Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Parohia romano-catolică
Pfarrer Maurergasse, 5
A-2405 Bad Deutsch-Altenburg (Austria)
Tel.: 02165/62243
Fax: 02165/63358
E-mail: pfarre@a1.net
24.11.2008

Scrisoare către cinstitorii și cinstitoarele episcopului martir dr. Anton Durcovici

Anul acesta am comemorat 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la consacrarea episcopală a martirului dr. Anton Durcovici. În această privință am putut citi multe articole pe pagina de internet (www.ercis.ro) a Episcopiei de Iași.

În ziua de 10 mai 2008 a fost dusă la Iași o cupă cu pământ din cimitirul Sighetul Marmației unde probabil a fost înmormântat episcopul Durcovici. O parte din țărână a fost depusă într-o nișă laterală a catedralei vechi din Iași. Acolo a fost fixată pe perete și o placă de marmoră cu o impresionantă inscripție în limba latină. (O parte din costul acestei plăci a fost preluată de parohia noastră).

La sfârșitul lunii mai (31 mai 2008) a venit Preasfințitul Aurel Percă la Bad Deutsch-Altenburg și a adus un tablou cu portretul episcopului martir și o urnă cu a doua parte din pământul dus la Iași. Această urnă a fost depusă în zona laterală a capelei "Sf. Elisabeta" din parohia noastră. Eu l-am salutat pe episcopul Durcovici cu aceste cuvinte: "Bine ați veni înapoi în patria natală!". Din acea zi "Capela_Durcovici" a devenit un punct de atracție atât pentru credincioșii noștri, cât și pentru cei care vin aici la băi sau pus și simplu ne vizitează.

 

La 20 august 2008 ne-a vizitat și Preasfințitul Petru Gherghel împreună cu un grup de pelerini. Toți s-au rugat în "Capela_Durcovici" pentru declararea ca fericit a martirului nostru.

Papa Benedict al XVI-lea a pus o întrebare emoționantă în bazilica "Sf. Apostol Bartolomeu" din Roma în ziua de 7 aprilie 2008: "De ce martirii noștri nu au căutat să-și salveze cu orice preț bunul propriei vieți?" În răspunsul său Sfântul Părinte a menționat că în degradarea și umilirea celor care suferă pentru evanghelie activează o forță pe care lumea nu o cunoaște - este puterea iubirii, care biruiește moartea.

Da, mulți creștini și creștine și-au vărsat sângele pe care l-au amestecat cu al celor cărora ei le-au adus credința. Mulți au fost omorâți din ură față de credință. Unul din ei este și episcopul nostru Anton Durcovici, care împreună cu mulți alții, și-a jertfit viața. Dacă el nu ar fi avut puterea iubirii pentru Biserică și credință în Dumnezeu, nu ar fi ales drumul martiriului!

Și anul acesta vă invit să vă rugați împreună cu noi cei din locul de naștere al episcopului martir dr. Anton Durcovici pentru declararea lui ca fericit. Novena se desfășoară în perioada 2-10 decembrie.

Aștept răspunsurile dumneavoastră.

Cu salutări prietenești
Pr. Pavel Balint,
paroh și decan

* * *

Secțiunea specială "In memoriam Anton Durcovici" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat