Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a vizitat în perioada 31 mai - 5 iunie comunitățile românești romano-catolice din Torino și Roma și împrejurimi, administrând Mirul candidaților români din Torino (2), San Vitale și Grotte Celoni (4). În luna iunie a celebrat Sfinte Liturghii în catedrala din Iași: cu membrii Uniunii Mamelor Milostive întorși din pelerinajul efectuat la Roma (8), cu ocazia solemnității Trupul și Sângele Domnului, urmată de procesiunea pe străzile orașului (11) și la aniversarea înființării Episcopiei de Iași (27). A conferit Mirul candidaților din Răchiteni (14) și Huși "Sfântul Anton" (25). A prezidat Liturghiile de hram în bisericile: "Sfântul Anton de Padova" din Iași (13) și "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău (29). A participat la cursurile de formare pentru preoți de la Luncani (15). A făcut vizite pastorale în parohiile: Tomești (9-11) și Adjudeni (16-18).

"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna iunie Sfinte Liturghii în parohiile: Valea Mică, de Ziua Copilului în Decanatul de Bacău Sud (3); Butea, cu ocazia hramului, "Preasfânta Treime" (4); Fărcășeni și Arini, în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului (8), la Curia Provincială a Fraților Minori Conventuali Franciscani de la Bacău, cu ocazia hramului capelei (13) și în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în solemnitatea Sfinții Apostoli Petru și Paul, cu ocazia zilei onomastice (29). A conferit Mirul candidaților din Răcăciuni (10), "Înălțarea Sfintei Cruci" Bacău (11), "Sfântul Nicolae" Bacău (18) și Tuta (25). S-a întâlnit cu preoții din promoțiile 2002-2003 (9), 1999 (14) și 1997 (22) la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Nunțiul și seminariștii
Seminarul Liceal din Bacău l-a avut ca oaspete, joi, 25 mai, pe ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în Regatul Unit al Marii Britanii, într-o celebrare de mulțumire atât pentru activitatea pe care a desfășurat-o timp de șapte ani în România, cât și pentru cei 30 de ani de existență a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău sub îndrumarea părintelui director Anton Săboanu. La Liturghia prezidată de ÎPS Buendía au concelebrat PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, Mons. Germano Penemote, însărcinat cu afaceri ad interim la Nunțiatura Apostolică din București, preoți din cadrul Seminarului Liceal și din cadrul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău.

Mișcarea Laicală Orionină
Zece credincioși din Parohia "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Satu Nou (NT) au depus adeziunea la Mișcarea Laicală Orionină, marți, 16 mai, în ziua Sfântului Alois Orione, în cadrul Liturghiei celebrate de pr. Cătălin Gașpal, FDP, consilier provincial al preoților orionini, de pr. Iulian Butnaru, FDP, și de pr. Mihai-Daniel Bitiușcă, paroh. A luat naștere primul grup al acestei mișcări în Dieceza de Iași. Membrii se angajează să trăiască carisma Sfântului Alois Orione în viața cotidiană, în rugăciune, în parohie, în serviciul celor nevoiași. Asistenții spirituali ai acestui grup sunt pr. Iulian Butnaru, FDP, și sr. Lidia Ciobanu.

Capitul general
Între 23 iunie și 20 iulie, Mănăstirea "Sfânta Monica" din Izvoare (BC) este gazda celui de-al XVII-lea Capitul General al Surorilor Oblate Asumpționiste, cu tema "Oblate Asumpționiste, faceți tot ce vă va spune el!". Capitulul General se reunește o dată la șase ani, cu participarea surorilor delegate și a laicilor colaboratori delegați din 22 de țări de pe patru continente: Africa, America, Asia, Europa.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna iunie, se numără: cursuri pentru logodnici la Piatra Neamț (3), la Suceava (10), la Onești (17) și la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (24) și Zilele familiei la Dărmănești (15-18).

Transferuri și numiri
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleț a procedat la următoarele transferuri și numiri de preoți în Dieceza de Iași, care vor intra în vigoare începând cu 1 august: transferuri și numiri de vicari: pr. Narcis-losif Budău - Sagna, pr. Cezar Chelaru-Dămoc - Fărcășeni, pr. Flavian Ciuciu - Pustiana, pr. Corneliu Cucuteanu - Faraoani, pr. Toma Dămătărc - Iugani, pr. Claudiu-Ignațiu Doboș - Bacău "Sfântul Nicolae" și capelan pentru Spitalele din Bacău, pr. Vlad-Adrian Lorenț - Focșani, pr. Alexandru Percu - Roman "Sfânta Tereza", pr. Leon Pișta - Barticești, pr. Iulian Sescu - Suceava, pr. Adrian Talaz - Săbăoani "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", pr. Paul-Alexandru Vîrgă - Iași "Sfânta Tereza"; neoprezbiteri: pr. Anton Bârlescu - Bijghir, pr. Andrei Blaj - Cleja "Sfântul Francisc", pr. Adrian-Alexandru Bortă - Onești "Sfinții Apostoli Petru și Paul", pr. Iustin Burcă - Mărgineni, pr. Ciprian Fechetă - Iași "Adormirea Maicii Domnului"; alte numiri: pr. Ricardo Dominic Baciu - formator la Seminarul din Bacău, pr. Claudiu Bulai - redactor în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale, pr. Richard Mihai Gundel - formator la Seminarul din Bacău; studii: pr. Andrei-Cornel Gherghel, pr. Tiberiu-Raimond Iancu, pr. Gabriel-Cătălin Păuleț.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat