Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Sfârșit de an școlar pentru copiii ucraineni

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași alături de refugiații ucraineni

de Petronela Maftei

Pe 1 septembrie 2022, a sunat clopoțelul de început de an școlar pentru copiii refugiați din Ucraina. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a pus la dispoziția copiilor ucraineni două săli pentru cei din învățământul primar, pentru a învăța în limba maternă, și tot ceea ce este necesar parcursului educațional.

Până în prezent, peste 40 de copii au fost îndrumați de către specialiști ucraineni să înțeleagă și să învețe mai ușor și mai bine lecțiile din programa școlară postată pe platforma ucraineană pentru învățământ online.

În continuarea acestui program, s-au desfășurat activități de tip after-school. La centrul de zi, copiii au fost sprijiniți prin diferite metode să facă față situațiilor de risc cu care se confruntă: susținere spirituală și psihologică, activități de integrare, activități care au ca scop dezvoltarea inteligenței emoționale, socializare și recreere, dezvoltarea abilităților de viață independentă, dezvoltarea imaginației creative, cooperarea și comunicarea în cadrul unui grup, dezvoltarea simțului de solidaritate față de cei aflați în nevoie, a răbdării și a perseverenței, petrecerea timpului într-un spirit relaxant și recreativ, dezvoltarea competențelor artistice, creșterea stimei de sine, dezvoltarea simțului de empatie față de aproapele, activități sportiv-recreative, învățarea limbii engleze și române. Copiii au avut parte, de asemenea, de o masă caldă zilnic și au participat alături de beneficiarii români la diferite activități, evenimente, au mers împreună în excursii și tabere.

Împreună am reușit să scriem pe parcursul acestui an școlar povești minunate, cu amintiri memorabile ce vor rămâne veșnic întipărite în inimile micuților noștri.

Pe 15 iunie, a avut loc festivitatea de încheiere a activităților socio-educaționale, care a fost marcată printr-o serbare și momente deosebite. Copii, părinți, baloane, flori, costume tradiționale, tort, bucurie și emoții. Acestea au fost caracteristicile unei zile minunate, de poveste. O poveste spusă de către copiii ucraineni care au fugit din calea războiului pentru a trăi cu speranța unui viitor mai bun. S-au creat amintiri și s-a uitat, măcar pentru o vreme, de suferința cauzată de războiul din Ucraina.

Pe perioada verii, continuă activitățile socio-educaționale dedicate copiilor ucraineni, activități ce debutează cu o tabără de vară la munte alături de beneficiarii Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco Iași. Începând cu luna septembrie, activitățile se vor desfășura în cadrul programului de tip after-school, deoarece copiii vor învăța la școlile de stat.

Continuăm, de asemenea, activitățile în cadrul Centrului de servicii sociale pentru refugiați Iași prin oferirea de servicii de sprijin și integrare pentru persoanele refugiate. Învățăm să trăim împreună în armonie, cu respect reciproc și demnitate pentru toate ființele umane.

Întreaga activitate destinată refugiaților se desfășoară în cadrul Programului de Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale, ce face parte din programul național cu același nume, implementat de Confederația Caritas România.

Aducem mulțumiri deosebite Confederației Caritas România pentru sprijinul oferit Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași în implementarea proiectelor dedicate refugiaților ucraineni. Mulțumirile noastre se îndreaptă, de asemenea, către toți binefăcătorii, angajații și voluntarii implicați în activitățile dedicate copiilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat