Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Mandatul ministranților, prietenii lui Isus

La Gherăești, în prezența pr. Andrei Cocianga, parohul comunității din Izvoare, Bacău - Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" - și responsabil al Oficiului pentru Vocații în Dieceza de Iași, 35 de copii și adolescenți au ales să devină ministranți în cadrul Liturghiei celebrate duminică, 29 martie 2009, începând cu ora 8.00.

"Ministrantul este un copil sau un tânăr care ajută preotul la sfânta Liturghie și la alte celebrări liturgice. El trebuie să fie cuminte, ascultător, respectuos, gata să dea o mână de ajutor, isteț și bun la învățătură. Trebuie să fie disponibil, adică să fie prezent la sfânta Liturghie sau când i se cere să facă altceva, să fie atent când este la altar și să participe activ atunci când ministrează.

Ministranții sunt prieteni, nu numai între ei, ci și cu ceilalți copii. Ei sunt cei mai buni copii la biserică dar și atunci când sunt în familie, la școală, la joacă... Trebuie să fie adevărate exemple pentru ceilalți copii.

Ministranții sunt obligați să asculte de părintele paroh și de ceilalți preoți, de domnul dascăl și de responsabilul lor direct. Este necesar să-i respecte mereu pe seminariști și pe feciorii de Biserică.

Ministranții trebuie să fie prezenți la sfânta Liturghie de la început și până la sfârșit. Vor intra în biserică cu cel puțin zece minute înainte de a începe sfânta Liturghie și vor spune, în particular, «Rugăciunea ministrantului»".

Toate acestea (prezente în cartea lui Stefano Pagazzi, Ministranți ok - Manualul ministranților, Sapientia, Iași 2005, p. 79) le-au fost amintite și întipărite ministranților din Gherăești, duminică, 29 martie 2009, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 8.00. Intrând în procesiune spre altarul Domnului, după ce au ascultat cuvântul lui Dumnezeu, cei 35 de ministranți i-au fost prezentați părintelui Andrei Cocianga (parohul comunității din Izvoare, Bacău - Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" - și responsabil al Oficiului pentru Vocații în Dieceza de Iași) ca fiind "copiii pe care Domnul i-a chemat să stea în mod particular alături de el și pentru a-l servi cu inimă sinceră". Chemați pe nume aproape de altar, toți au răspuns "prezent" și au strigat "vrem" atunci când părintele Andrei i-a întrebat: "Vreți cu adevărat să vă angajați public și să fiți martorii Domnului și să-l slujiți cu toate capacitățile voastre?".

După ce au primit o mică amintire, ministranții, mai ales cei de clasa a VII-a și a VIII-a, au rămas cu gândul la campusul vocațional despre care le-a vorbit părintele că se va face la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif", din Bacău și la care s-au arătat dornici să participe.

Pr. Andrei le-a vorbit apoi și tinerilor și tuturor credincioșilor despre valoarea vocației - la preoție, la viața consacrată, la viața de familie - pe care Dumnezeu o sădește în fiecare dintre noi și despre modul în care trebuie să o ducem la împlinire: prin mici sacrificii, căci "dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, dar dacă moare aduce mult rod", tocmai cum ne învăța Isus în evanghelia duminicii.

Imagini de la acest eveniment puteți vedea accesând: http://issuu.com/paxlaur2/docs/mandatul_ministrantilor. Detalii pe www.gheraesti.cnet.ro.

Pr. Laurențiu Dăncuță


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat