Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Papa la Fatima
Papa Francisc se va deplasa la Lisabona, în Portugalia, pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2-6 august, cu o vizită la Sanctuarul Maicii Domnului de la Fatima pe 5 august. Călătoria de la Lisabona va marca cea de-a IV-a Zi Mondială a Tineretului pentru papa în vârstă de 86 de ani, după ce a participat la adunările catolice internaționale din Panama, Polonia și Brazilia. Ziua Mondială a Tineretului a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1985. Sărbătoarea, care durează o săptămână, atrage de obicei sute de mii de tineri.

Preoți la papa
Între 24 și 27 aprilie a avut loc la Roma întâlnirea unei părți a preoților care împlinesc anul acesta 25 de ani de preoție (promoția 1998), aproape toți provenind din Seminarul din Iași. Cel mai așteptat moment, la care au fost însoțiți de pr. Isidor Iacovici și pr. Anton Lucaci, a fost participarea la audiența generală de miercuri, la finalul căreia au avut privilegiul de a face o fotografie de grup cu Papa Francisc.

Pelerini la Budapesta
În cadrul unui pelerinaj organizat în perioada 28 aprilie - 1 mai de Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova, o delegație de 106 persoane a fost prezentă la Budapesta cu ocazia vizitei apostolice a Papei Francisc în capitala Ungariei. La pelerinaj au participat credincioși care iau parte cu regularitate la slujbele celebrate în limba maghiară în Bacău, veniți din localitățile Valea Seacă, Cleja, Ciucani, Gioseni, Dumbrăveni, Nicolae Bălcescu, Frumoasa, Coman, Oituz, Fundu Răcăciuni, Lespezi, Luizi-Călugăra, Arini, Somușca, Sascut, Pârgărești, Nicorești, Satu Nou (BC) și Bahna. Au mai participat și două grupuri mai mici, din Faraoani și Pustiana, numărul total al pelerinilor din Moldova fiind de aproximativ 150 de persoane.

La românii din Londra
PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, a efectuat o vizită pastorală în comunitățile romano-catolice de români din capitala Marii Britanii: Kingsbury (4-6 mai, unde a ținut misiuni populare, a conferit Mirul celor 15 candidați și Prima Sfântă Împărtășanie celor 22 de copii), Canning Town și South Croydon (7 mai) și South Woodford (8 mai). Vineri, 5 mai, s-a întâlnit cu cardinalul Vincent Nichols, cu PS Paul McAleenan, episcop auxiliar responsabil cu pastorația migranților, iar luni, 8 mai, cu PS Alan Williams, episcop al Diecezei de Brentwood, și cu Mons. Kevin Hale, vicar general.

Cetățean de onoare
PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, a primit vineri, 28 aprilie, titlul de ,,Cetățean de onoare al județului Bacău". Propunerea a venit din parte președintelui CJ, Valentin Ivancea, ca urmare a activității intense a PS Benoni în "ajutorarea persoanelor nevoiașe, aflate în suferință, a migranților, a celor abuzați și respinși de societate", concomitent cu activitatea eclezială.

Conferință
Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta a organizat, alături de Curia Generală a Fraților Minori Conventuali, conferința "Credință, caritate și martiriu. Venerabilul Martin Benedict și istoria fraților franciscani în România", avându-l ca invitat de onoare pe Eminența Sa cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților al Sfântului Scaun. La finalul evenimentului desfășurat la Roma, marți, 16 mai, Luminița Toncu, director de promovare al Romfilatelia, a prezentat produsul filatelic special dedicat Venerabilului Martin Benedict, lansat cu acest prilej, rezultat al colaborării dintre Romfilatelia și Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.

Familia și viața
Din 22 de țări s-au reunit cei 44 de participanți la întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul conferințelor episcopale europene, desfășurată între 8 și 10 mai la Ciofliceni. România a fost reprezentată de către ÎPS Aurel Percă, PS Iózsef Csaba Pál, pr. Fabian Măriuț, pr. Felician Tiba și Helena Costescu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat