Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ziua Mondială a Tineretului. O nouă aventură la Lisabona

Maria, influencer al lui Dumnezeu

de pr. Felix Roca

Sfârșitul lunii iulie va fi începutul unei noi aventuri a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT). De data aceasta în Portugalia, la Lisabona.

Începând cu 25 iulie, sute de mii de tineri se vor revărsa spre parohiile din întreaga Portugalie pentru a trăi împreună "Zilele în Dieceze" (25-31 iulie), ca mai apoi să se reunească la Lisabona (1-6 august) și să celebreze bucuria credinței tinere, după modelul tinerei din Nazaret: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Va fi prima ZMT după pandemie și tocmai de aceea Papa Francisc și-a exprimat convingerea că va fi un nou început nu numai pentru tinerii care vor fi prezenți, ci și pentru întreaga omenire: "În aceste ultime timpuri așa de dificile, în care omenirea, deja încercată de trauma pandemiei, este sfâșiată de drama războiului, Maria redeschide pentru toți și îndeosebi pentru voi, tineri ca și ea, calea proximității și a întâlnirii. Sper și cred cu putere că experiența pe care mulți dintre voi o vor trăi la Lisabona în august va reprezenta un nou început pentru voi, tinerii, și - cu voi - pentru întreaga omenire".

Maria este o femeie tânără care s-a lăsat copleșită de noutatea lui Dumnezeu. Prin ea, Dumnezeu a ales să reînnoiască lumea și istoria. Maria este icoana unei Biserici tinere, în mișcare, care, la rândul ei, ne conduce pe căile viitorului, deschise de Duhul Sfânt. ZMT va purta această noutate a lui Dumnezeu, dacă tinerii care vor participa vor oferi Bisericii și lumii o mărturie de comuniune. Într-o lume sfâșiată de violență, conflicte și războaie, tinerii pot dovedi că știu să creeze relații solide, să acționeze împreună, să facă echipă, să facă parte dintr-o Biserică care este chemată să fie familia lui Dumnezeu. ZMT va fi o nouă ocazie ca tinerii să învețe să trăiască viața cu deschidere față de orice persoană, asemenea lui Cristos care s-a îndreptat spre cei marginalizați, spre cei "mici", fără a exclude pe nimeni, privilegiindu-i în special pe cei mai dezavantajați și problematici. În privința aceasta, Biserica va avea o nouă dovadă că tinerii nu sunt "o problemă", ci o "resursă". ZMT va face apel la vocația fiecărui tânăr. Vocația este dăruirea unui sens și a unei destinații demne existenței umane. De aceea, Papa Francisc spune că "marea întrebare" care trebuie adresată fiecărui tânăr este "pentru cine sunt eu?". Această întrebare luminează viața, deoarece pretinde un răspuns care să se concretizeze în dăruirea de sine, singura cale către o fericire autentică și durabilă. Iar acest lucru îi privește cu adevărat pe toți tinerii, nimeni nu este exclus! ZMT le va aminti tinerilor că viața lor este o misiune, dorită de Dumnezeu tocmai pentru că are încredere în ei și investește în ei. Așadar, ZMT va purta noutatea lui Dumnezeu în inimile tinerilor care se vor lăsa transformați de comuniune, deschidere, vocație și misiune.

Dieceza de Iași nu va lipsi de la această mare aventură. Asemenea Mariei, se vor ridica și vor porni în grabă 64 de pelerini, dintre care trei preoți și o soră. Vor trăi "Zilele în Dieceze" în comunitatea Gaviăo din Dieceza de Portalegre-Castelo Branco și vor avea imensa bucurie de a o vizita pe Fecioara Maria la Fatima.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat