Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

de av. Mihaela Ciobanu

D.M. (Iași). "În perioada 1985-2001, am lucrat la Fortus SA, în funcția de rectificator, fiind reținută în cartea de muncă grupa a II-a de muncă. Pentru perioada menționată mi-a fost eliberată și o adeverință de unitatea angajatoare prin care se reține că am lucrat 100% în grupa a II-a de muncă, în condiții toxice, fiind plătite către stat toate contribuțiile legale. În luna martie, am depus cererea de pensionare, dar prin decizia de pensionare se menționează că nu va fi avută în vedere adeverința eliberată de angajator, considerându-se că am lucrat în condiții normale de muncă. Ce pot face pentru a-mi fi recunoscută grupa a II-a de muncă?"

Potrivit art. 139 al. 1 din Legea 127/2019, decizia de pensionare emisă de Casa Județeană de Pensii Iași poate fi contestată în termen de 45 de zile de la data comunicării, la Tribunalul Iași, termenul urmând a fi calculat după data poștei înscrisă pe plic. În cazul în care decizia de pensionare nu este contestată în termenul legal, aceasta este definitivă, contestarea acesteia peste termenul prevăzut de lege fiind tardivă.

Prin contestația formulată împotriva deciziei de pensionare se va solicita anularea actului emis de Casa Județeană de Pensii și obligarea acesteia să emită o altă decizie de pensionare prin care să fie obligată să fie valorificată și adeverința care atestă că ați lucrat în grupa a II-a de muncă și nu în condiții normale. Menționăm că adeverința emisă de angajator trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 125 din HG nr. 257/2011 care prevede că: "Angajatorii sau orice alți deținători de arhive sunt direct răspunzători, în condițiile legii, de legalitatea, exactitatea și corectitudinea datelor, elementelor și informațiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deținute, în adeverințele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie".

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 126 al. 1 și 6 din HG nr. 257/2011, adeverințele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I și/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa 14, numai pe baza documentelor verificabile aflate în evidențele angajatorilor sau ale deținătorilor legali de arhive. Pentru a putea fi valorificată, adeverința menționată la al. 1 se completează în mod obligatoriu la toate rubricile prevăzute.

Petru Frenț (Corhana). Din copiile actelor pe care le-ați comunicat pe adresa redacției rezultă că pe numele bunicului a fost eliberat un titlu de proprietate pentru suprafața de 2 ha și 8.900 mp teren, din care 5.800 mp teren în intravilan. Din suprafața din intravilan a fost vândută suprafața de 900 mp pe care era amplasată casa bunicului, rămânând în indiviziune suprafața de 4.900 mp teren în locul denumit "Cioate". Pe o parte, din această suprafață de teren precizați că tatăl dv. A edificat între anii 1974 și 1984 o casă de locuit, respectiv o bucătărie, bunuri care sunt, în prezent, în posesia dv. De asemenea, ați mai comunicat un extras de pe o hotărâre judecătorească (probabil este o hotărâre și ar fi fost corect să xeroxați tot dispozitivul hotărârii) din care rezultă că a fost atribuit moștenitorilor bunicului dv., adică și tatălui dv., suprafața de teren înscrisă în titlul de proprietate, inclusiv o suprafață de 5.400 mp teren arabil situat în punctul numit "Cioate".

Față de actele comunicate de dv. Și susținerile din scrisoare, considerăm că în mod greșit a fost eliberat titlul de proprietate pe numele bunicului pentru suprafața pe care tatăl dv. A edificat casa, acesta trebuia eliberat pe numele proprietarului imobilului. Dar, în situația în care nu a cerut anularea titlului de proprietate și s-a făcut un partaj succesoral, urmează să fie executată hotărârea, așa cum a dispus instanța de judecată. Probabil în dosarul din care ați depus extrasul s-a efectuat și o expertiză topometrică care a identificat terenurile și a precizat atât categoria de folosință, cât și suprafața reală măsurată. Dacă s-au strecurat erori în hotărâre, poate fi cerută o îndreptare eroare materială, în sensul că va fi trecut teren în intravilan, în loc de extravilan, cum s-a reținut în hotărâre.

Dacă imobilul este edificat pe terenul înscris în titlul emis pe numele bunicului, singura soluție este să faceți partajul succesoral după acesta și să cereți să vă fie atribuită suprafața de 400 mp teren din sola 3, parcela 88/1. Pentru terenul deținut în plus care nu este trecut în actul de proprietate, puteți cere constatarea unui drept de proprietate prin uzucapiune.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat