Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Liturghie în memoria ep. Anton Durcovici

Cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" a avut loc o Liturghie de comemorare a acestui moment, miercuri, 10 decembrie 2008, începând cu ora 18.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

La începutul Liturghiei, PS Gherghel a evocat personalitatea episcopului martir Anton Durcovici. A amintit și faptul că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea lui, 60 de ani de la consacrarea ca episcop și 57 de ani de la moartea sa ca martir al credinței.

În cadrul omiliei, pr. Alois Fechet, vicar episcopal, a prezentat succint câteva dintre trăsăturile episcopului Durcovici. După ce a amintit pe scurt viața episcopului, începând cu nașterea sa în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg, venirea în România și încheind cu moartea de martir în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației, părintele predicator a prezentat câteva aspecte ale vieții de credință a acestui mare păstor. PS Durcovici, prin tot ceea ce a făcut, s-a prezentat ca un adevărat slujitor al lui Dumnezeu. Un om al rugăciunii, cu o pietate deosebită față de sfânta Fecioară, căreia i-a consacrat Dieceza de Iași, el nu a pregetat să meargă până la capăt, murind ca martir.

Pr. Fechet a amintit și faptul că încă din 1952, în diferite localități din Germania și Austria au avut loc întâlniri anuale, de omagiere, din partea celor care l-au cunoscut pe episcopul Durcovici. De asemenea la Bad Deutsch-Altenburg, unde activează din 1989 un preot din Dieceza de Iași, se îndreaptă periodic în pelerinaj mulți credincioși care cinstesc memoria episcopului Anton Durcovici.

La sfârșitul Liturghiei, toți cei prezenți au rostit rugăciunea pentru beatificarea episcopului. În timpul rugăciunii Angelus, PS Gherghel a stropit cu apă sfințită placa comemorativă, realizată în cinstea episcopului Durcovici.

Liviu Crișmaru
 


lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat