Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Doctor, surfist, seminarist, slujitor al săracilor

de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței

În cadrul audienței din 20 mai, Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului privind virtuțile eroice ale slujitorului lui Dumnezeu Guido Vidal França Schäffer, seminarist.

Guido s-a născut pe 22 mai 1974 la Volta Redonda (Rio de Janeiro, Brazilia), dintr-o familie de origine germană. Tatăl era medic, iar mama era foarte implicată în cadrul Parohiei "Nossa Senhora de Copacabana".

În perioada 1993-1998, Guido a urmat cursurile Facultății de Medicină. Concomitent, frecventa grupul de rugăciune carismatică Cançăo Nova (Cântare nouă). În anul 1998, împreună cu logodnica sa și cu un preot, a inițiat în parohie grupul de rugăciune Focul Duhului Sfânt.

Între 1999-2001, a urmat un curs post-universitar la spitalul "Sfânta Casă a Milostivirii" din Rio, iar din 2001 a fost angajat de către acest spital. Pentru Guido, credința era esențială. Adesea, colegii au constatat că trăia conform credinței sale, exercitând dreptatea și caritatea. Datorită iubirii cu care se apropia de pacienți, a fost implicat în echipa de Pastorație Sanitară. Visând la viitorul său, se vedea căsătorit cu logodnica sa, profesând meseria de medic. În timpul liber făcea surfing, profitând de ocazie pentru a sta între tineri și a le vorbi despre Isus.

În urma unei reculegeri spirituale, a început să-i ajute pe săracii din Rio de Janeiro, vizitându-i în cartierele periferice împreună cu Misionarele Carității și oferindu-le serviciul medical. În afară de tratamentul medical, oferea sprijin spiritual, reușind să-i conducă pe săraci și la primirea sacramentelor.

După ce a participat la Întâlnirea Familiilor cu ocazia vizitei Sfântului Ioan Paul al II-lea la Rio de Janeiro (1997) și apoi în Europa, cu ocazia beatificării protomartirilor brazilieni (2000), a înțeles că vocația sa este alta: preoția.

Continuând activitatea în clinică și pe cea de medic voluntar, a urmat studiile de filozofie (2002-2004) și de teologie (2006-2007) la Mănăstirea "Sfântul Benedict" din Rio de Janeiro. Continua să frecventeze grupurile de rugăciune, să se dedice evanghelizării și voluntariatului. Era admirat pentru iubirea sa arzătoare față de Euharistie și pentru stilul său simplu de rugăciune. Fidel Rugăciunii Orelor și Rozariului, se ruga zilnic și trei "Bucură-te Marie" pentru a cere puterea de a persevera în drumul sfințeniei. Între modelele sale spirituale erau sfinții Francisc din Assisi, Pius din Pietrelcina și Tereza de Calcutta.

În anul 2008, a intrat în Seminarul diecezan din Săo José (Rio de Janeiro) pentru a trăi cei doi ani de viață comună necesari înainte de a primi hirotonirea sacerdotală. Pe 1 mai 2009, în timp ce făcea surfing împreună cu fratele său și cu alți prieteni, a fost lovit la cap de placa de surf, a leșinat și s-a înecat.

Guido a trăit o profundă prietenie cu Domnul și o slujire pasionată a celor săraci și suferinzi. Încă de tânăr a devenit un punct de referință datorită spiritului de rugăciune, a cunoașterii textelor biblice din memorie și a entuziasmului cu care vorbea despre Dumnezeu. Orice întâlnire de rugăciune și orice activitate de voluntariat erau pentru el ocazie de a-l vesti pe Cristos și de a răspândi evanghelia. Chiar și atunci când oferea lecții de surfing, obișnuia să înceapă antrenamentul cu o rugăciune împreună cu elevii săi.

Etapele fundamentale ale discernământului vocațional au fost: angajarea în viața spirituală, alegerea celor săraci, pelerinajele în Europa și participarea la Zilele Mondiale ale Tineretului.

Încredințăm mijlocirii venerabilului Guido pe toți tinerii care vor participa anul acesta la Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona, ca această celebrare să devină o ocazie de a asculta glasul lui Dumnezeu care le vorbește despre mărturie și împărtășirea credinței.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat