Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

12 noi preoți în Biserica lui Cristos

de pr. Adrian Blăjuță

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, 12 diaconi au fost hirotoniți întru Preoție prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, sâmbătă, 24 iunie, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

La Liturghia de hirotonire, PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, PS Salvador Giménez Valls, episcop de Lleida, Spania, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, pr. Leon Budău, custode al Fraților Minori Capucini din România, pr. Fabian Pitreț, directorul Seminarului "Don Orione" din Iași, formatori și profesori de la seminarii, preoți din țară și străinătate. Aproape 190 de preoți au concelebrat. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, precum și mulți credincioși.

Cântarea a fost susținută de corul mare al catedralei și corul Seminarului Mare din Iași, dirijat de pr. Robert Râtan și susținut la orgă de Octavian Bișoc.

Ca pregătire pentru acest moment special, diaconii diecezani și franciscani au făcut exerciții spirituale, conduse de pr. Sebastian Bilboc, în perioada 14-20 iunie, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

După proclamarea evangheliei, fiind invitați să se apropie de altar, cei 12 candidați au răspuns "Prezent!" la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Iosif Păuleț, care a vorbit despre solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare care pune în lumină un om ca și noi, deosebit de important în planul lui Dumnezeu de mântuire, întrucât este înaintemergător al lui Mesia. Făcând referire la cei 12 diaconi, episcopul a spus că putem vedea în ei răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunile tuturor credincioșilor pentru chemări la Sfânta Preoție și la viața consacrată.

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la Preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Anton Bârlescu, în numele tuturor preoților nou sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării. Iar apoi, alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

PS Iosif Păuleț a transmis un gând de recunoștință tuturor celor prezenți la sărbătoare și i-a încurajat pe noii preoți să fie statornici în slujirea pe care o încep.

Duminică, 25 iunie, noii preoți de la Seminarul Diecezan din Iași și de la Seminarul Franciscan din Roman au celebrat în seminariile în care s-au format o Liturghie de mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul primit în formarea lor.

* * *

- Pentru Dieceza de Iași: pr. Anton Bârlescu (Adjudeni), pr. Andrei Blaj (Gherăești), pr. Adrian-Alexandru Bortă (Lespezi), pr. Iustin Burcă (Oțeleni), pr. Ciprian Fechetă (Adjudeni).

- Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali: pr. Andrei Bejan (Pildești), pr. Ionuț-Iulian Cherecheș (Butea), pr. Claudiu Frâncu (Faraoani), pr. Cristian Iștoc (Gherăești), pr. Iulian-Robert Țâmpu (Luizi-Călugăra).

- Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini: pr. Lucian Dămoc (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

- Pentru Congregația "Don Orione": pr. Silviu Dumea (Tămășeni).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat