Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Începe novena de rugăciune pentru beatificarea lui Anton Durcovici

Anul acesta se împlinesc 53 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici. Miercuri, 1 decembrie, în toate bisericile din Moldova începe novena de rugăciune pentru beatificarea episcopului martir. Dosarului său de beatificare se află pe masa de lucru a Comisiei Pontificale pentru Cauza Sfinților din Vatican. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg. În 1894 se stabilește la Iași, face studiile seminariale la București și Roma și este sfințit preot la 24 septembrie 1910. La 30 octombrie 1947 este numit episcop de Iași. După arestarea sa la 26 iunie 1949, în noaptea de 10/11 decembrie 1951 moare în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației.

Legat de rugăciunile pentru episcopul martir dr. Anton Durcovici, pr. Pavel Balint, decan și paroh de Bad Deutsch-Altenburg/Austria, a trimis o scrisoare "către cinstitorii și cinstitoarele episcopului martir dr. Anton Durcovici" pe care o redăm în continuare.

* * *

"Tăria mea și lauda mea este Domnul" (Ps 118,14)

"În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, eu am biruit lumea" (In 16,33)

Anul 2004 este o deosebită ocazie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu: jubileul de 25 de ani de preoție al promoției 1979, colegi ai Preasfințitului Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași. Întrucât și eu sunt în această serie, am invitat pe toți colegii aici în parohia de naștere și de botez a episcopului martir dr. Anton Durcovici ca, înainte de a pleca spre Lourdes, să celebrăm sfânta Euharistie și să ne rugăm împreună la piatra comemorativă. Într-adevăr, așa a și fost în ziua de 4 mai a.c.: însoțiți de cântările câtorva studenți teologi din Iași și de mentorul nostru, prof. dr. Mons. Anton Despinescu, noi, mulți locuitori de aici și cei de la băi, ne-am rugat plini de bucurie, însuflețire și speranță pentru o urgentă declarare ca fericit a episcopului nostru martir.

De fiecare dată însă, când vizitez piatra comemorativă (ridicată și sfințită în ziua de 14 mai 1988) de pe "Drumul episcop Durcovici" în Bad Deutsch-Altenburg, citesc mai întâi textul "Aici a fost casa în care s-a născut dr. Anton Durcovici, care a murit ca episcop de Iași într-o închisoare românească în ziua de 10 decembrie 1951 pentru credință și Biserică", apoi zăbovesc în rugăciune pentru acela care nu a trădat convingerea sa în credință și învățătura Bisericii, dimpotrivă a murit ferm ca martir. (De asemenea în iulie a.c., în timpul călătoriei de concediu spre Moldova, am făcut o scurtă pauză de rugăciune la "Cimitirul săracilor" din Sighetu Marmației). Cu prețul jertfelor și a vieții episcopul Durcovici a arătat poporului de atunci din România ce înseamnă această virtute cardinală a tăriei.

Folosind cuvintele sf. Grigore cel Mare (Moralia in Job VII), toți cei care l-au văzut suferind și pe moarte puteau să spună că episcopul Anton Durcovici "a iubit greutățile acestei vieți cu privirile spre răsplata victoriei veșnice".

După 53 de ani de la moartea lui putem și noi spune (preluând ideile din Catehismul Bisericii Catolice nr. 1808) următoarele despre episcopul martir: Dacă a rămas statornic în greutăți, dacă a avut o atare hotărâre să se împotrivească ispitirilor și să depășească obstacolele vieții morale, dacă a învins teama de moarte și a stat ferm în fața prigonirilor timpului său, dacă a fost gata să-și jertfească propria viață pentru adevărul credinței și a Bisericii, atunci a fost pătruns de virtutea tăriei până la eroism. Astfel a fost pentru acel timp un exemplu luminos pentru credincioși și o piatră de poticnire pentru necredincioși.

În acest sens Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în enciclica Veritatis splendor - Strălucirea adevărului (6 august 1993) a scris că martiriul este un semn strălucitor al sfințeniei Bisericii (nr. 93) "Martirii - și în sens larg toți sfinții - luminează prin exemplul lor fiecare epocă a istoriei. Prin mărturia lor extraordinară pentru bine sunt un reproș viu pentru toți cei care calcă legea (Înț 2,12); prin ei răsună încontinuu cuvintele profetului Vai vouă, care numiți răul bine și binele rău; care transformați întunericul în lumină și lumina în întuneric, ceea ce-i amar în dulce și ceea ce-i dulce în amar" (Is 5,20).

La acest martiriu nu sunt chemați toți oamenii. Unul însă care a fost chemat de Dumnezeu este eroul credinței și al Bisericii noastre: statornicul episcop dr. Anton Durcovici.

Și anul acesta vă invit pe toți să vă rugați pentru declararea ca fericit a episcopului nostru. Novena de rugăciune este în perioada 2-10 decembrie. În Bad Deutsch-Altenburg încheiem novena cu o sfântă Liturghie pentru episcopul Anton Durcovici celebrată în proaspăt renovata capelă "Sfânta Elisabeta" cu ocazia a 50 de ani de la sfințirea ei.

Cu salutări prietenești,

Pr. Pavel Balint, decan și paroh de Bad Deutsch-Altenburg/Austria

* * *

La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop. El a fost consacrat la 5 aprilie 1948 de nunțiul apostolic Gerald Patrik O'Hara și înscăunat la 14 aprilie același an. Această numire a fost făcută de Sfântul Părinte papa Pius al XII-lea (1939-1958) în înțelegere cu Înaltul Guvern al țării și conform Concordatului încheiat între Sfântul Scaun și Statul Român.

Mons. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de opt ani a venit la Iași, unde a frecventat timp de doi ani cursurile Școlii Elementare a Parohiei Catolice. Apoi s-a transferat la o școală din București, după care s-a înscris ca seminarist la Liceul "Sfântul Iosif" din capitală (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma pentru a-și continua studiile teologice la "Propaganda Fide" (1906-1911). După ce a fost sfințit preot la 24 septembrie 1910 în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", s-a reîntors în țară la 29 iulie 1911. Aici a fost mai mulți ani profesor, după care a activat la Tulcea, Târgoviște și Giurgiu. După Primul Război Mondial pr. A. Durcovici a ocupat diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București: vicar general al Mitropoliei de București, rector și profesor la Seminarul Teologic din București, precum și canonic al aceleiași arhidieceze.

În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a întreprins o activitate istovitoare de vizitare a parohiilor din Moldova, însuflețind cu viața sa sfântă inimile enoriașilor săi. Din cauza impasului în relațiile diplomatice dintre Guvernul Român și Sfântul Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava și apoi la Sighetu Marmației, unde moare în "celula morții" la 10 decembrie 1951.

* * *

Spre miezul nopții un trup scheletic, dezbrăcat, plin de răni și sânge a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene pr. Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului episcopul Durcovici n-a putut dormi și în acea noapte a mai găsit tăria să încurajeze pe sărmanii deținuți, zicându-le: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". A fost apoi luat și dus într-o celulă singur unde a murit la 10 decembrie 1951.
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat