Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighet: Pelerinaj în memoria episcopului martir Anton Durcovici

Un grup de credincioși din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, însoțit de pr. Iosif Dorcu și pr. Petru Sescu, a participat în perioada 8-9 mai 2009 la pelerinajul de la Sighetu Marmației, organizat în amintirea episcopului Anton Durcovici.

Grupul din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" a pornit spre Sighetu Marmației vineri, 8 mai, pentru a lua parte alături de alți oameni de diferite confesiuni la pelerinajul anual de la Sighet, închinat victimelor regimului comunist din România.

Ajunși vineri seara la Sighet, pelerinii au fost cazați la Casa Madre Colomba a Surorilor Benedictine de Caritate.

Sâmbătă dimineață, 9 mai, credincioși romano-catolici și greco-catolici, în frunte cu păstorii lor s-au adunat la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (fosta închisoare de la Sighet), locul unde au primit cununa martiriului în perioada comunistă nenumărați ierarhi, generali, oameni politici și de cultură ai României.

Intrat în închisoare pentru prima dată te cuprinde o senzație de cutremurare, de uimire și oricât ai încerca să-ți imaginezi ceea ce s-a întâmplat acolo, nu vei reuși întru totul. Câteva ore nu sunt suficiente pentru a te acomoda. E nevoie de liniște, multă liniște pentru ca amintirea lor să nu fie zdruncinată. Pelerinii urcă treptele calvarului închisorii, trepte pe care au trecut picioarele atâtor martiri. Trec prin aceleași holuri, se opresc la aceleași stațiuni ale camerelor încărcate cu chipuri răvășite, imagini, povești, poezii cutremurătoare, lanțuri... groase. Întrebări se ridică, răspunsurile întârzie să apară. De ce? Pereții fiecărei celule vorbesc parcă despre ceea ce au văzut, despre suferința la care au fost martori...tăcuți și reci. Oamenii se perindă prin toate celulele. Unii vorbesc în șoaptă, alții însă pășesc în tăcere. Ajung și la celula morții de la etajul I, locul unde a murit episcopul nostru Anton Durcovici. Atmosfera camerei este sufocantă. Doar o ușă cu vizetă... prin care pătrunde te miri ce. În mijlocul camerei, tronează două lanțuri scurte care l-au ținut legat pe episcopul Durcovici. Se aprind câteva lumânări, după care se cântă Cristos a înviat. Adu-ți mâinile tale și pune-le pe lanțuri și fii credincios... lui Dumnezeu.

La ora 10.00, circa 1.000 de pelerini (preoți, persoane consacrate, seminariști, credincioși), în frunte cu PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj, au pornit în procesiune spre Cimitirul Săracilor, unde s-a celebrat sfânta Liturghie în memoria celor uciși. Pe parcursul drumului dintre închisoare și cimitir credincioșii cântă și se roagă. Printre ei și grupul de pelerini din Iași cu pancarta ridicată sus. Nu după mult timp se ajunge la Cimitirul Săracilor, locul unde au fost înmormântați episcopii greco-catolici Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frențiu și Ioan Suciu, alături de atâția alți martiri. Începe sfânta Liturghie în rit greco-catolic, prezidată de ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu PS Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș, PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj și PS Jenö Schönberger, episcop romano-catolic de Satu Mare. Vremea este minunată iar cerul încântător. Corul își face simțită prezența prin deosebitele cântări la care se asociază și ceilalți. Preoții stau adunați în jurul altarului, iar lângă ei stă poporul. După celebrarea sfintei Liturghii urmează predica PS Vasile Bizău. Vorbind despre sărbătoarea pelerinajului închinat victimelor de la Sighet, PS Vasile a evidențiat valoarea suferinței celor care au trecut prin închisoarea comunistă. O suferință care nu a fost în zadar, căci după cum spunea Tertulian, "sângele martirilor este sămânța creștinilor". Făcând referință la parabola viței din textul evanghelic care a fost proclamat în cadrul Liturghiei, PS Vasile a vorbit despre vița care este curățată pentru a aduce rod și mai bogat. Martirii de la Sighet au fost curățați, purificați și au adus roade bogate, care sunt concretizate în cei prezenți. Cei care au murit au fost legați puternic de Cristos, vița cea adevărată, seva care le-a alimentat viața și moartea, și care i-a făcut să treacă peste toate. PS Bizău i-a îndemnat pe toți să nu se închisteze în trecut, ci să privească spre viitor cu speranță, dar să nu uite că Biserica va continua să sufere în trupul ei într-o parte sau alta a lumii, într-un timp sau altul.

În încheiere a luat cuvântul și PS Ioan Șișeștean, care a mulțumit tuturor celor prezenți. După rugăciunea de binecuvântare a ierarhilor, a urmat agapa frățească pregătită de credincioșii localnici la care au participat toți cei prezenți.

Cu tristețe parcă, dar și cu bucurie, pelerinii din Iași au plecat spre casă, ducând amintirea celor văzute și trăite, pentru a povesti și altora.

Liviu Crișmaru

* * *

Din nou la Sighet, cu iubire...

Vestea că voi merge la Sighet mi-a umplut inima de emoție și bucurie

Mai erau cinci zile până la plecare...

Starea emoțională creștea de la o zi la alta.

A venit și ziua de 8 mai 2009, ziua fericitului Ieremia, ziua plecării spre Sighet.

Dimineața a fost pentru rugăciune, Liturghie și rozariu.

E luna mai și Măicuța este, mai mult ca oricând, mai aproape de noi.

După ultimele pregătiri, îmbarcarea...

În prezența pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, însoțit de pr. Petru Sescu, vicar episcopal, urcăm într-un microbuz șase laici.

Plecăm.

Drumul spre Sighet este destul de lung, timp suficient pentru rozariu, cântece mariane, dar și ascultarea, într-o înregistrare de excepție, a scrisorilor sfântului Paul.

Ușor, ușor, seara se lasă peste Maramureș, când ajungem la Sighet. Intrăm în oraș.

Suntem cazați la Surorile Benedictine de Caritate, un loc plin de liniște și pace, un loc în care descoperim ce înseamnă iubirea de semeni. Două surori îmbracă zilnic haina bunătății, a iubirii celor mici, dăruindu-le celor 213 copii aflați în grijă, căldura unei inimi de mamă, dar și hrana necesară trupului. Zâmbetul și bunăvoința au fost cartea de vizită afișată pe chipul lor tot timpul.

A două zi, în zori, am plecat spre Memorial, închisoarea ce a devenit altar de jertfă pentru episcopii și preoții noștri.

Memorialul este pentru noi aeroportul de pe care a decolat spre cer episcopul nostru de Iași, Anton Durcovici. Pentru a se înălța avea nevoie de putere, iar puterea i-a venit de la Isus și Maria. Nici cele două lanțuri sinistre, capabile să țină în loc o garnitură de tren, n-au fost în stare să-i oprească zborul. Sufletul său s-a înălțat la cer sub privirile neputincioase ale celor care îl torturau.

Nu mai puteau să-i facă nimic.

Suntem în locul înălțării.

Cineva spune să aprindem trei lumânări, dar când le așezăm printre lanțuri sunt patru. Am înțeles un pic mai târziu că erau de fapt "cele patru lumini evanghelice" ce luminează acum catedrala noastră din Iași pe cele patru coloane.

Era mulțumirea preasfințitului Anton pentru opera continuată de episcopul nostru Petru Gherghel.

Ne-am rugat, am cântat Cristos a înviat, am privit îndelung cele două lanțuri ce au fost sfințite de martiriul episcopului Anton Durcovici.

În jurul orei 9.30 ne-am încolonat, episcopul Vasile Bizău, preoți, persoane consacrate, laici, pentru a merge spre Cimitirul Săracilor, locul unde se va desfășura Liturghia în rit greco-catolic. Ajunși la cimitir, a început sfânta Liturghie prezidată de arhiepiscopul Lucian Mureșan. Evanghelia a avut ca temă parabola viței. În predica sa, episcopul Vasile Bizău a subliniat încă o dată cât de important este pentru creștini să-și ancoreze viața, cu tot ce implică ea, pe vița care este Cristos. Doar așa noi, mlădițele, vom putea da rod bogat. Avem cea mai puternică dovadă, cea a martirilor care și-au dăruit viața pentru Cristos și care dorm somnul păcii pe aceste meleaguri.

Rodul lor suntem noi toți, cei adunați pentru a asculta cuvântul, pentru a aduce omagiul și respectul nostru celor ce și-au păstrat credința, celor care, cu prețul vieții, s-au jertfit pentru adevăr. Acum ne privesc de la fereastra cerului și se bucură pentru că martiriul lor a adus rod. Noi suntem rodul acestor jertfe.

Pe margini, șiruri de oameni așteaptă în tăcere sacramentul Pocăinței și al iertării, iar când îl obțin chipurile se luminează, bucuria pune capăt tuturor neliniștilor sufletești.

Liturghia s-a terminat. Creștini din Sighet invită pe toți cei prezenți la o masă în aer liber. Se fac fotografii de grup, se regăsesc prietenii de anul trecut sau de acum doi ani. Se transmit urări și vești pentru prietenii absenți. În cele din urmă, cu o undă de regret în suflet, ne pregătim de întoarcere. Sunt sigur că toți avem în gând durerea despărțirii de episcopul nostru, Anton Durcovici...

Cât de departe te-au adus călăii, Preasfințite...

Cât de lung a fost drumul Golgotei...

Dorim ca în fiecare an pelerinajul de la Sighet să fie unul de suflet și dor, de aici din Iași, din inima diecezei pe care ați condus-o cu atâta dăruire.

Drumul spre casă ne regăsește în rugăciune, cântece mariane, în împărțirea impresiilor de la Sighetul care rămâne tot mai în urmă.

Rămânem cu bucuria întâlnirii cu episcopul nostru Anton Durcovici, pentru care ne vom ruga mereu ca Domnul să-l ridice la cinstea altarelor.

Memorialul de la Sighet rămâne o amintire deschisă.

Nu trebuie uitat niciodată. Ajungem în același loc din care am plecat: în fața episcopiei.

Coborâm și ne îndreptăm spre casele noastre.

Și totuși, rămân în suflet întrebări parcă fără răspuns.

Cum a fost posibil Sighetul? Cum au fost posibile atâtea răni pe trupul țării? Cum au fost posibile atâtea cruci, atâtea Golgote?

Răspunsul vine de la Isus.

Numai de la el. "Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi" (In 15,20). "Însă curaj, eu am învins lumea" (In 16,33).

Mulțumesc, Doamne, pentru darul tău, episcopul Anton Durcovici, trimis păstor pentru noi.

Despre Sighet nu se poate scrie decât cu iubire...

Emil Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 mai: Sighet: Pelerinaj în memoria episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat