martir".

    Un manuscris din Salzburg (Austria), datat din evul mediu, descrie așa numita "oglindă a preotului". Acesta este un text pe care l-am oferit colegilor mei vara trecută cu ocazia jubileului de 30 de ani de preoție. Și episcopul nostru martir poate fi privit din optica acestui text:

    "Un preot trebuie să fie: destul de mare și destul de mic, / cu un simț nobil ca din neam regesc, / simplu și modest ca sluga țăranului, / un erou, care se stăpânește pe sine, / un om, care discută cu Dumnezeu, / un izvor de viață sfântă, / un păcătos, pe care-l iartă Dumnezeu, / un stăpân al propriilor cerințe, / un slujitor al celor slabi și fricoși, / unul care nu se pleacă în fața celui mare, / unul care se înclină în fața celui mic, / un ucenic al maestrului său, / un conducător în lupta spiritelor, / un cerșetor cu mâini rugătoare, / un crainic cu donații de aur, / un bărbat pe câmpul de luptă, / o femeie la patul bolnavilor, / un înțelept în privire, / un copil încrezător, / unul care năzuiește spre înălțimi, / unul care respectă cele mai mici lucruri, / unul predestinat la bucurie, / unul deprins cu suferința, / unul departe de invidie, / clar în gândire, / credibil în vorbire, / prieten al păcii, / dușman al lenei, / sigur pe sine, / cu totul altfel decât mine".

    Și anul acesta vă invit să vă rugați împreună cu noi cei din locul de naștere al episcopului martir dr. Anton Durcovici pentru declararea lui ca fericit. Novena durează în perioada de 2-10 decembrie.

    Aștept răspunsurile dumneavoastră.

    Cu salutări prietenești

    Pr. Pavel Balint,
    paroh și decan

    * * *

    Secțiunea specială "In memoriam Anton Durcovici" pe www.ercis.ro


     

    lecturi: 33.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat