Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Sănătatea din cafea

de dr. Bianca Hanganu

Cafeaua este o băutură apreciată de foarte multă lume pentru capacitatea sa de a regla concentrarea, de a crește nivelul de energie și de a menține starea de alertă. Multă lume alege să înceapă ziua cu o ceașcă de cafea, iar unii se bucură de efectele sale benefice chiar și în partea a doua a zilei.

Cafeaua are potențial benefic pe mai multe direcții, contribuind la sănătatea multor organe: creier, ficat, rinichi, inimă, pancreas. Primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la cafea este cafeina (sau cofeina). Însă beneficiile asupra organelor și asupra stării de sănătate, în general, derivă și din prezența antioxidanților, substanțe cu efect benefic asupra organismului (de exemplu, prin rolul lor în reducerea inflamației).

Subiectul cafelei a preocupat și continuă să preocupe lumea medicală, astfel că s-au făcut numeroase cercetări. Beneficiile prezentate aici sunt preluate din rezultatele unor astfel de cercetări și sunt valabile pentru cafeaua pură, fără adaos de ingrediente (ex.: zahăr, lapte, miere).

• Cafeaua crește nivelul de energie și scade nivelul de oboseală (și astfel poate crește și performanța sportivă).

• Consumul regulat de cafea ar putea reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 prin procesarea mai bună a zaharurilor.

• Cafeaua ar putea ajuta la controlul masei corporale prin distrugerea depozitelor de grăsime, prin susținerea sănătății intestinelor și prin încurajarea activității fizice.

• Cafeaua are și efecte antidepresive, crește starea de alertă și atenția, reduce anxietatea și îmbunătățește dispoziția.

• Cafeaua reduce riscul de insuficiență cardiacă, prin ajutarea inimii slăbite să pompeze mai puternic sângele prin vasele din restul corpului. Însă cofeina poate crește tensiunea arterială. Persoanele cu hipertensiune arterială ar putea fi nevoite să diminueze consumul de cafea sau să consume cafea fără cofeină, după o discuție cu medicul specialist care le monitorizează tensiunea arterială.

Pentru a beneficia de aceste avantaje ale consumului de cafea trebuie să fim atenți la cantitate. Printre riscurile consumului excesiv de cafea se numără:

- creșterea ritmului bătăilor inimii - cu posibilitatea apariției palpitațiilor (perceperea ritmului galopant al inimii);
- creșterea tensiunii arteriale (detaliată anterior);
- apariția anxietății, a stării de nervozitate;
- dacă este consumată seara târziu - în lipsa necesității pentru a ne menține activi la lucru -, poate conduce la dificultăți de adormire sau la tulburări ale somnului;
- consumată pe stomacul gol, poate afecta mucoasa stomacului la persoanele sensibile, prin creșterea cantității de acid din stomac. Beneficiile s-ar putea reduce odată cu adăugarea altor ingrediente: zahărul, laptele, frișca - acestea suplimentează aportul caloric. Zahărul va crește, în loc să scadă, riscul de diabet zaharat tip 2. Pentru varietate de gust și aromă, specialiștii recomandă adăugarea de condimente - care la rândul lor pot aduce beneficii pentru sănătate (ex.: vanilie, cardamom, scorțișoară).

Deseori, cafeaua este însoțită de o țigară. Așadar, beneficiile menționate ar putea fi anulate sau riscurile ar putea fi augmentate de efectul nociv al fumului de țigară.

Acest articol nu vine ca o recomandare pentru a începe să consumați cafea dacă nu sunteți deja consumatori, ci mai degrabă pentru a sublinia beneficiile pentru cei care, de nevoie sau de plăcere, aleg să consume această băutură.

Cafeaua nu trebuie percepută ca un rău, ci ca un ajutor pentru o viață activă și o stare de bine, atunci când este consumată cu moderație. Însă beneficiile pe care le oferă cafeaua pot fi obținute și pe alte căi, printr-un stil de viață sănătos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat