Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Doamne, dă lumină ochilor mei!

de pr. Ioan Balan

Suntem creaturi iubitoare de lumină și ochiul nu se satură niciodată de ea! Cât de mult ne place lumina și cât de des o căutăm în desișurile lumii cu gust de mucegai!

Pentru a capta lumina, Creatorul ne-a înzestrat cu daruri minunate: ochii, micile ferestre ale sufletului. Ai cerut vreodată de la el lumină pentru pașii tăi? Când ai implorat-o de la Dumnezeu în tainițele cele mai ascunse ale inimii? Când am preferat-o întunericului și când ne-am lăsat umpluți de ea?

Omul nu are numai doi ochi, ci posedă mai multe perechi de ochi pe care le folosește pentru drumul propriu și pentru a-l hrăni pe celălalt cu dor de Dumnezeu.

Prima pereche de ochi este formată din cele două organe ale vederii, de formă globulară, așezate simetric în partea din față a capului. Cu acești ochi albaștri, negri, căprui sau verzi detectăm lumea înconjurătoare așa cum este ea: vedem chipurile oamenilor, formele de relief, fauna și flora, ne alegem stelele de pe cortina nopții, identificăm obiecte și fenomene, divizăm culorile, triem realitățile comune și detectăm lumea văzută...

A doua pereche de ochi aparține lumii neuronale; cu aceste daruri omul are capacitatea să opereze calcule matematice; receptează informații, adună concepte și lucrează cu ele, dă naștere lumii ideilor, creează înșiruiri de cuvinte în propoziții, organizează evenimente, plăsmuiește lucruri și vise noi, gândește, inventează și născocește roluri...

Cea din urmă pereche ține de o altă realitate nevăzută ochilor de carne, întrucât aparține unui domeniu mult mai profund, ce are rațiunile și strictețile ei: credința! Cu acești doi ochi speciali scrutăm orizonturile intimității harului și reușim să intrăm într-o lume de taină ce ține de domeniul misterului, întrucât cu ei intrăm în spațiul lui Dumnezeu.

Cât e de ciudat! Avem ochi, dar nu-i vedem pe cei aflați în nevoi, avem ochi, dar nu ne mai spune nimic mâna întinsă spre ajutor; trecem pe lângă semeni și parcă ochii ne sunt ținuți să-i pătrundem cu privirea; îi zărim, dar nu ne mai pasă... Ne-am prea obișnuit cu întunericul și bezna minții, înghițind atâtea materiale nocive sufletului. Alergăm deseori în rugăciune printre pajiștile înverzite ale cuvintelor care cer milostivirea și binecuvântarea Luminătorului. Dar câte rugăciuni facem pentru a avea/a fi lumină? Avem nevoie de lumină pentru ochii de carne, pentru ochii rațiunii și pentru ochii credinței. De aceea, te rog, Doamne: ,,Dă lumină ochilor mei ca să pot vedea voința ta în viața de fiecare zi!".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat