Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg: Întoarcerea acasă a episcopului martir Anton Durcovici

Comunitatea catolică din Bad Deutsch-Altenburg l-a primit acasă în mod simbolic pe episcopul martir Anton Durcovici. Sâmbătă, 31 mai 2008, la ora 18.30, a avut loc așezarea unei urne cu pământ, luat din cimitirul din Sighetu Marmației, în capela special amenajată în amintirea episcopului Durcovici, fiul acestei localități. Urna cu pământ a fost adusă de PS Aurel Percă și înmânată parohului acestei comunități, pr. Pavel Balint.

Pr. Pavel Balint l-a salutat pe episcopul Durcovici spunându-i: "Willkommen in die Heimat zurück! - Bine ați venit înapoi în patrie!".

La începutul sfintei Liturghii, urna a fost adusă cu solemnitate în capela "Durcovici" (o încăpere laterală a capelei "Sfânta Elisabeta"), unde străjuiește o frumoasă imagine a episcopului martir, încadrată între două steaguri, cel austriac și cel românesc.

La predică, pr. Balint, care este paroh de 18 ani în această parohie, a făcut referință la eroismul credinței episcopului Durcovici, dus până la sacrificiu, fără nici un compromis.

După celebrarea sfintei Liturghii, în cadrul ultimei zile a lunii mai, lună mariană, credincioșii s-au îndreptat în procesiune cu lumânări aprinse spre grota "Lourdes". Procesiunea s-a oprit la piatra comemorativă care marchează locul unde a fost casa părintească a episcopului. Aici s-au făcut rugăciuni și s-a evocat din nou figura episcopului martir.

Printre participanții la celebrare s-au numărat: nepotul episcopului, rudele apropiate, precum și primarul localității.

Pe chipurile credincioșilor au putut fi văzute lacrimi de emoție și de bucurie, în speranța că, în curând, episcopul martir va fi ridicat la cinstea altarelor.

În cursul dimineții aceleiași zile, PS Aurel Percă a conferit sacramentul Mirului, în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului", unui număr de 30 de tineri din decanatul Hainburg/Dunăre.

În predică ținută, pr. decan Pavel Balint a făcut referința la entuziasmul credinței pe care ni-l dă Duhul Sfânt și la exemplul dat de episcopul martir Anton Durcovici.

Josef Ulm


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat