Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg (Austria): Comemorarea a 120-a zi de naștere a episcopului martir dr. Anton Durcovici

Parohia Bad Deutsch-Altenburg din Austria, locul de naștere al episcopului Durcovici, s-a unit, la 16 mai 2008, în rugăciune cu Episcopia de Iași, la comemorarea a 120 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici. Părintele Pavel Balint, paroh de Bad Deutsch-Altenburg și decan de Hainburg pe Dunăre, a transmis o relatare personală de la aceste momente.

Ca o încoronare a pregătirilor tuturor activităților noastre de aici am avut marea bucurie de a-l găzdui pentru o noapte pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul de Iași, care, venind în după-amiaza zilei de 14 mai de la Sfântul Părinte Benedict al XVI-a din Vatican, nu a mai putut avea legătura cu avionul din Viena spre București. "A fost probabil dorința episcopului Durcovici să vin chiar în aceste zile aici la voi" s-a exprimat Preasfințitul Petru când ne-am întâlnit la aeroport. A doua zi ne-am rugat la piatra comemorativă Durcovici împreună cu șeful comitetului meu parohial, ing. Josef Ulm, și cu primarul localității Josef Gittel. După ce le-a oferit celor doi câteva devoționale, Preasfințitul mi-a făcut surpriza de a-mi înmâna medalia comemorativă a episcopului Durcovici "17 mai 2008". Apoi l-am condus pe Preasfințitul Petru la aeroportul din Viena, de unde a plecat direct la Iași, unde era așteptat de conferința episcopală.

În ziua de 17 mai, la ora 18.30, vom celebra sfânta Liturghie (de ajun de duminică) pentru episcopul nostru martir. Eu voi face o scurtă prezentare a evenimentelor din ultimul an (mai 2007 - mai 2008). Ne vom uni în rugăciune pentru beatificarea lui cu toți cei din România și din multe țări europene unde numele episcopului Durcovici deja este cunoscut.

Anul 2008 este marcat și la noi cu aducerea unei urne de pământ din Sighetu Marmației de către Mons Aurel Percă, episcopul auxiliar și vicarul general de Iași. În amintirea faptului că episcopul Durcovici a fost arestat în timp ce mergea spre Popești Leordeni să aducă bucuria Duhului Sfânt tinerilor de acolo, Preafințitul Aurel va conferi pe 31 mai sacramentul Mirului unui grup de confirmanzi din mai multe parohii ale Decanatului de Hainburg unde sunt eu decan.

Seara, la ora 18.30, vom celebra sfânta Liturghie solemnă de ajun de duminică în cadrul căreia vom depune într-o capelă laterală urna cu pământul sfințit de eroii credinței noastre creștine. După Liturghie vom face o procesiune (caracteristică lunii mai) cu lumânări aprinse către grota Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, oprindu-ne la piatra comemorativă de pe locul unde a fost casa de naștere a episcopului Durcovici. Acolo ne vom ruga prin mijlocirea Sfintei Fecioare pentru beatificarea episcopului martir Durcovici.

Vă salut pe toți și vă doresc binecuvântarea cerească.

Pr. Pavel Balint,
paroh de Bad Deutsch-Altenburg
și decan de Hainburg pe Dunăre


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat