Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Papa Ioan al XXII-lea

de pr. Petru Ciobanu

La 20 aprilie 1314 se stingea Papa Clement al V-lea, cel care a mutat reședința papală la Avignon (Franța). A fost nevoie de doi ani ca să-i fie ales un urmaș, și acesta a fost Papa Ioan al XXII-lea.

Noul papă ales, pe numele său Jacques Dueze, s-a născut în anul 1244 în orașul Cahors din Franța, într-o familie de burghezi, fiind primul dintre cei cinci copii ai lui Arnaud Dueze și ai lui Hélene de Béraldi. A învățat la școala dominicanilor din orașul natal, după care a studiat dreptul la Universitatea din Montpellier și teologia la Universitatea din Paris, luându-și doctoratul în drept la Universitatea din Orléans. După hirotonire, a îndeplinit mai multe oficii ecleziastice, printre care și cea de canonic al Catedralei "Sfântul Front" din Périgueux. La 4 februarie 1300, Papa Bonifaciu al VIII-lea l-a numit episcop de Fréjus, fiind consacrat la 5 septembrie același an. După opt ani, a fost chemat la Neapole de regele Carol al II-lea de Anjou, aici îndeplinind funcția de cancelar. La 18 martie 1310, a fost numit episcop de Avignon, iar la 23 decembrie 1312, Clement al V-lea l-a creat cardinal cu titlul de "Porto și Santa Rufina". A fost ales al 196-lea urmaș al Sfântului Petru la 7 august 1316, la vârsta de 72 de ani, fiind încoronat cu tiara pontificală la 5 septembrie, în catedrala din Lyon.

Și-a stabilit reședința la Avignon, în palatul episcopal, pe care a început să-l adapteze noii sale demnități de palat papal. Admirator al artelor, a chemat la Avignon cei mai renumiți artiști ai timpului pentru înfrumusețarea noii reședințe. Bun administrator, a refăcut rapid finanțele papalității, fiind supranumit "papa bancher". A declarat eretică afirmația franciscană despre sărăcia absolută a lui Isus și a apostolilor și l-a depus din funcția de ministru general al fraților minoriți pe Michele da Cesena. A intrat în conflict cu împăratul Ludovic de Bavaria, pe care l-a excomunicat. Drept răspuns, Ludovic de Bavaria a intrat în Roma, l-a declarat pe papă decăzut din demnitatea de pontif și a convocat o adunare, care l-a ales pe antipapa Nicolae al V-lea.

În domeniul spiritual, Ioan al XXII-lea a introdus procesiunea din solemnitatea Trupul și Sângele Domnului și solemnitatea Preasfintei Treimi; a prescris recitarea zilnică, la apus, a Îngerului Domnului; a declarat erezie vrăjitoria, magia și alchimia și a înființat Tribunalul Sfintei Rote. A fost un promotor zelos al misionarismului, trimițând numeroși dominicani și franciscani în Orientul Mijlociu și Asia. A ridicat la cinstea altarelor și trei sfinți: pe Ludovic de Anjou, episcop franciscan de Toulouse, pe Toma de Cantilupe, episcop de Hereford, și pe Toma de Aquino.

În 1318, Papa Ioan al XXII-lea a înființat la Caffa, în Crimeea de azi, o dieceză, numindu-l episcop, la 22 februarie 1322, pe franciscanul Ieronim. În hotarele noii episcopii intrau și teritoriul Moldovei, după cum rezultă din indicațiile limitelor episcopiei: "De la orașul Varia (= Varna) în Bulgaria până la Saray (= Astrahan) inclusiv, în lungime, și de la Marea Pontică (= Neagră) până în țara rutenilor (= Galiția), în lățime". Sub jurisdicția episcopului de Caffa s-au aflat și catolicii din Cetatea Albă. După anul 1330, pierzând suzeranitatea asupra Țării Românești, regele Ungariei, Carol Robert, i-a cerut lui Ioan al XXII-lea să restabilească Episcopia Milcoviei prin numirea franciscanului Vito de Monteffereo, capelanul regelui maghiar, episcop de Milcovia. Însă intenția, agreată de Ioan al XXII-lea, nu a putut fi realizată, pentru că regiunea era încă sub ocupație tătară.

Papa Ioan al XXII-lea a murit la 4 decembrie 1334, la vârsta de 90 de ani, fiind înmormântat în Catedrala "Notre-Dame des Doms" din Avignon.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat