Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Zece ani de Preoție, nouă ani ca misionar

Interviu cu pr. Aurelian Herciu, realizat de pr. Claudiu Bulai

Anul acesta, cei hirotoniți în anul 2013 au împlinit 10 ani de Preoție. Dintre aceștia, este unul care are "vechimea" de misionar aproape cât cea de Preoție. Vă oferim în acest număr al revistei un interviu cu un preot misionar tânăr, dar cu "vechime". Pr. Aurelian Herciu s-a născut în Dieceza de Iași, a fost hirotonit preot în Arhidieceza de București și slujește ca preot misionar în Dieceza de Marsabit (nordul Kenyei).

- Aveți zece ani de Preoție, dintre care nouă i-ați petrecut în misiune în Kenya (Africa). Cum s-a născut această dorință de a fi preot misionar?

La început, a fost planul bunului Dumnezeu. De la el am primit darul vieții, darul chemării la Sfânta Preoție și vocația misionară. Dorința de a fi misionar s-a născut atunci când i-am întâlnit pe preoții misionari (pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mîrț) care, atunci când eram în seminar, veneau și ne împărtășeau experiența lor misionară. Apoi, a fost acest gând care a încolțit în inima mea de a dărui și celorlalți ceea ce Dumnezeu mi-a oferit. Consider că bunul Dumnezeu m-a înzestrat cu multe daruri (printre care și acela de a învăța limbi străine și de a trăi printre alte popoare). Așa am ajuns preot misionar.

- Când spunem Kenya, mulți dintre noi se gândesc la o țară îndepărtată. Vorbiți-ne despre acele locuri și despre credința oamenilor de acolo.

Este adevărat! Kenya este o țară îndepărtată și totuși aproape, prin credința comună pe care o împărtășim. Kenya este o țară majoritar creștină, iar credința oamenilor în Dumnezeu este foarte puternică. Chiar dacă Dieceza de Marsabit (nordul Kenyei), acolo unde slujesc misionarii români (pr. Claudiu Iștoc, pr. Cristian Pișta și pr. Ștefan Lenghen), este zonă de deșert și zonă de primă evanghelizare (anul viitor se împlinesc 60 de ani de când au fost încreștinați), credința oamenilor este una vie și plină de entuziasm. Dacă la început primii misionari mergeau în Kenya pentru a-i învăța pe cei de acolo credința, treptat au descoperit că oamenii locului îi învață pe ei. Din punct de vedere uman și spiritual, Kenya este o țară foarte bogată.

- "Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura!" (Mc 16,15), ne spune Isus. În secolul al XXI-lea mai sunt oameni care n-au auzit de Cristos cel înviat? Ați avut ocazia să fiți primul misionar într-o nouă zonă de misiune?

Da, în zilele noastre mai sunt oameni care nu au auzit de Isus. Mergând prin satele misiunii (Parohia Hurri Hills, în care slujesc, are 13 filiale), am întâlnit oameni care nu știu ce este crucea și cine este cel răstignit pe cruce. Faptul de a fi misionar într-o zonă de primă evanghelizare (oameni care aud pentru prima dată vestirea evangheliei) este un mare dar și o mare binecuvântare. În timpul Vigiliei Pascale, când am botezat zeci de catecumeni, simțeam o bucurie unică: aceștia au devenit copii ai lui Dumnezeu și au primit mântuirea, viața veșnică.

- Cu ce vă ocupați în misiunea dumneavoastră?

Activitățile pe care le desfășurăm în misiune sunt multe: evanghelizare, cateheză sacramentală, Liturghii, rugăciune, proiecte educaționale, promovare umană și socială. Dintre toate consider că cea mai importantă este rugăciunea și celebrarea sacramentelor, adică să-i aducem pe oameni mai aproape de Dumnezeu. Restul activităților sociale le pot face și celelalte ONG-uri. Riscul de a deveni un realizator de proiecte sociale este mare pentru un misionar. Eu caut ca Dumnezeu și partea spirituală să fie pe primul loc în munca misionară.

- Când vă gândiți la anii aceștia petrecuți în misiune, care ar fi amintirea sau experiența care vă rămâne întipărită în minte?

Dacă ar fi să relatez momentele de care am rămas impresionat în toți acești ani de misiune, ar fi multe. Aș dori să mă opresc, mai ales, asupra unei experiențe. Anul trecut pregăteam împreună cu credincioșii și cei de la Caritas un proiect pentru săparea unei fântâni în misiune (în ultimii trei ani a fost o secetă prelungită; singura sursă de apă în parohie este apa de ploaie). La derularea acestui proiect contribuia și un comitet format din credincioși și alți lideri locali. La una dintre întâlniri, un lider tradițional mărturisea că înainte era împotriva Bisericii și nu era de acord cu săparea fântânii. Văzând însă în acești patru ani de când s-a înființat Parohia Hurri Hills (la 16 iunie 2019) cum ajută Biserica în comunitate, el a devenit un susținător convins al proiectului. De asemenea, la întâlnirile pentru derularea proiectului fântânii, un lider musulman spunea că preotul din misiune îi ajută pe toți oamenii, neținând cont de religia lor. Pentru el, preotul era ca Isus. Le spunea credincioșilor să nu caute un alt Isus. Astfel de momente îmi dau speranță și mă împlinesc în munca misionară.

- Povestiți-ne și un fapt mai inedit pe care l-ați trăit în acești ani.

Aici aș povesti una dintre cele mai frumoase binecuvântări pe care le-am primit. În misiune, când plecăm la drum, ne asigurăm mereu că am pus apă în mașină. Pentru oameni, mai ales în misiune, apa este vitală. Într-o zi, când mă întorceam din capitală, am pus mai multă apă în mașină, știind că voi întâlni pe drum mici păstorași care vor cere apă. Așa a și fost. Când mă apropiam de Marsabit, am întâlnit mulți copii cu animale cerând apă pe arșița zilei. După ce i-am dat un bidon cu apă unuia dintre ei, am primit cea mai frumoasă recunoștință: "Dumnezeu să te binecuvânteze!". Această binecuvântare a fost un mare dar. Venea de la un copil pe care nu îl cunoșteam, într-un loc și într-un moment cu totul neașteptat.

- Ce ar putea face cititorii noștri pentru misionari?

Contribuția pe care cititorii dumneavoastră, dragii noștri credincioși, o pot aduce muncii misionare este mare: rugăciunea, susținerea financiară, voluntariatul în misiune și, mai ales, promovarea misionară. Papa Francisc ne spune că suntem misionari atunci când descoperim iubirea lui Dumnezeu pentru noi. El îi invită pe credincioși (mai ales pe cei bolnavi) să ofere suferința lor pentru misiuni. Fiecare dintre noi, acolo unde este, poate fi misionar, dacă dă mărturie despre iubirea lui Dumnezeu în viața lui. Suntem misionari atunci când iubim.

- La final, vă rog să lăsați un mesaj cititorilor noștri.

Dragi prieteni, vă mulțumim mult pentru rugăciunea și contribuția pe care le oferiți pentru misiuni și opera misionară. Avem nevoie de dumneavoastră în munca misionară. Sunteți importanți pentru noi și de neprețuit. Misionar sunt eu, tu, mic și mare, fiecare dintre noi. Vă purtăm în rugăciunile noastre. Dumnezeu să vă binecuvânteze!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat