Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală "În jurul păstorului dr. Anton Durcovici"

PS Petru Gherghel a redactat, la 1 mai 2008, o scrisoare cu titlul "În jurul păstorului dr. Anton Durcovici" în amintirea episcopului martir Anton Durcovici.

Anul acesta, la 17 mai, se împlinesc 120 de ani de la nașterea sa și în aprilie s-au împlinit 60 de ani de consacrarea ca episcop de Iași. Cu această ocazie va avea loc un pelerinaj la Sighetu Marmației la 10 mai, organizat de Episcopia de Iași, iar în zilele de 16 și 17 mai vor avea loc celebrări speciale la catedrala din Iași. În ziua de 17 mai, după Liturghia pontificală de la ora 11.00, în catedrala veche din Iași va fi așezată o placă de marmură și un vas de pământ din cimitirul din Sighet în prezența noului nunțiu apostolic, arhiep. Francisco-Javier Lozano Sebastián, și a întregului cor al episcopilor din România.

"Bobul de grâu, căzând în pământ, dacă nu moare, rămâne singur; dar dacă moare aduce mult rod" (In 12,24)

În scrisoare, după o introducere în care prezintă o reflecție asupra misterului vieții, PS Petru ilustrează viața de credință și martiriul episcopului Durcovici: "Cine l-a cunoscut... poate cu adevărat să dea mărturie că a întâlnit un alt Cristos, care a trecut prin lume, făcând bine, și care s-a jertfit ca și maestrul său pentru poporul încredințat grijii lui. A murit pentru ca noi să avem viață, ca Isus, calea adevărul și viața; a murit să continue să producă roade, iar evanghelia să se răspândească și mai mult".

Mai departe, Preasfințitul îndeamnă preoții, persoanele consacrate, tinerii și toți credincioșii ca în acest an și în zilele lunii mai să stea în jurul păstorului Anton Durcovici prin rugăciune și reflecție, invitându-i totodată pe aceștia să urmărească programul stabilit pentru pelerinajul de la Sighet și să participe la celebrările ce vor avea loc la Iași în zilele de 16 și 17 mai.

Episcopul își încheie scrisoarea cu o rugăciune: "Răsplătește-l, Doamne, cu viață și fericire veșnică pe marele nostru păstor, dr. Anton Durcovici, pentru jertfa și iubirea sa față de noi, poporul său, iar pe noi întărește-ne, Doamne, în credință și speranță pe drumul vieții și a-l învierii. În veci amintire lui".

Marcelin Blaj


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat