Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Cu bunicii și vârstnicii
"Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50) este tema mesajului transmis de Sfântul Părinte pentru cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor, care va fi anul acesta în ziua de 23 iulie. Departamentul pentru laici, familie și viață invită diecezele, parohiile, asociațiile și toate comunitățile să marcheze această zi cu o solemnă celebrare euharistică împreună cu bunicii și vârstnicii, invitându-i pe tineri să meargă în vizită la bătrânii singuri din propria comunitate.

Reîntâlnire cu papa
Un grup de pelerini care fac parte din Uniunea Mamelor Milostive Creștine din Dieceza de Iași, la inițiativa sorei Elisabeta din Congregația "Misionarele Pătimirii lui Cristos" din Butea, au făcut un pelerinaj la Roma între 5 și 8 iunie. Au fost însoțiți de preoții Alois Bulai, Ionuț Imbrișcă și Gabriel Sascău. Momentul culminant a fost întâlnirea cu Papa Francisc, după audiența generală din 7 iunie, în Piața "Sfântul Petru", fiind prilejul reîntâlnirii papei cu bunica Anica, aflată în grupul de pelerini, cea care ținuse un copilaș în brațe la vizita Sfântului Părinte la Iași în ziua de 1 iunie 2019.

Dirijor
Concertul de master susținut de pr. Marcel Balint, OFMConv., a avut loc în ziua de 30 mai, în Bazilica "Sfinții Doisprezece Apostoli" din Roma și a constituit împlinirea unui parcurs de formare muzicală prin dirijarea orchestrei și a corului polifonic din cadrul Institutului Pontifical de Muzică Sacră. Auditoriului i-au fost prezentate operele "Magnificat" în Re major, BWV 243, de J.S. Bach și "Missa Solemnis" în Do major, KV 337 de W.A. Mozart. Pentru prima dată în cadrul unei astfel de examinări a fost executată o piesă compusă de unul dintre candidați - Te Deum pentru soliști, cor și orchestră, compus de către pr. Marcel.

Întâlnire aniversară
La Ciofliceni, în zilele de 27 și 28 mai, Fraternitatea Shalom din Bacău a Comunității Magnificat a participat la Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat din România care a sărbătorit împlinirea a 20 de ani de existență în țara noastră. Liturghia din prima seară a fost prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, printre concelebranți fiind: PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, și pr. Francisc Ungureanu, director Angelus TV. Alături de membrii celor cinci fraternități din România ale Comunității Magnificat, din orașele: Alba-Iulia, Bacău, București, Popești-Leordeni și Râmnicu-Vâlcea, au participat la întâlnire grupurile de rugăciune din Pașcani, Sibiu, Cluj-Napoca și Brăila, precum și invitați din Brașov și Iași.

Tineri la Lisieux
În perioada 28 mai - 5 iunie, 42 de tineri din Dieceza de Iași au făcut un pelerinaj la Lisieux, locul unde Sfânta Tereza a Pruncului Isus a trăit și a murit la vârsta de 24 de ani. Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la nașterea sa și 100 de ani de la beatificare. Între locurile vizitate s-au înscris Paris, Chartres, Alençon - locul nașterii sfintei, bazilica închinată Sfintei Ana din Sainte-Anne-d'Auray, Mont-Saint-Michel. Punctul culminant al pelerinajului a fost Lisieux, unde au vizitat Mănăstirea Carmel, bazilica și catedrala. Au urmat catedrala din Rouen și sanctuarul Bonsecours. I-au însoțit în pelerinaj pr. Eduard-Cristian David, pr. Alexandru Percu și pr. Cristian Diac.

Adunare generală
În perioada 13-17 iunie, la Roma, a avut loc adunarea generală a Consiliului General Internațional al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" (SSVP). La această întâlnire au participat președinți din toată lumea, țara noastră fiind reprezentată de Ana Doboș, președinte național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul". A fost ales cel de-al 17-lea președinte, Juan-Manuel Buergo Gómez, din Spania. Succesiunea se va face pe 9 septembrie, la Paris, când este sărbătorit Fericitul Frederic Ozanam.

Printre români
Credincioșii catolici români din zona de est a Londrei au sărbătorit duminică, 18 iunie, cel de-al doilea hram al comunității românești, "Preasfânta Inimă a lui Isus", din Parohia "Saint Anne Line", South Woodford. Celebrarea euharistică a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în Marea Britanie, care a ținut predica în limba română. Acesta a fost însoțit de secretarul Excelenței Sale, pr. Nathan Horne. Au concelebrat pr. Bartolomeu Blaj, parohul comunității, pr. Cristian Bălănean, din partea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, și diaconul parohiei engleze, Alan Maire, care a vestit, pentru prima dată, sfânta evanghelie în limba română. În aceeași zi, la Libourne (Franța), la Liturghia din Biserica "Sfântul Ferdinand", comunitatea românilor catolici, păstorită de pr. Valerian Enășcuț, s-a bucurat să-l aibă ca oaspete pe ÎPS Jean-Paul James, arhiepiscop de Bordeaux.

Noul episcop de Lugoj
PF card. Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe PS Ioan-Călin Bot, în prezent episcop titular de Abritto și administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Lugoj. Înscăunarea noului episcop eparhial va avea loc joi, 20 iulie, în sărbătoarea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. PS Ioan-Călin, născut în anul 1970 și hirotonit preot în anul 1995, a fost din 2020 episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat