Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Viitorul an pastoral
La inițiativa pr. Daniel Iacobuț, vicar episcopal și coordonator al Secțiunii "Pastorație" din cadrul Curiei Diecezane de Iași, în zilele de 28 și 29 aprilie a avut loc o întâlnire de lucru la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT), prilejuită de proiectarea anului viitor pastoral, a temei și a conținutului lui.

Concurs interjudețean
Etapa interjudețeană a Concursului de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici" a avut loc sâmbătă, 13 mai, la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII "Alexandru Ioan Cuza" din Bacău. Evenimentul a fost organizat pe trei secțiuni: cunoștințe religioase (clasele V-VIII), eseuri/poezie/ teatru (clasele IX-XII) și desen (toate clasele). Tematica a fost: "Uniți în Duhul Sfânt". Au participat elevi veniți din Gura Humorului, Huși, Răducăneni, Ploscuțeni, Roman, Onești și Bacău.

Nouă ani
La împlinirea a nouă ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici pe Stadionul Municipal din Iași, miercuri, 17 mai, PS Iosif Păuleț a celebrat o Sfântă Liturghie în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, preoți din episcopie și de la seminar.

Jubilee
• Congregația "Don Orione" a marcat împlinirea a 25 de ani de prezență în Dieceza de Iași. Sâmbătă, 13 mai, a avut loc simpozionul "Educația ca expresie a carității", în cadrul căruia au vorbit PS Iosif Păuleț, pr. Valeriano Giacomelli și pr. Alessandro Lembo. A urmat campionatul de fotbal "Cupa Prieteniei", dintre cele opt echipe, cea victorioasă a fost echipa Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași. Un concert de muzică a marcat încheierea primei zile de sărbătoare. Duminică, 14 mai, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, alături de el fiind și episcopul emerit, PS Petru Gherghel. Sărbătoarea a continuat după prânz cu un moment de animare pentru tinerii orionini sosiți de la Oradea, București, Roman și Iași, încheindu-se cu adorația în fața Preasfântului Sacrament.
• Sora Ana Bolog, din Congregația "Surorile Benedictine ale Divinei Providențe", a celebrat jubileul de 25 de ani de profesiune călugărească în cadrul Liturghiei celebrate de pr. Cristian Blăjuț OFMConv., vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, duminică, 14 mai, în Biserica "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Satu Nou (NT).
• Iosefinii lui Murialdo din Roman au organizat, între 19 și 21 mai, o serie de evenimente menite să marcheze 150 de ani de la înființarea Congregației "Sfântul Iosif". Manifestările au debutat vineri, 19 mai, cu o serbare pregătită de copiii centrului afterschool din cadrul fundației; sâmbătă, 20 mai, a avut loc întâlnirea cu animatorii din mediul rural implicați în activitățile de la "Vara împreună"; duminică, 21 mai, s-a celebrat Liturghia solemnă a hramului comunității iosefine - o prezență de peste 20 de ani în Roman și în zonă.
• Surorile Maria Benchea și Cristina Petrișor din Congregația "Notre Dame de Sion" au sărbătorit 25 de ani de viață consacrată. Liturghia jubiliară a fost prezidată de PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, duminică, 14 mai, în Biserica "Calvaria" din Satu Mare. Dieceza de Iași, din care sunt originare aceste două surori și unde au slujit mulți ani, a fost reprezentată de pr. Egidiu Condac, pr. Anton Diacu și pr. Petru Beșleagă. Sr. Maria s-a născut în anul 1973, a intrat în congregație în anul 1995 și a făcut voturile perpetue în anul 2009. Sr. Cristina s-a născut în anul 1972, a intrat în congregație în anul 1995 și a făcut voturile perpetue în anul 2007. Ambele sunt din Adjudeni.

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în luna mai a celebrat Sfânta Liturghie la Institutul Teologic din Iași, la sfârșitul căreia au fost înmânate diplomele de bacalaureat în teologie pentru studenții, actualmente preoți, care au absolvit în anul 2022 (15), o Liturghie în comunitatea natală, Tămășeni, în solemnitatea Înălțarea Domnului (18) și una la Seminarul Mic din Bacău împreună cu ÎPS Miguel Maury Buendía, fostul nunțiu apostolic în România și Republica Moldova (25). A participat împreună cu PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel la sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România la Satu Mare (10-12), a făcut o vizită pastorală în Parohia Bălțați (19-21) și a conferit Mirul celor 55 de candidați în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași (28).

"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna mai Sfinte Liturghii în parohiile: Izvoarele, pentru comemorarea a cinci ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Tamaș (6); hramul Parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacău (7); sfințirea lucrărilor de la biserica din Valea Mică (8); Cacica, de Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași (13); Adjud, cu administrarea Mirului pentru 28 de candidați (14); Pietrosu, cu sfințirea capelei mortuare (18); Moinești, la începerea misiunilor populare (18); în catedrala din Iași, de Ziua Presei (21); Rădăuți, cu administrarea Mirului pentru 45 de candidați (28) și Adjudeni, în a doua zi de hram (29). S-a întâlnit cu preoții din promoțiile 2004 (17) și 2005 (25) la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Sărbătoarea copiilor
Sărbătoarea Copiilor va avea loc în ziua de 10 iunie, în fiecare decanat al Diecezei de Iași și astfel va dobândi un caracter diecezan. Tema întâlnirii este: "Aleargă la Isus!". Sărbătoarea Copiilor are menirea de a le oferi participanților o zi de bucurie în centrul căreia să fie întâlnirea cu Isus, prietenul lor cel mai bun. Copiii din parohiile fiecărui decanat vor fi împreună, se vor ruga, se vor juca, vor cânta, vor dansa împărtășind astfel bucuria de a fi copii ai lui Dumnezeu și prieteni ai lui Isus.

De 10 ani
S-au împlinit anul acesta 10 ani de când s-a tradus integral Biblia catolică în limba română. În Aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei din Iași a avut loc sâmbătă, 29 aprilie, o sesiune de comunicări științifice, moderată de pr. Ștefan Lupu, cu invitați din țară și din străinătate, catolici și de alte confesiuni creștine. La evenimentul organizat de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu, traducătorii Bibliei catolice în limba română, au fost prezenți PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit. Sărbătorirea a continuat în ziua următoare cu Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț în catedrala din Iași, avându-i alături pe PS Petru Gherghel, pr. Alois Bulai, care a rostit cuvântul de învățătură, și pr. Eduard Patrașcu, care la final a prezentat mulțumiri tuturor celor care au contribuit ca textul acestei traduceri să ajungă la oameni.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna mai, se numără: cursuri pentru logodnici la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (6 mai), la Iași (13 mai), la Bacău (20 mai) și Moinești (27 mai); Duminica familiei la Vladnic (7 mai) și întâlnire cu un grup de familii la Iași (27 mai).

Transferuri și numiri
Prin decrete episcopale, Preasfințitul Iosif Păuleț a procedat la următoarele transferuri și numiri de preoți în Dieceza de Iași, care vor intra în vigoare începând cu 15 iulie: transferuri și numiri de parohi: pr. Valentin Aenoaie - Cleja "Sfântul Francisc din Assisi", pr. Cristinel Alecu - Traian (Bc)**, pr. Ioan Balan - Bacău "Fericitul Ieremia Valahul", pr. Tiberiu Budău - Sascut Sat, pr. Vincențiu Burlacu - Bacău "Inima Neprihănită a Mariei"**, pr. Benone Butacu - Focșani*, pr. Marcelin Chelaru - Șcheia**, pr. Gabriel Ciobanu - Vizantea, pr. Claudiu Ciubotaru - Câmpulung Moldovenesc, pr. Mihai Iștoc - Fălticeni, pr. Florin-Ionuț Lucaci - Cotnari, pr. Paul-Cristian Niculăeși - Slănic Moldova*, pr. Eduard-Mihai Coșa - Trebeș, pr. Romică Sociu - Ștefan cel Mare; colaboratori parohiali: pr. Ioan Blaj sr. - Tecuci, pr. Ioan Păcurici - Bârlad; parohi emeriți: pr. Ionel Cobzaru, pr. Iosif Gherghelaș, pr. Mărin Temea; preoți "fidei donum": pr. Daniel Bordea - Pordenone (Italia), pr. Iosif Demeterc - Graz (Austria), pr. Ionuț Gabriel Giurgică - Cremona (Italia). Luarea în posesie canonică a parohiilor se va face fie duminică, 16 iulie, fie duminică, 20 august (*), fie duminică, 17 septembrie (**).

Sfânta Liturghie cu hirotonirea de preoți va avea loc în catedrala din Iași, sâmbătă, 24 iunie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat